Axa București-Berlin-Washington?

Data:

Fără să bruscheze liniile tradiționale de politică externă, Nicușor Dan e nevoit să facă ajustări din mers. Totuși, axa București-Washington nu mai trece prin Londra, ci traversează Berlinul.

Călătoria președintelui Nicușor Dan în Germania, a doua după vizita la Chișinău, sugerează nevoia Berlinului de conectare mai bună cu spațiul est-european și urgența Bucureștiului de a găsi piloni de sprijin în vestul continentului. Oscilațiile lui Donald Trump și declarațiile acuzatoare ale vicepreședintelui american J.D.Vance la adresa României au produs ecouri diferite la București. O parte din administrația autohtonă s-a îndreptat în mod natural spre cele două centre de putere europene: Paris și Berlin. O altă parte a rămas consecventă pe direcția Washington, în vreme ce influența Moscovei la diferite niveluri politice sau securitate nu a putut fi înlăturată.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a fost primul care l-a felicitat pe Nicușor Dan, după câștigarea alegerilor, dar l-a susținut și în campania electorală. Săptămâna trecută, la ziua națională a Franței, Nicușor Dan a subliniat că România nu e doar o țară francofonă, ci și francofilă, iar cele două state au „o viziune comună” despre viitorul UE: „O Europă mai unită, mai rezilientă și mai deschisă către cetățeni”.

Citește și: Guvernul Netanyahu atârnă de extrema dreaptă, la fel și soarta războiului din Gaza

Anul acesta se împlinesc 145 de ani de relații diplomatice neîntrerupte, iar parteneriatul strategic româno-francez ar putea să se întărească pe fondul schimbării paradigmei statelor membre NATO, care nu se mai bazează atât de mult pe alianța lor comună defensivă, ci tind să dubleze această plasă de siguranță cu acorduri bilaterale. 

Acum zece zile, de pildă, Franța și Marea Britanie au decis, pentru prima dată, să își coordoneze utilizarea armelor nucleare în cazul unui atac prin așa-numita Declarație Northwood, care garantează că adversarii lor știu că va exista un „răspuns din partea a două națiuni” în cazul unui atac. 

Premierul britanic, Keir Starmer, și președintele francez, Emmanuel Macron, au precizat că nu-și pot imagina un scenariu în care un atac asupra Europei să nu provoace o reacție comună din partea Marii Britanii și a Franței. 

Continuarea, în Deutsche Welle

Citește și: SUA și Germania vor livra Ucrainei cinci sisteme Patriot

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Foto: Administrația Prezidențială)

spot_imgspot_img
Sabina Fati
Sabina Fati
Jurnalist la Deutsche Welle, Sabina Fati este cunoscută pentru analizele şi editorialele ei pe teme politice, diplomatice şi din sfera relaţiilor internaţionale. A urmat cursuri de ştiinţe politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. În 2004 a obţinut titlul de doctor în istorie cu o teză despre Transilvania la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, sub îndrumarea profesorului Alexandru Zub. Din 2008 până în 2015 a fost visiting professor la Universitatea Bucureşti, Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related