După 50 de ani pe orbită, o bucată de rachetă sovietică, desprinsă din Cosmos 482, este pe cale să reintre în atmosfera terestră. Aceasta cântărește o jumătate de tonă și a făcut parte dintr-o navă spațială lansată în 1972 care nu a ajuns niciodată la destinația dorită, Venus.
În schimb, una dintre treptele superioare ale rachetei sale a rămas blocată pe orbita Pământului… și plutește în liniște de atunci. Acum, acea relicvă de 500 de kilograme este pe cale să reintre în atmosferă cândva în jurul datei de 10 mai, iar oamenii de știință urmăresc evenimentul cu atenție, transmite euroweeklynews.
Cosmos 482 a fost lansată din Kazahstanul de astăzi, pe vremea când URSS încă încerca să-i depășească pe americani în cursa spațială. Scopul? Trimiterea unei sonde pe Venus. Dar treapta superioară a rachetei s-a defectat, lăsând nava spațială blocată pe o orbită terestră joasă.
De-a lungul timpului, bucăți din ea au căzut înapoi pe Pământ. Unele chiar au ars inofensiv în atmosfera. Dar această bucată solidă de metal a reușit să rămână pe orbită timp de peste cinci decenii. Acum, gravitația o trage în sfârșit spre Pământ.
Astrofizicianul Jonathan McDowell a declarat pentru Sky News că încă nu se știe exact unde va lovi. „Dacă ești un pinguin, probabil că ești în siguranță”, a glumit el. „Dar dacă locuiești oriunde, de la Chile până la Scoția, nu se știe.” Nu va arde și da, ar putea cauza daune.
De cele mai multe ori, deșeurile spațiale ard în atmosfera înainte de a atinge pământul. Dar acest obiect este diferit. Este greu, metalic și suficient de mare pentru a supraviețui cel puțin parțial reintrării în atmosferă.
Că să fim corecți, șansele ca aceasta să aterizeze într-o zona populată sunt mici, dar nu imposibil și de aceea agențiile spațiale îl urmăresc.
Continuarea, în Aktual24
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Foto: Freepik.com)