Zilele trecute ne-au adus o veste foarte proastă: Statele Unite au oprit livrarea de sisteme Patriot către Ucraina. Motivarea deciziei nu m-a convins dar admițând că ar fi plauzibilă e greu de înțeles de ce americanii nu preconizează niște măsuri care să compenseze privarea Ucrainei de un sistem vital pentru apărarea spațiului aerian.
Imprevizibil cum îl știm, Donald Trump pare să fi găsit alte centre de interes și alte zone în care își poate exercita misiunea pacificatoare pe care și-o atribuie cu multe efecte retorice. N-a mai purtat de mult acele conversații cu Putin pe care le califica drept „extraordinare” și anunțând sfârșitul apropiat al războiului.
Citește și: Cu ochii la alegerile parlamentare: summit de excepție UE – R. Moldova, la Chișinău
A trimis un emisar ciudat (folosit pentru negocieri și în Orientul Apropiat), Steve Witcoff, care nu are nici o tangență cu diplomația. Witcoff e un miliardar, reprezentând acea elită americană ce privește cu ochi buni reluarea relațiilor economice normale cu Rusia.
Ceea ce am văzut în ultima vreme este o intensificare a atacurilor rusești cu multe victime în rândurile populației civile. Evenimentele din Orientul Apropiat, bombardarea unor obiective strategice în Iran au pus în umbră situația din Ucraina, unde are loc, sub ochii noștri, o tragedie.
Or, agresiunea rusească ne privește în mod nemijlocit. După cum privește întreaga civilizație occidentală, pe care Putin o dorește distrusă.
Analogiile pe care Kremlinul le face între al doilea război mondial și „operațiunea militară specială” din Ucraina se bazează nu numai pe etichetarea Ucrainei drept stat „nazist”, ci și pe glorificarea soldaților ruși în luptă cu un dușman malefic.
Lucrurile acestea s-au văzut cu claritate în luna mai, când s-a sărbătorit împlinirea a 80 de ani de la capitularea Germaniei. Rusia își arogă în totalitate meritele victoriei, contribuția coaliției antinaziste fiind, în cel mai bun caz, minimalizată dar, de regulă, trecută sub tăcere. Eroii sovietici din cel de al doilea război mondial sunt puși alături de „eroii” care își sacrifică viața în Ucraina. S-a instituit în Rusia, așa cum remarcă mulți comentatori (printre care excelentul analist Serghei Medvedev) un adevărat „cult al morții”.
Continuarea în Ziarul de Iași
Urmăriți PressHUB și pe Google News!