10 filme, selectate în competiția internațională de film documentar a Festivalului de Film și Istorii Râșnov

Data:

90 de pelicule din întreaga lume au fost înscrise în competiția internațională de film documentar a celei de-a 17-a ediții a Festivalului de Film și Istorii Râșnov (FFIR). 10 titluri au fost selectate în competiție, au anunțat organizatorii festivalului.

Ediția din 2025 a FFIR se va desfășura în perioada 8 – 10 august la Feldioara, 9 august la Codlea, 10 – 14 august la Brașov și 15 – 24 august la Râșnov.

FFIR 2025 înseamnă: peste 50 de proiecții de film, 19 dezbateri și prelegeri susținute de peste 60 de invitați, 20 de concerte și 3 reprezentații de teatru susținute de peste 60 de artiști, 11 evenimente speciale și o școală de vară la care vor participa 30 de studenți și liceeni. Evenimentele FFIR 2025 se vor desfășura la Râșnov (în Grădina Cetății, Cinema Amza Pellea, Biserica Evanghelică, Centrul Schubz, Piața Unirii și în spații private), Brașov (la Bastionul Țesătorilor), Feldioara (în Cetate) și Codlea (în Biserica Evanghelică). Un eveniment care a devenit tradiție în Țara Bârsei.

În acest an, juriul de profesioniști va fi format din criticul de film Irina Margareta Nistor (România), regizorul Nicolas Jallot (Franța) și regizorul Alex Gherman (Statele Unite).

Conform tradiției festivalului, un premiul special va fi acordat de juriul de liceeni, un program educativ coordonat de regizorul Șerban Georgescu.

Cele 10 filme din selecția competitivă a FFIR 2025 provin din Franța, Germania, Austria, Ucraina, Moldova, Polonia și România. Cele mai multe dintre acestea vor fi prezentate în premieră absolută în România în cadrul proiecțiilor care vor avea la Cinema Amza Pellea din Râșnov în perioada 15 – 24 august 2025. Câștigătorii celor trei premii FFIR 2025 vor fi desemnați de juriul profesionist, juriul de liceeni și publicul prezent la vizionări.

Citește și: Premierul Bolojan l-a demis pe Cristian Popescu Piedone din funcția de președinte al ANPC

Glenn Close, l’art de la transformation / Glenn Close, arta transformării (Franța, 2025, regia Catherine Ulmer Lopez), documentarul realizat pentru televiziunea Arte, îi prilejuiește marii actrițe americane o trecere în revistă a marilor roluri din cariera sa și o revizitare a provocărilor, eșecurilor și succeselor care i-au marcat devenirea.

În 1971, într-un mic cinematograf din Cartierul Latin al Parisului, a fost lansat un film, „Le chagrin et la pitie / Durerea și mila”, în regia lui Marcel Ophuls (nominalizare la Oscar 1972 pentru cel mai bun documentar), care avea să provoace un imens scandal în Franța. La peste 5 decenii distanță, regizorul Joseph Beauregard prezintă, în Le chagrin et la pitie – La France de Vichy dynamitez / Durerea și mila – Franța regimului de la Vichy dinamitată (Franța, 2024), impactul pe care filmul lui Ophuls l-a avut asupra societății franceze.

În 1973, Leonid Samuilovich fuge din URSS și obține un loc de muncă la BBC în Londra. Cinci ani mai târziu, realizatorul radio Alexei Leonidov începe să difuzeze în Vest înregistrări realizate în clandestinitate cu trupe avangardiste din URSS. La începutul anilor ‘2020, producătorul muzical Leo Feigin, în vârstă de 86 de ani, rememorează traseul unei vieți marcate de dificultățile politice din perioada Cortinei de Fier și de preconcepțiile oamenilor din toate epocile. Leo Records: Strictly for Our Friends / Leo Records: Doar pentru prietenii noștri (România, 2024, regia Ioana Grigore) unește cele 3 identități într-o singură, fascinantă personalitate.

Letizia Battaglia a fotografiat crimele mafiei timp de peste douăzeci de ani. Prin intermediul fotografiilor sale emblematice, Il mio nome e Battaglia / Letizia Battaglia, un fotograf față în față cu mafia (Italia, 2024, regia Cecile Allegra) evocă anii sângeroși ai istoriei italiene contemporane prin ochii unei artiste îndrăgostite de libertate.

