Facturile vor crește din nou după operațiunea numită liberalizare, declanșată la 1 iulie. Vor crește deoarece se vor mări TVA-ul și accizele care se aplică și la gaze și la energie electrică din 1 august 2025!
Problema noastră, a plătitorilor de energiei, este că încă nu reduc pierderile din companiile energetice gestionate de Ministerul Energiei, pierderi care intră în prețul energiei până la urmă.
Ministerul Energiei deține participații la 32 de companii din care 10 sunt în procedură de insolvență.
Insolvențe fără sfârșit
De fapt sunt mai multe companii ale Ministerului Energie care dețin participații la alte companii (de stat) din energie. Sub SAPE SA (Societatea de Administrare a Participațiilor Statului) se află HidroTarnița SA, despre care știm că este in faliment din 2023. Sub Electrocentrale Grup se află Electrocentrale Galați SA care a intrat in faliment în 2020.
Adunăm:

După cum vedem, există companii aflate în faliment de aproape 20 de ani. Eu nu cred că nu se pot rezolva problemele acestora în cinci ani. Este totuși o procedură din care alte companii trebuie să își recupereze niște creanțe. Vreau să cred că foștii lucrători și-au recuperat salariile neplătite.
Oricum este inadmisibil ca lunar, societățile care se ocupă de insolvență să primească câteva zeci de mii de lei timp de mai mult de cinci ani.
Când la o societate procedura de faliment durează mai mult de cinci ani, eu am suspiciuni! Cine știe ce hoții s-au petrecut în compania falimentată și procedura este prelungită pentru a le face pierdute hârtiile.
Sunt convins că în cei 20 de ani s-au pierdut toate urmele și cei care au administrat compania nu au pățit nimic.
Citește și: “Afacerea Eximbank” din energie
Cumulat, 127 de ani de insolvență: cum și cine valorifică activele statului
Ok, s-au pierdut, s-au uitat sau s-au prescris toate neregulile. Problema este că activele au fost cine știe cum valorificate și am convingerea că nu în folosul creditorilor și al acționarilor, adică și al statului. Supărător este că societățile de insolvență încă mai câștigă bani după atâția ani de ineficiență.
Socoteala este simplă: am adunat cu aproximație anii de când companiile de insolvență se ocupă de cele 12 firme falimentare, unde statul deține acțiuni. Este vorba de aproximativ 127 de ani sau 1524 de luni, în care statul a pierdut cine știe câte zeci de milioane de euro.
Și mai deranjant este că nici un fost ministru al energiei nu a pomenit și nu a comunicat dacă s-a făcut ceva cu aceste companii. Deci, iată o bună ocazie ca noul ministru al Energiei să ne spună ce se întâmplă cu aceste falimente, cați bani s-au cheltuit cu acestea și cât a mai recuperat statul de pe urma acestora.
Falimentul și buna guvernare: cine răspunde?
De atâția ani avem un pachet de legi care reglementează falimentul și altele care se prefac că reglementează buna guvernanță corporativă.
Este clar că legislația care se referă la faliment este proastă deoarece ceea am scris mai sus a adus pierderi statului roman. Dar dacă ar fi existat o legislație strictă și dură care se referă la guvernanța corporativă nu s-ar fi ajuns aici. Problema este că nici un manager sub care companiile au intrat în faliment nu va răspunde.
Nu putem trage decât o singură concluzie: toate aceste legi au fost făcute fie de niște incapabili, fie de un grup de infracționalitate economică.
Alegeți dumneavoastră varianta corectă.
Citește și: De ce energia electrică va fi scumpă? Pentru că ANRE-ul nu își face treaba!
Urmăriți PressHUB și pe Google News!