De neclintit: Ion Sterian rămâne la conducerea Transgaz, cu 31.000 euro pe lună și clauze blindate

Data:

Ion Sterian, directorul general al companiei Transgaz, operator controlat de stat, a fost reconfirmat în funcție, cu mandat până în primăvara lui 2029. Decizia a fost luată de Consiliul de Administrație al companiei, consiliu din care fac parte cinci membri, printre care și Sterian. Veșnicul director, cu apartament în Emiratele Arabe Unite și cu indemnizații de aproape 2 milioane de lei pe an de la Transgaz, și-a asigurat un nou mandat de 4 ani.

În ultima declarație de avere depusă în luna mai 2024 și aferentă veniturilor din 2023, Ion Sterian a declarat că a încasat de la Transgaz, ca director general, 1.906.451 de lei net, adică 158.000 de lei pe lună, echivalentul a 31.000 de euro/lună.

Cine sunt ceilalți 4 care l-au votat pe Sterian director pentru un nou mandat?

Nicolae Minea, administrator neexecutiv independent, lucrează la Transgaz din 2017. Până atunci a fost secretar de stat, președinte al Autorității pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), numit prin decizie a fostului premier Victor Ponta. Acum, Minea susține că este apolitic.

În 2024, Minea era și el membru în CA al Transgaz. A fost remunerat cu 240.000 de lei pentru câteva ședințe pe lună.

Alt membru în CA este Ilinca von Derenthall, din partea Fondului Proprietatea. A încasat în 2023, pentru câteva luni de activitate, 53.000 de lei.

Adina Lăcrimioara Hanza este alt membru al CA al Transgaz. Până în toamna lui 2023 a fost specialist în agricultură, fiind director general adjunct ROCA Agri RDF.  Apoi a ajuns la Transgaz de unde a încasat o indemnizație de 15.800 de lei pentru un rest de mandat. În paralel, a primit de la „alte instituții” din Arad, Pitești și Turda 625.000 de lei.

Costin Mihalache e ultimul membru al CA care l-a votat pe Sterian Ion pentru încă un mandat în fruntea Transgaz. Între 1974 și 1978 a urmat școala generală în Koln, Germania, a terminat Dreptul în România, apoi între 1995 și 1999 a făcut cursuri la Universitatea de Limbă și cultură Chineză în Beijing. Potrivit propriului CV, în 2013 finalizează Colegiul Național de Apărare și face un master la SNSPA. Între 2011 și 2016 este membru în consiliul de conducere al Casei Româno – Chineze, apoi se angajează la MApN, Departamentul protocol, apoi consilier de stat la Cancelaria primului ministru Ponta, în 2015 îl regăsim secretar de stat șef al ADS, apoi consilier în Ministerul Transporturilor, membru CNAIR, consilier de stat în Guvernul Dăncilă, șeful Cancelariei primului ministru în 2019, Guvernul Dăncilă, apoi este trimis director la Ecoaqua Călărași, după care devine director al SC M.A.M. Consulting &Solutions SRL și mai nou membru CA în Transgaz.

Citește și: Sub presiunea protestelor, Zelenski redă instituțiilor anticorupție independența

Soția lui, Andreea Mihalache, este angajata Ministerului Energiei.

În 2023, Costin Mihalache a încasat de la Transelectrica, altă firmă de stat, 661.000 de lei, adică 55.000 de lei pe lună. Tot în 2023, soții Mihalache susțin că au primit de la SC MAM Consulting and Solutions SRL, firma lor de consultanță, salarii totale de 100.000 de lei. În plus, ar fi încasat dividende în valoare de 761.000 de lei din consultanță.

Clauze contractuale

Potrivit contractului de administrare al directorului Transgaz, dacă va fi revocat din funcție în primii doi ani de mandat, fără justă cauză, Ion Sterian va primi 24 de indemnizații fixe nete lunare. Dacă va fi schimbat din funcție după doi ani, va primi restul banilor până la expirarea contractului de 4 ani.

În plus, „administratorul are dreptul la rambursarea cheltuielilor necesare şi utile, efectuate în mod justificat în interesul îndeplinirii mandatului, în baza documentelor justificative, dar fară a se limita la acestea: cheltuieli de cazare, diună, transport, taxe de participare la cursuri, seminarii şi orice alte tipuri de cheltuieli legate de executarea mandatului şi indiferent dacă au fost ocazionate cu deplasarea în țară sau în străinătate, precum şi de folosirea unor obiecte de inventar/mijloace fixe necesare desfăşurării activității”.

Citește și: Cod roşu de caniculă în 15 judeţe şi Bucureşti. Cod portocaliu în alte 16 județe

Urmăriți canalul „PRESShub” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din anul 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related

Investigație Rise Project: Banii din AUR

Când solicită donații de la simpatizanții săi, Alianța pentru...

Aktual24 | Micul joc psihologic pe care-l încearcă Rusia cu România

Declarațiile recente ale Mariei Zaharova, purtătoarea de cuvânt a...

Independența Justiției între suveranism și europenism?

42% dintre români consideră că judecătorii nu sunt independenți,...