Cancelarul german Merz, în Lituania: Germania și NATO vor apăra flancul estic „împotriva oricărei agresiuni”

Data:

La 80 de ani de la încheierea celui de Al Doilea Război Mondial, cancelarul german Friedrich Merz a marcat la Vilnius formarea noii brigăzi a armatei germane care va fi staționată permanent în Lituania, iar peste 80% dintre lituanieni salută prezența militarilor din Bundeswehr.

Totul, desigur, pe fundalul războiului pornit de Rusia împotriva Ucrainei cu trei ani în urmă, care a încălcat toate principiile ordinii internaționale postbelice. Dar și a dubiilor semănate de administrația americană cu privire la trăinicia unui element de bază al securității occidentale: articolul 5 din tratatul NATO.

Inaugurarea brigăzii germane a avut loc, desigur, în prezența președintelui lituanian Gitanas Nausėda.

Mesaj de sprijin total pentru flancul estic

„Ne angajăm să protejăm întregul flanc estic al NATO. Securitatea partenerilor noștri baltici este și securitatea noastră”, a afirmat Merz. El a subliniat că revizionismul agresiv al Rusiei amenință nu doar Ucraina, ci și stabilitatea întregii Europe și a zonei euro-atlantice. „Dragi lituanieni, puteți conta pe noi, pe Germania”, a spus Merz.

Citește și: Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a primit Premiul Timişoara pentru Valori Europene | VIDEO

Brigada germană din Lituania: premieră pentru Bundeswehr

Germania va staționa până în 2027 aproximativ 4.800 de soldați și 200 de angajați civili în Lituania, aceasta fiind cea mai mare desfășurare permanentă a Bundeswehr-ului în străinătate din istorie. Până în prezent, aproximativ 400 de militari se află deja în Lituania, iar în 2025 efectivele vor crește la 2.000.

Infrastructura militară și civilă necesară va fi terminată până în 2027, fiind vorba de șosele, cazarme, locuințe pentru familiile militarilor germani și școli.

Lituania, „statul cel mai expus de pe flancul estic al NATO”

Potrivit Ministerului german al Apărării, Boris Pistorius, – aflat și el la Vilnius – a remarcat că Lituania este considerată „statul cel mai expus” de pe flancul estic al NATO, datorită vecinătății cu enclava rusă Kaliningrad și cu Belarus, aliatul Moscovei.

Vilniusul a anunțat deja că își va crește bugetul apărării la 5–6% din PIB până în 2030.

Președintele Nausėda a calificat ziua drept una „istorică”, subliniind importanța angajamentului german pentru securitatea regională.

Citește și: Dana Hering: „Societatea civilă a decis președintele în România”

Militarii germani, primiți cu brațele deschise de lituanieni

La 80 de ani de la încheierea celui de al Doilea Război Mondial, pe fundalul războiului din Ucraina pornit de Rusia, peste 80% dintre lituanieni susțin desfășurarea brigăzii germane, iar 83% au o opinie favorabilă despre armata germană. În plus, 76% consideră că prezența trupelor germane va crește securitatea Lituaniei.

Mai mult, peste 90% din lituanieni susțin prezența forțelor NATO în țară, arăta un sondaj realizat în februarie 2024.

Discuțiile de pe forumurile lituaniene și din social media reflectă această atitudine favorabilă. Mulți cetățeni își exprimă recunoștința față de angajamentul Germaniei pentru apărarea regională, văzând desfășurarea trupelor ca pe un factor de descurajare clar în fața unei posibile agresiuni a Rusiei.

Citește și: Industria energetică trebuie să fie o prioritate pentru Președinte și Guvern!

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(FOTO: AGERPRES FOTO/EPA)

spot_imgspot_img
Ileana Giurchescu
Ileana Giurchescu
Ileana Giurchescu, fost redactor coordontor la Europa Liberă din 1987, când postul de radio mai avea sediul la München, în Germania. După sistarea emisiunilor pentru România, a rămas în redacția Europei Libere pentru Republica Moldova și ulterior a colaborat cu postul public Teleradio Moldova, ca editor de știri externe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related