18 mai: alegeri prezidențiale în România si Polonia. Se va face simțit „efectul Trump”? 

Data:

Președintele american Donald Trump pare că împarte, din nou, lumea în două. Candidații de tip MAGA sunt „pedepsiți”, comentează New York Times, în Canada și Australia. 

În schimb, în Europa – cel puțin într-o parte a continetului – le merge destul de bine, după cum au arătat Nigel Farage în Marea Britanie și George Simion în România în primul tur al alegerilor prezidențiale. 

Nici partidul de dreapta dură din Polonia nu pare speriat de un eventual val anti-Trump. Karol Nawrocki, candidatul Partidului Lege și Justiție (PiS) la alegerile prezidențiale din 18 mai, a zburat săptămâna trecută la Washington și s-a lăudat că a stat de vorbă față în față cu echipa lui Trump. În ultima vreme, a început să recupereze în sondaje față de candidatul centrist Rafał Trzaskowski, scrie Politico. 

Citește și: Negocierile ministeriale de la Londra, privind Ucraina, înlocuite cu discuții la nivel de experți. Un nou „conflict înghețat” și recunoașterea internațională a anexării Crimeei: ultimele pretenții ale Rusiei

Trump o duce mai bine în afară decât acasă. E un semn clar că trumpismul — sau măcar discursul lui anti-elite și anti-imigrație — rămâne atractiv, chiar dacă alegătorii americani par să se cam fi săturat de el. 

Alegerile prezidentiale din Polonia: 18 mai  

Karol Nawrocki, istoric, candidează din partea PiS, dar nu este formal membru al partidului.  

Pentru moment, încearcă să-l ajungă din urmă pe primarul centrist al Varșoviei, Rafał Trzaskowski, candidatul Platformei Civice, partid condus de premierul Donald Tusk. 

Citește și: Gazul care ne desparte: Casa Albă discută ridicarea sancțiunilor energetice impuse Rusiei. UE vrea să legifereze divorțul energetic de Rusia

Într-un sondaj de opinie recent, Trzaskowski avea sprijinul a 34,1% dintre respondenți, în timp ce Nawrocki era pe locul doi cu 25,7%. Totuși, Nawrocki e mai îngrijorat de ce se întâmplă în partea dreaptă, unde Sławomir Mentzen, candidatul partidului Confederația, urcă rapid. În același sondaj, Mentzen ajunsese la 16,2%, în creștere față de 9,8% acum două săptămâni. 

Dacă niciun candidat nu obține majoritate absolută în primul tur, se organizează un al doilea tur de scrutin, peste două săptămâni, între primii doi clasați. 

Sondajele arată că Trzaskowski ar avea un mic avantaj într-un tur doi. 

Discursul trumpist si războiul din Ucraina 

În cursa pentru președinție, Karol Nawrock mizează pe „cartea Trump” mai ales in politică externă și atitudini față de Ucraina. 

Deși Polonia este unul din cei mai activi și vocali aliați ai Ucrainei, în războiul pornit de Rusia cu peste trei ani în urmă, sondajele arată că mai ales electoratul de dreapta este oboist. Se simte tot mai mult o nemulțumire legată de refugiații ucraineni și de continuarea ajutorului acordat Ucrainei. 

Citește și: Europa fără Statele Unite? Un divorț posibil. „Sunteți cu noi, sau plecați” ar trebui să fie reacția UE, spune Iulia Joja, analista de politică externă de la Washington

„Se observă o creștere clară a sentimentelor anti-ucrainene în societatea poloneză. Probabil că echipa lui Nawrocki a ajuns la concluzia că cheia succesului electoral stă în limbajul radical folosit de mișcarea MAGA, inclusiv pe teme legate de Ucraina”, explică Bartosz Rydliński, politolog la Universitatea Cardinal Stefan Wyszyński din Varșovia. 

Nawrocki salută eforturile președintelui american de a negocia încetarea războiului din Ucraina, deși Trump a fost criticat repetat pentru faptul că pare să favorizeze Rusia.  

Astfel, Nawrocki a exclus și posibilitatea ca Ucraina să se alăture NATO sau UE „până când nu se rezolvă problemele importante pentru polonezi”. 

Citește și: Pe masa negocierilor americano-ruse: statutul „celor cinci regiuni” ucrainene

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu)

spot_imgspot_img
Ileana Giurchescu
Ileana Giurchescu
„Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de la Munchen, Germania, îmcă din 1987. Acolo unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională”, spune Ileana Giurchescu Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, a „făcut” revoluțiile din 1989, a scris despre căderea URSS și a relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001 din SUA. După sistarea emisiunilor pentru România, a rămas în redacția Europei Libere pentru Republica Moldova și a avut privilegiul de a participa și ulterior, coordona, dezvoltarea paginii de internet. După care au urmat rețelele de socializare. După invazia Rusiei în Ucraina, Ileana Giurchescu a început o serie de interviuri cu experți și analiști internaționali. Panorama – interviuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related

Nicușor Dan: „Statul român trebuie să facă România competitivă pe piața globală”

Nicușor Dan, candidatul independent la președinția României, a fost...

AKTUAL24 | Rețeaua de „orașe subterane” din SUA. Cine ar avea acces?

Rețeaua de „orașe subterane” din SUA. Catherine Austin Fitts,...

Primul sondaj de opinie pentru turul 2: G. Simion 54,8% – N. Dan 45,2%

Candidatul la președinție Nicușor Dan a prezentat rezultatele unui...

Unde și ce au votat tinerii la alegerile prezidențiale

Participarea tinerilor la primul tur al alegerilor prezidențiale din...