Missak & Melinee Manouchian / Missak & Melinee Manouchian (Franța, 2024, regia Katia Guiragossian) e o călătorie, un pelerinaj pe urmele a doi supraviețuitori ai genocidului armean care au devenit figuri de marcă ale Rezistenței Franceze.

La 76 de ani, artistul fotograf care este protagonistul Siwy Amator / Lumea mea de griuri (Polonia, 2025, regia Petro Aleksowski, cineast prezent pentru a doua oară în competiția FFIR), decide să se reîntoarcă din Elveția în Polonia și să călătorească într-o rulotă pentru a crea un album despre țara sa natală.

În 1906, un scandal de amploare a șocat societatea burgheză din întreaga Europă. Pornind de la acest incident, regizorul Stefan Ludwig explorează, în Aufstand im Bordell – Frauenhandel um 1900 / Revoltă în bordel (Austria-Germania, 2024), istoria traficului de femei și a prostituției în Europa începutului de secol 20.

Sex in the Soviet Union / Sex în Uniune Sovietică (Ucraina, 2025, regia Chad Gracia) vorbește despre pornografie, prostituție, avort, viol, homosexualitate și spionaj sexual în viața de zi cu zi a a oamenilor care au trăit vreme de peste 7 decenii de imperiul comunist.

Muzicianul senegalez Alune Wade ne poartă, în Tukki, from Roots to Bayou / Tukki, de la origini la Bayou (Franța, 2025, regia Vincent Le Gal), trasează legăturile dintre tonalitățile muzicale din vestul Africii, ritmurile groove din Lagos și jazz-ul pe care îl asociem adesea cu New Orleans și Louisiana.

Într-o explorare captivantă a Războiului Rece, Dragoș Turea urmărește, în Arma Supremă (Moldova, România, 2024), secretele care înconjoară cercetările psihotronice realizate în Uniunea Sovietică în încercarea de a transforma psihicul uman într-o armă.

Citește și: Proteste în Ucraina împotriva reformelor care slăbesc independența instituțiilor anticorupție. Bruxellesul e „serios îngrijorat”

Biletele la FFIR pot fi achiziționate de pe Eventbook. Dezbaterile și prelegerile vor fi transmise prin intermediul infrastructurii de live streaming a festivalului. Detalii despre program, pe paginile de Facebook și Instagram ale festivalului.

Festivalul de Film și Istorii Râșnov este un eveniment certificat Europe for Festivals, Festivals for Europe și Eveniment Responsabil, organizat de Asociația Mioritics și Primăria Râșnov. FFIR are susținerea unor parteneri importanți: Banca Comercială Română, Groupama, Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate, Fundația Corneliu Coposu, Fundația Hanns Seidel, Ambasada Regatului Țărilor de Jos, Ambasada Spaniei, Ambasada Israelului, Ambasada Suediei, Institutul Polonez, Muzeul Județean de Istorie Brașov, Jockey Club România ș.a.

Eveniment finanțat de Consiliul Județean Brașov, Primăria Feldioara, Centrul Național al Cinematografiei și Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România.

Citește și: Incendiu la Maternitatea Cuza Vodă din Iași. 224 de pacienţi, între care 111 copii, evacuaţi

Urmăriți canalul „PRESShub” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Festivalul de Film şi Istorii Râşnov / Facebook)

spot_imgspot_img
Hannelore Petrovai
Hannelore Petrovai
Cu o experiență de peste 25 de ani în presa locală și națională, a condus mai multe redacții de ziare și televiziuni locale. A câștigat mai multe premii ca regizor de documentar și două burse de jurnalism în SUA – Marshall Memorial Fellowship (2010) și Rosalynn Carter Fellowships for Mental Health Journalism (2010 - 2011). A fost inclusă în Enciclopedia Personalităților din România “Who is Who in Romania”, Ediția a IV-a, 2011.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related

AKTUAL24 | Nevoia de tătuc. Poate Georgescu să devină noul Ceaușescu?

Imagini halucinante, miercuri, cu susținătorii lui Călin Georgescu în...

Rețeaua de „slugi” a lui Piedone, rudele și apropiații din Sectorul 5

Cristian Piedone Popescu, președintele suspendat al Autorității Naționale pentru...

Viktor Orban, la Palatul Victoria pentru o cină de lucru cu premierul Ilie Bolojan

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a ajuns miercuri seara la...

Taxe pentru servicii consulare pentru românii din diaspora. Ce servicii rămân gratuite

Ministrul Afacerilor Externe, Oana Țoiu (foto), a declarat în...