Trusă de prim ajutor pentru jurnaliști

Trusa de prim ajutor pentru jurnaliști este un produs online al proiectului Defending Media Freedom, administrat de  Freedom House România. Trusa de prim ajutor sprijină jurnaliștii aflați în dificultate sau în situația de a fi hărțuiți. Abordarea multidisciplinară creează noi competențe profesionale. 

Trusa de prim ajutor este o resursă multimedia care sintetizează informația cu citate video ale experților și ale jurnaliștilor seniori.

Componentele kitului sunt:

Accesul liber la informații pentru jurnaliști.
GDPR – reguli și excepții pentru jurnaliști

Ce faci dacă ești dat în judecată?
Răspunderea Civilă

Riscuri conexe meseriei de jurnalist.
Răspunderea penală

Studii de caz: jurnaliști în situații de criză

Studiile de caz prezentate video sunt inspiraționale în identificarea de soluții de criză în care orice jurnalist se poate afla vreodată. Găsiți de asemenea, modele de documente de care jurnalistul ar putea avea nevoie în activitatea lui: model de cerere de informații în baza Legii 544/2001; Model de acțiune în contencios administrativ; precum și diverse modele de scrisori.

Trusa de prim ajutor pentru jurnaliști este o resursă web, accesibilă oricărui jurnalist, oriunde s-ar afla. A fost realizat cu sprijinul ziariștilor seniori și a experților în materie juridică. Informațiile au fost obținute în cadrul Atelierelor pentru Jurnaliști, găzduite în București, spațiul American Corner, din Biblioteca Națională și în urma unui proces de cercetare a echipei de proiect.

Proiectul Defending Media Freedom a fost finanțat în parte printr-un grant al Departamentului de Stat al SUA.  Opiniile, constatările și concluziile prezentate în această lucrare sunt ale autorului/autorilor și nu le reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al SUA.