Aplicația TikTok a fost amendată cu 530 de milioane de euro pentru transferul ilegal al datelor personale ale utilizatorilor europeni către China și pentru lipsa de transparență față de utilizatori, a anunțat, vineri, Comisia Irlandeză pentru Protecția Datelor (DPC), potrivit Politico.
Comisia Irlandeză pentru Protecția Datelor (DPC) a declarat că TikTok a încălcat regulile emblematice ale UE privind protecția datelor atunci când a trimis datele utilizatorilor europeni în China, deoarece nu a putut garanta că datele erau protejate conform legilor de supraveghere din China.
Luând pentru prima dată o poziție privind transferurile de date către China, autoritatea de reglementare a afirmat că TikTok nu a evaluat în mod adecvat implicațiile legilor chineze de supraveghere asupra datelor europenilor. Aceste legi — care oferă guvernului chinez puteri sporite de a ordona companiilor să predea date — „se abat semnificativ de la standardele UE”, a recunoscut TikTok în timpul anchetei.
Autoritatea de reglementare a mai spus că TikTok a încălcat regulile de transparență între 2020 și 2022, deoarece nu a informat utilizatorii că datele personale erau transferate în China. A menționat că TikTok și-a actualizat politica de confidențialitate în 2022 și este acum „conformă”.
Compania a fost amendată cu 485 de milioane de euro pentru transferurile de date către China și cu 45 de milioane de euro pentru lipsa de transparență în politica sa de confidențialitate.
Amenda este a treia ca mărime pentru o încălcare a Regulamentului general privind protecția datelor (GDPR) al UE. TikTok are sediul european în Irlanda, ceea ce înseamnă că DPC-ul irlandez este autoritatea principală responsabilă cu aplicarea regulilor UE.
TikTok a susținut ani de zile că nu stochează datele utilizatorilor europeni sau americani pe servere din China, dar în aprilie a informat autoritatea de reglementare că a descoperit în februarie că „date limitate ale utilizatorilor din SEE” au fost de fapt stocate în China.
Graham Doyle, comisar adjunct al Comisiei Irlandeze pentru Protecția Datelor, a declarat că autoritatea de reglementare ia această descoperire „foarte în serios” și, deși TikTok a spus că a șters datele de pe serverele chineze, ia în considerare „ce alte acțiuni de reglementare ar putea fi justificate”. TikTok a primit un termen de șase luni pentru a-și alinia practicile de prelucrare a datelor la regulile de confidențialitate ale UE sau pentru a suspenda toate transferurile de date către țară.
De asemenea, TikTok a declarat că „contestă ferm” concluziile DPC-ului irlandez și intenționează să facă apel în totalitate.
Citește și: Administrația Trump pregătește prima vânzare de echipamente militare către Ucraina
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Foto: Pexels.com)