Dansul Cârtițelor

Data:

Duminica următoare vom merge la cele mai importante alegeri prezidențiale de după 1990. Nu este în joc doar funcția de președinte, ci și orientarea geopolitică a țării: Vest sau Est.

Alegerile precedente, din decembrie, au fost un șoc, deoarece pe primul loc s-a clasat un candidat pro-rus, cu idei medievale, ca să ne exprimăm politicos. Însă la această stare de fapt nu a contribuit numai amestecul Rusiei, ci și incompetența și aroganța lui Klaus Iohannis, precum și a coaliției păstorite de el. Toți acești factori au dus la bascularea votului spre candidați populiști și lipsiți de consistență.

Încă de atunci, președinții PNL și PSD au pierdut alegerile, nici măcar nu au intrat în turul 2 și nu au înțeles nimic din votul popular. L-au scos de la naftalină pe Crin Antonescu, care a dormit 10 ani pe banii nevestei – personaj care nici înainte de a demisiona din fruntea PNL, în 2014, nu s-a remarcat prin nimic pozitiv.

Crin Antonescu și USL

În 2011, alături de Victor Ponta, Antonescu a creat USL 1. Înainte de acest moment, începând din 2009, a umplut PNL de foști PC-iști, cum ar fi Eduard Hellvig și nașul său de cununie, Constantin Dudu Ionescu.

În 2012, pe durata celei de-a doua suspendări a lui Traian Băsescu, Antonescu a fost președinte interimar, în calitatea lui de atunci de președinte al Senatului. În această perioadă, a avut atitudini autoritare, anti-NATO și anti-UE. Crin Antonescu a demisionat din fruntea PNL în urma prestației sale politice, fiind înlocuit, șase luni mai târziu, de Klaus Iohannis.

Tradiția de colaborare cu PSD a bântuit PNL încă din 1990

După câștigarea alegerilor, în mai 1990, de către FSN și Ion Iliescu, Radu Câmpeanu, președintele partidului la acea vreme, a avut o atitudine destul de slugarnică față de putere. Ulterior, în 1992, PNL nu a intrat în Parlament din cauza aberației cu candidatura regelui la președinție.

După 2000, port-drapelul colaborării cu PSD a fost Dinu Patriciu, dovadă în acest sens fiind preluarea și apoi vânzarea Rompetrol. În concepția lui Patriciu, PNL trebuia să fie un partid balama, gen FDP din Germania, care să îi slujească interesele lui de afaceri. Nu degeaba Călin Popescu Tăriceanu a fost susținut de el și a colaborat subteran cu PSD în perioada 2004-2008.

Nu trebui să uităm nici episodul din 2006, când ministrul liberal al Apărării de atunci, Teodor Atanasiu, a cerut retragerea trupelor române din Irak fără a se consulta cu nimeni. În urma scandalului a trebuit să demisioneze.

Antonescu, pionul lui Dinu Patriciu

După ce PNL a trecut în opoziție în 2008, Dinu Patriciu a găsit un alt pion, Crin Antonescu. Acesta a candidat la președinție în 2009 și nu a intrat în turul 2, un fenomen care se poate repeta.

În afară de puciul din 2012 și demisia din 2014, Crin Antonescu s-a mai făcut de râs cu încercarea de modificare a Constituției din 2013. Nu numai că acest proiect a eșuat, dar 2 dintre membrii comisiei de elaborare a proiectului, parlamentari PNL, au fost ulterior condamnați. Ne referim aici la George Becali, condamnat cu executare, și Tudor Chiuariu, condamnat cu suspendare.

După 2014, urmează o hibernare de 10 ani pe banii soției sale, Adina Vălean, cu care s-a căsătorit în 2009. Cariera politică a acesteia a fost susținută multă vreme tot de Dinu Patriciu. Cât timp a stat la Bruxelles, a avut unele atitudini ambigui. Ne referim aici la faptul că s-a declarat pentru folosirea cianurilor la Roșia Montană, după ce inițial se opusese acestui proiect.

O rețea coordonată din Rusia

Pe lângă aspectul politic, avem deschis un nou front în războiul hibrid declanșat de ruși. Decizia judecătorului de la Curtea de Apel Ploiești prin care s-a încercat desființarea deciziei CCR din decembrie a luat prin surprindere multă lume. Dar este evident că a fost plănuită din vreme. La această campanie inițiată, a contribuit o fostă judecătoare din Botoșani.

