Cum poate fi istoria povestită tinerilor: romanul polițist ca antidot la uitare | Interviu cu scriitorul francez Sylvain Audet-Găinar

Data:

Scriitorul francez Sylvain Audet-Găinar, stabilit de peste două decenii în România, își face loc în societatea românească nu doar ca un autor de romane polițiste cu tentă istorică, ci și ca un fin observator al memoriei colective.

În interviul publicat în EurActiv, Audet-Găinar vorbește despre felul în care ficțiunea poate contribui la înțelegerea unei perioade istorice traumatice, cum este comunismul, mai ales pentru o generație care nu l-a trăit și, adesea, nici nu-l înțelege. Ca exemplu, de curând, tinerii adunați la un concert au scandat minute în șir „Ceaușescu, Ceaușescu!”

Pornind de la o constatare îngrijorătoare, un raport GlobSec, care arăta că aproape jumătate dintre tinerii între 18 și 34 de ani din România ar susține instaurarea unui regim totalitar fără alegeri regulate în România –, stăm de vorbă cu scriitorul Sylvain Audet-Găinar care propune o cale indirectă, dar eficientă, de a restabili punțile între trecut și prezent: romanul cu miză istorică, dar cu accesibilitate narativă.

El vorbește cu sinceritate despre șocul cunoașterii arhivelor Securității românești, despre fascinația și repulsia pe care aceste documente o pot stârni, dar și despre nevoia de a transmite ceea ce a înțeles mai departe, în special propriului fiu, născut la București.

Audet-Găinar mărturisește că istoria recentă a României nu i s-a revelat ușor, ci printr-un constant efort personal, prin căutarea multor povești spuse cu emoție și confuzie, dar și prin filtrul unui ochi străin – poate tocmai de aceea mai lucid. „Am avut șansa de a mă naște într-o republică liberă, dar asta nu înseamnă că nu pot înțelege suferința. Din contră, tocmai distanța mă obligă la rigoare și empatie”, spune autorul.

Vezi interviul video pe larg cu scriitorul Sylvain Audet-Găinar pe EurActiv.ro

Citește și: „Toate florile pe care nu pot să le văd”. Dar iată cum un proiect inovativ poate schimba lucrurile

Urmăriți canalul „PRESShub” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Euractiv.ro)

spot_imgspot_img
Ruxandra Hurezean
Ruxandra Hurezean
Lucrează în presă de peste 25 de ani, timp în care s-a specializat în reportajul social. Ruxandra Hurezean a absolvit Facultatea de Filosofie din Cluj-Napoca, cu specializarea Sociologie. A condus redacții și a contribuit la înființarea de publicații, lucrând atât pentru presa locală, cât și cea națională. Este autoarea a cinci volume de reportaje și proză scurtă. A fost premiată în mai multe rânduri de către Asociația Profesioniștilor din Presă Cluj și a primit „Premiul Mass-Media” al Ambasadei Germaniei la București pentru reportajele privind istoria și prezentul minorității germane din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related

A fost expusă una din cele mai valoroase cărţi din România, Breviarul Brukenthal

Una din cele mai valoroase cărţi din România, Breviarul...

Aktual24 | De ce insistă Viktor Orban cu „situația grea a României”. Din disperare electorală

Premierul maghiar Viktor Orban vorbește mereu despre „situația economică...

Mai mult de jumătate de ţară, sub avertizări de averse torenţiale şi vijelii, duminică

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis atenţionări Cod galben...