Vicepremierul Dragoș Anastasiu susține, duminică, la ora 17.00, o conferință de presă, la Palatul Victoria, în contextul controversei privind dosarul în care a recunoscut că a dat mită timp de 8 ani unei inspectoare ANAF.
Dragoș Anastasiu a anunțat că demisionează din funcția de vicepremier.
Principalele declarații făcute de Dragoș Anastasiu:
• Mi-am luat câteva zile de gândire pentru a acumula mai multe informații și pentru a da răspunsuri la cât mai multe întrebări și pentru a reflecta la cea mai bună decizie pe care trebuie să o iau.
• Vreau să încep cu contextul în care ne aflăm în momentul de față. Guvernul instalat de o lună, cu un premier, Ilie Bolojan, determinat să facă reforme. A fost necesară o frână de mână trasă brusc pentru a nu degradați la penultimul nivel posibil.
• Sunt multe categorii afectate. Un lucru nedorit, dar necesar pentru a evita degradarea la junk. Nu ne putem limita categoriile vulnerabile, trebuie să mergem mai departe. S-a vorbit mult de pachetul doi de măsuri fiscale. Sunt măsuri care se iau în zona de sănătate, zona de eficientizare a companiilor de stat.
• Aici a apărut persoana mea în joc. Știm că asta e un loc sensibil. Dacă deranjezi e ca și cum calci pe un viespar, ne așteptam să fim o rezistență foarte mare. E momentul în care pe mine s-au pus toate reflectoarele. E și motivul pentru care au pus tot felul de atacuri. Vă aduc aminte la grupul de experți, care nici nu se formase încă.
• În acest context a apărut numele meu în contextul unui dosar care era public de luni de zile. Acest dosar era în spațiul public, Nu am venit aici ca să mă victimizez, ci să dau câteva explicații.
• Trei ani de zile compania mea a fost anchetată sub suspiciunea de evaziune fiscală. Anchetatorii au spus că verifică ultimii cinci ani. Era un munte de cutii. Le-au dus la Poliția economică. A durat trei ani ancheta.
• Ne-au spus că vor să compare numărul de bilete pe care le-am dat cu datele de la Poliția de Frontieră. Ne-au spus că evidențele lor nu sunt opozabile justiției.
• Venise criza financiară. Situația companiei noastre era dezastruoasă și am încercat finalizarea anchetei de la Poliția economică. Ni s-a spus că nu avem nimic ce să vă reproșăm. Ni s-a spus că după trei ani de anchetă nu putem închide dosarul dumneavoastră, motiv pentru care o să solicităm începerea urmării penale și s-a trimis dosarul la Parchet.
• Aveam de ales între un posibil faliment, sute de angajați cu familiile lor, 20.000 de călători care nu se mai puteau întoarce cu autocarele noastre sau să dau curs șantajului. Partenerul meu a semnat un contract pe una dintre firmele noastre și de aici încolo lucrurile sunt clare în rechizitoriu.
• Au fost niște încercări de realizare a problemei, fără succes. Colaboratorii mei au refăcut toate statele de plată, pentru ca la final să constatăm că sumele plătite la stat erau mai mari decât ar fi trebuit. La un moment dat au început să fie solicitări de excursii din partea funcționarului de la ANAF, care s-au soldat cu facturi neplătite, doi ani, trei ani, patru ani. Nu am știut de aceste facturi. Acest lucru a explodat. Am aflat că de frică, pentru că acea persoană mai venise în control la noi. Această persoană a introdus acest sistem de teroare pentru a pune presiune pe reziliere de contracte, pe plata de facturi. Atunci am decis cu partenerul meu să spunem adevărul. El a semnat denunțul, eu am fost martor. Ne-am asumat asta într-o situație de mare criză.
• Nu eu am semnat un denunț. Eu am fost martor și așa se vede în tot rechizitoriul. Nu am mințit că am fost martor. Asta este ce am făcut eu. Partenerul meu a semnat contractul și a semnat denunțul. Când am avut toate datele, am făcut pasul spre a spune adevărul.
• Am primit în aceste zile mii de mesaje și multe din aceste comentarii sunt corecte. Mulți antreprenori spun că asta era realitatea anilor respectivi. Și cele care critică supraviețuirea și cedarea la șantaj sunt corecte. Atmosfera în care antreprenorii și-au făcut treaba, cu păcatele și greșelile lor. Da, am făcut și eu multe greșeli. Am crescut într-un parteneriat cu statul care niciodată nu a fost corect.
• Statul român are miliarde de lei datorii la firmele private. De exemplu, rambursarea plăților pe concediile medicale, rambursarea plății la companiile din energie care au făcut plafonarea și care sunt neplătite. Statul este un asupritor al companiilor din România.
• Indiferent ce aș spune, nu va conta. Am discutat cu premierul și e momentul să fac un pas în spate și să demisionez. Plecarea mea din Guvern nu înseamnă că reformele premierului Bolojan trebuie să se oprească – dimpotrivă! Fac un apel public premierului să preia personal grupul de lucru pe care memorandumul trecut în Guvern îl prevede a fi înființat pentru reformarea companiilor de stat. Îl rog să țină cont de toate pregătirile făcute pentru a repune pe picioare AMEPIP.
• Îl rog să continue această muncă, punându-i la treabă și pe cei din privat care și-au declarat intenția să ajute și au fost luați la țintă, nu degeaba, probabil. Nu vreau să decredibilizez imaginea Guvernului.
Urmăriți canalul „PRESShub” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: Guvernul României)