Curajul locuitorilor din Herson: Continuă protestele de stradă împotriva ocupanților ruși

Data:

În 2 martie a.c, Herson, oraș în sudul Ucrainei, a fost primul mare mare oraș cucerit de armata rusă și separat de restul țării. Cu toate acestea, zilnic, locuitorii ies în stradă pentru a protesta împotriva ocupanților, transmite corespondentul RFI

Nu trece o zi în Herson fără proteste împotriva ocupației Rusiei. Însă, locuitorii constată o înrăutățire a situației. Conform autorităților ucrainene, 400 de persoane au fost arestate pe 9 martie. Natacha (prenumele său a fost schimbat) locuiește în Herson și participă zilnic la protestele împotriva ocupației rusești. A acceptat să ne acorde următorul interviu:

Care este situația actuală în Herson?

Natacha: Toate căile de aprovizionare sunt blocate, prin urmare nu pot fi livrate în oraș nici hrană, nici medicamente. Este unul dintre cele mai îngrijorătoare aspecte, întrucât rezervele se diminuează și ne petrecem majoritatea timpului stând la cozi interminabile pentru a cumpăra hrană sau medicamente.

Timp de trei zile am stat fără rețele de telefonie. Cei doi giganți sunt Vodafone și KievStar. Vodafone tocmai a fost restabilit, dar KievStar încă nu funcționează. Miercuri, un alt gigant din domeniul internetului a fost întrerupt. Întâmpină probleme pentru că sunt mulți utilizatori.

Băncile sunt închise, oamenii nu pot să retragă bani. Putem să plătim cu cardul, însă devine din ce în ce mai complicat. Oamenii aproape că au rămas fără bani cash și vă puteți imagina că în situația în care magazinele nu vor mai accepta plata cu cardul, se va produce încă o catastrofă. În plus, prețurile au explodat, este absurd…

În cele din urmă, este imposibil să ieși sau să intri în Herson. De aceea cerem un coridor umanitar. Dacă încercăm să părăsim orașul, riscăm să fim împușcați de trupele rusești.

Cum sunt organizate protestele?

Când am protestat pentru prima data, sloganul nostrum era : ,,Herson e un oraș ucrainean”. Protestul nostru a inspirat alte adunări similare în alte orașe ale regiunii. Dacă aici protestele noastre nu au fost împiedicate de armata Rusiei, un oraș apropiat nu a avut același noroc. Trupele rusești au folosit gaze lacrimogene pentru protestatari și au tras în ei cu bile din cauciuc.

De atunci, protestăm împotriva ocupației Rusiei, în fiecare zi, la ora 10, în piața centrală. Totul s-a desfășurat în mod pașnic până ieri când am fost informați că peste 400 de persoane au fost arestate. Trebuie să fim foarte atenți când ne deplasăm, întrucât garda naționala rusă tocmai a pătruns în oraș. Soldații au plecat și acum sunt gata să lupte în jurul orașului Mikolaiv. Credem că această gardă națională rusă va curăța orașul și va transforma Herson într-un oraș rus, cu tot ce implică acest fapt.

Interviul integral pe RFI Romania.

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related