În „Ziua Eliberării”, când președintele Donald Trump și-a prezentat lista tarifelor comerciale punitive pentru toti partenerii comerciali ai Statelor Unite (inclusiv „renumita” insulă cu pinguini), Uniunea Europeană se vedea taxată cu 20% pe toate exporturile spre America. La care se adaugă taxe speciale pe autoturisme, oțel, aluminiu. După care tarifele speciale au fost suspendate 90 de zile, timp pentru negocieri. Pe acest fundal și ignorând mersul negocierilor cu Uniunea Europeană, unul din cei mai mari parteneri comerciali ai Statelor Unite, președintele Trump a anunțat sâmbătă, 12 iulie, tarife de 30% pe importurile din UE. În principiu, termenul limită pentru intrarea în vigoare a acestor noi tarife rămâne 1 august.
Acum se așteaptă ca liderii europeni să afișeze un front unit, cancelarul german Friedrich Merz declarând că va colabora „intensiv” cu președintele Franței, Emmanuel Macron, cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și cu Donald Trump pentru a salva înțelegerea de principiu pusă pe masa președintelui american săptămâna trecută, care prevedea tarife vamale de 10%.
În ultimele trei luni, Germania a insistat pe un acord rapid, în stilul celui semnat deja de Marea Britanie cu Washington, în timp ce Macron a susținut o linie mai dură în negocieri, argumentând că tarifele medii înainte de administrația Trump erau de doar 2,5%, iar noile taxe ar încălca regulile Organizației Mondiale a Comerțului.
Dependența actuală și viitoare a UE de Statele Unite pentru securitate și apărare influențează însă poziția europeană, statele membre acceptând un compromis între interesele economice și sprijinul militar și informațional oferit de Washington.
Cancelarul german Friedrich Merz a declarat duminică la postul public ARD că un tarif de 30% „ar lovi în plin exportatorii germani”, iar industria auto din Germania a cerut rapid un acord pentru a evita daunele.
Merz a spus că este de acord cu Macron, care sâmbătă a cerut ca UE să „accelereze pregătirea unor măsuri de retorsiune credibile” în cazul în care nu se ajunge la o înțelegere până la 1 august.
În declarația sa de sâmbătă, Macron a cerut și Comisiei Europene – care negociază în numele tuturor statelor membre – să „apere cu fermitate interesele europene”.
Italia, una dintre cele trei țări europene (alături de Germania și Irlanda) care exportă mai mult în SUA decât importă, a avertizat că un război comercial ar fi dezastruos.
Premierul italian Giorgia Meloni a transmis duminică: „Un război comercial în interiorul Occidentului ne-ar slăbi pe toți în fața provocărilor globale pe care le înfruntăm împreună”.
UE vede amenințarea unui pachet de contramăsuri de 21 de miliarde de euro, ce ar urma să fie aplicat de la 1 august, ca o pârghie de negociere.
„Europa are forța economică și financiară să își afirme poziția și să ajungă la un acord echitabil și rezonabil”, a spus Meloni, o idee subliniată și de ministrul italian de externe Antonio Tajani.
El a avertizat că „tarifele fac rău tuturor, începând cu Statele Unite”, și a adăugat că o scădere a burselor ar pune în pericol pensiile și economiile americanilor.
Cum ar putea reacționa UE?
Miniștrii comerțului din UE se reunesc luni la Bruxelles, iar Comisia urmează să prezinte un al doilea pachet de tarife pe produse americane, ca reacție. Potrivit informațiilor Politico, lista de produse americane vizate fusese inițial evaluată la un volum de exporturi de 100 de miliarde de euro, dar a fost „îndulcită” după opoziția mai multor capitale europene și ar urma să vizeze acum exporturi de circa 72 de miliarde de euro – pe lângă tarifele de 20 de miliarde deja pregătite pentru oțel și aluminiu, dar întârziate până acum.
Pentru a aplica tarifele, Comisia are nevoie de votul guvernelor statelor membre, etapă care ar urma să vină ulterior.
Între timp, UE caută aliați
Scrisoarea lui Trump, cu amenințări clare, pare să fi întărit decizia Bruxelles-ului de a căuta sprijin și coordonare cu alte țări vizate de tarifele americane, precum Canada – după ce inițial respinsese ideea de a negocia formal în tandem.
Tot duminică, UE și Indonezia au anunțat un acord pentru a avansa negocierile unui pact comercial, marcând un succes al strategiei europene de a încheia înțelegeri cu economii emergente ca alternativă la piața americană.
Și România?…
În plină criză a așa-numitului „dublu deficit” (bugetar și comercial), România se bucură că poate lăsa războiul tarifelor pe seama Uniunii Europene. „România susţine pe deplin eforturile Comisiei Europene şi ale preşedintei Ursula von der Leyen pentru continuarea negocierilor astfel încât să ajungă la un acord cu SUA înainte de 1 august”, a scris duminică președintele Nicușor Dan pe rețelele de socializare.
Oricum, cifrele arată că impactul direct al noilor tarife americane pe exporturile românești ar fi reduse, mai grave fiind însă efectele indirecte: ca pondere în exporturile totale, procentul către SUA reprezintă numai 1,2% față de peste 70% către țările UE.
Dacă marile economii europene (Germania, Franța, Italia) sunt lovite mai dur (au expunere mare pe SUA), economiile lor încetinesc, ceea ce înseamnă că ar putea cumpăra mai puțin inclusiv din România. Industria auto ar fi prima afectată. Germania ar reduce comenzile de subansamble românești. La fel, lanțurile de aprovizionare (textile, electronice, mobilier) ar încetini.
Estimarea generală este că un război comercial UE–SUA ar putea tăia 0.5–1% din PIB-ul României pe termen scurt-mediu prin efectele indirecte.
Republica Moldova, una din cele mai mici și slabe economii din afara Uniunii Europene, a fost anunțată deja că exporturile sale pe piața americană vor fi taxate cu 25%.
„Vom continua dialogul cu autoritățile americane, dar și discuțiile cu producătorii locali, astfel încât să identificăm cele mai viabile opțiuni pentru menținerea competitivității pe piața externă. În paralel, explorăm piețe alternative de export, în special în Uniunea Europeană, unde sunt direcționate deja 3 din 4 produse moldovenești”, a comentat ministra Economiei și Digitalizării de la Chișinău, Doina Nistor.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(sursa foto: Official White House Photo by Daniel Torok)