„Compromisul” Rusiei în viziunea administrației americane  

Data:

Steve Witkoff, emisarul special al președintelui american Donald Trump se întâlnește, vineri, pentru a patra oară, cu președintele rus Vladimir Putin, la Moscova, pentru noi discuții privind planul de pace pentru Ucraina, gândit de administrația SUA.  

În linii mari, din ce a relatat presa internațională, planul ar presupune înghețarea luptelor în lungul actualei linii a frontului, recunoașterea peninsulei ucrainene Crimeea drept teritoriul rus, blocarea sau renunțarea definitivă la o posibilă admitere a Ucrainei în NATO, ridicarea sau ușurarea multor sancțiuni internaționale impuse Rusiei de la lansarea invaziei pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022. La care s-ar adaugă acordul americano – ucrainean privind exploatarea resurselor ucrainene de minereuri rare și perspectiva ca atât Ucraina cât și Rusia, după încheierea războiului, să facă „afaceri senzaționale” cu Statele Unite (cum scria președintele Donald Trump într-una din nenumăratele sale postări pe platformele sociale).  

În aceste condiții, nu este de mirare că joi, ministrul rus de externe Serghei Lavrov, într-un interviu cu CBS News, l-a lăudat pe președintele Trump drept „probabil singurul lider de pe planetă care a recunoscut necesitatea de a aborda cauzele profunde ale acestei situații”, relatează The Guardian.  

Totodată, a declarat că Rusia este „pregătită să ajungă la un acord, dar mai există unele puncte specifice… care trebuie ajustate”.  

Pe de altă parte, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reafirmat că este deschis negocierilor, chiar directe cu Rusia, dar nu la cedări de teritorii, începând cu peninsula Crimeea, care are o importanță strategică. 

„Facem tot ce ne-au propus partenerii noștri; doar ceea ce contravine legislației și constituției noastre nu putem face”, a declarat Zelenski tot joi, în ajunul întrevederii Witkoff – Putin, de la Moscova. 

Citește și: Cum motivează judecătorul Vasile Alexandru de la CA Ploiești anularea deciziei CCR privind turul 2

Președintele ucrainean are sprijinul unor lideri europeni puternici, precum premierul britanic Keir Starmer și președintele Francez Emmanuel Macron, dar și al secretarului general NATO, Mark Rutte, care a declarat joi că Moscova, nu Kievul, trebuie să facă unele concesii, înainte în negocieri. 

Fostul prim-ministru britanic Boris Johnson a criticat, de asemenea, acordul propus, afirmând că Ucraina „nu obține nimic” în condițiile oferite de Trump.  

„Concesia” Rusiei și complimentele indirecte ale președintelui american 

Președintele Donald Trump a declarat pe 24 aprilie că decizia Rusiei de a renunța să cucerească  întreaga Ucraină reprezintă „o concesie destul de mare”.  

În timpul unei întâlniri cu premierul norvegian Jonas Gahr Store, la Casa Albă, Trump le-a spus jurnaliștilor că incapacitatea Moscovei de a ocupa complet Ucraina ar reflecta presiunea pe care administrația sa o exercită din culise. „Oprirea războiului, oprirea [de la] cucerirea întregii țări”, a spus el.  

Un eșec al invaziei ruse în Ucraina, materializat încă din primele zile ale războiului, s-a transformat astfel într-un compromis semnificativ, o concesie „teritorială” făcută de Moscova. 

Întrebat ce îi cere lui Putin în schimbul concesiilor extinse pe care le cere insistent din partea Ucrainei, Trump a răspuns: „Pun multă presiune. Nici nu știți ce presiune pun…Unii oameni apropiați de situație știu că altfel el [Putin] nici n-ar vorbi acum.” 

Cu o noapte înainte de aceste declarații, Rusia atacase masiv Ucraina, inclusiv Kievul, unde au fost ucise 12 persoane, între care doi copii. Cel puțin alte nouăzeci de persoane au fost rănite, în timp ce loviturile au avariat zeci de blocuri, o școală și o grădiniță. 

„Nu sunt mulțumit de loviturile rusești asupra Kievului. Inutile și într-un moment foarte prost ales. Vladimir, oprește-te!”, a scris Trump pe platforma Truth Social.  

Citește și: AEP sesizează Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, după ce alegătorii au primit scrisori personalizate de la George Simion

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ileana Giurchescu
Ileana Giurchescu
„Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de la Munchen, Germania, îmcă din 1987. Acolo unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională”, spune Ileana Giurchescu Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, a „făcut” revoluțiile din 1989, a scris despre căderea URSS și a relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001 din SUA. După sistarea emisiunilor pentru România, a rămas în redacția Europei Libere pentru Republica Moldova și a avut privilegiul de a participa și ulterior, coordona, dezvoltarea paginii de internet. După care au urmat rețelele de socializare. După invazia Rusiei în Ucraina, Ileana Giurchescu a început o serie de interviuri cu experți și analiști internaționali. Panorama – interviuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related

AKTUAL24 | Grecia, principalul furnizor de nave pentru „flota din umbră” a Rusiei

Multe foste nave grecești navighează în „flota din umbră”...

AKTUAL24 | Moscova începe construcția unui pod între Rusia și Coreea de Nord

Construcția unui pod rutier între Rusia și Coreea de...

Ofensiva energetică americană în estul Europei

Statele Unite își consolidează pozitiile pe flancul estic al...

REPORTER DE IAȘI | Transferuri privilegiate: 12 inspectori ISJ și-au folosit funcția pentru a ocupa posturi în școli mai bune

Transferul Lucianei Antoci, actual prefect, fostă șefă a Inspectoratului...