În afara implicațiilor politice ale deciziei, se pune întrebarea dacă cei 2 nu sunt și incompetenți din punct de vedere profesional. Poate că așa și este, dacă vedem ce facultăți au absolvit. Sau poate nu este vorba numai despre incompetență.

Putem vorbi și despre o rețea coordonată din Rusia. Pe soțul doamnei îl cheamă Alioșa, iar la Ploiești avem Lukoil și fieful lui Sebastian Ghiță. Mai mult, există informații conform cărora magistratura din Iași și din Moldova este adânc infiltrată de serviciile ruse.

Tot în Botoșani, este născut și fostul ministru liberal al Justiției, Tudor Chiuariu. Dânsul a absolvit aceeași facultate privată ca și doamna Axinte. La fel de curios este că transferul domnului judecător de la Iași a fost cerut de Cătălin Predoiu în ultima sa zi de mandat, în 2020. Iar dacă vorbim despre cine cu cine este consătean, domnul Predoiu este din același oraș ca Marcel Ciolacu și Bogdan Despescu, despre care mulți spun că este adevăratul șef al MAI.

Cam multe coincidențe, care reflectă tribalismul din România. Magistratura și politica se fac pe clanuri, în pat și în bucătărie. Probabil tot legăturile de familie sunt cauza actualei situații din magistratură, unde avem un vot de blam pentru 2 foști miniștri PNL ai Justiției: Cătălin Predoiu (6 ani și jumătate) și Alina Gorghiu (1 an și jumătate).

Dacă vorbim despre doamna Gorghiu, dânsa, la fel ca și fosta ministră Mona Pivniceru, a fost în relații strânse cu Mihai Vlasov, născut la Tighina.

Nu e sigur că Antonescu va intra în turul 2

Coaliția l-a gonflat acum pe Crin Antonescu pentru a candida la prezidențiale. Este greu de spus dacă va intra în turul 2. În eforturile sale, îl ajută, conștient sau nu, Elena Lasconi.

Aceasta nu a înțeles faptul că a obținut atâtea voturi anul trecut pentru că unii nu au vrut să fie ales Călin Georgescu. Dar, din ce în ce mai mult se vede că este needucată, limitată, mahalagioaică și meschină. O ia foarte repede pe urmele Dianei Șoșoacă. Ar trebui să ia exemplu de la Ludovic Orban, care în noiembrie s-a retras în favoarea ei.

Nu este clar nici acum dacă firma de consultanță angajată de PNL l-a ajutat pe Călin Georgescu, voit sau nu. Majoritatea banilor pentru campania domnului Antonescu vin de la PSD, nu de la PNL. Partidul Național Liberal a cam rămas fără bani din noiembrie, nici acum nefiind clar cum s-au cheltuit banii.

O scurtă perioadă, am crezut și am sperat că domnul Crin Antonescu și-a revenit. Dar a făcut 3 mari gafe:

  • A declarat că îl va lua consilier pe Dan Dungaciu, apropiat de Rusia;
  • Și-a declarat admirația față de Viktor Orban, alt pion al Rusiei;
  • În sfârșit, a mai șocat prin faptul că a cerut executarea traficanților de droguri pe stadioane, ca în China.

Nicușor Dan, singurul candidat anti-sistem

Putem spune că singurul candidat anti-sistem este Nicușor Dan. Este greu de spus dacă și el va intra în turul 2. În cazul în care nu va reuși, și îi vom avea în turul 2 pe Crin Antonescu alături de un suveranist, nu am rezolvat nimic, iar în 2028, suveraniștii vor reveni și mai puternic.

Să îl votezi pe Crin Antonescu, pentru că are șanse mai mari matematic de a intra în turul 2, este ca și cum te-ai preda fără luptă. Așa cum vor Trump și rusofilii să facă cu Ucraina. Și se va adeveri ce a spus Silviu Brucan în 1990 cu „stupid people”.


„Nu toți cei care folosesc apa sfințită sunt sfinți” – proverb englezesc

„Atunci când spui că ești de acord cu un lucru în principiu înseamnă că nu ai nici cea mai mică intenție să-l pui în practică” – Otto von Bismarck

„Atunci când un om prost face ceva de care se rușinează, el declară întotdeauna că a fost datoria lui să facă asta” – George Bernard Shaw

„Un om, în general, are două motive pentru a face un lucru. Unul care sună bine, și unul real”
J. Pierpoint Morgan

„Matematica nu permite nici ipocrizie, și nici imprecizie” – Stendhal

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ovidiu Maican
Ovidiu Maican
Lector universitar doctor, Departamentul de Drept, Academia de Studii Economice - Bucureşti
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related