Demisia lui Iohannis: cine pierde și cine câștigă | Interviu Deutsche Welle

Data:

Cristian Preda, decanul Facultății de Științe Politice de la Universitatea din București, detaliază, într-un interviu pentru Deutsche Welle, impactul demisiei lui Iohannis. Klaus Iohannis și-a anunțat demisia din funcția de președinte, luni, precizând că va părăsi Palatul Cotroceni pe 12 februarie.

DW: Domnule Cristian Preda, ce credeți că l-a determinat pe președintele Klaus Iohannissă demisioneze? A fost o decizie care a luat prin surprindere clasa politică, presa, opinia publică? De ce nu a demisionat imediat după ce și-a încheiet mandatul?

Cristian Preda: Președintele a demisionat pentru că nu era deloc sigur de votul din Parlament care era cerut de procedura de suspendare. Parlamentul acceptase declanșarea procedurii după ce majoritatea a căutat s-o evite în urmă cu câteva zile, și majoritatea fiind fragilă, nu e deloc exclus ca Iohannis să fi primit un vot majoritar pentru suspendare.

Citește și: Percheziții efectuate la șeful de campanie al lui Călin Georgescu, Radu Pally

În aceste condiții, președintele, care își încheiase de fapt al doilea mandat în 21 decembrie, s-a hotărât să demisioneze, deși până acum se agățase de acel capăt de frază din justificarea deciziei Curții Constituționale de anulare a alegerilor care preciza că el ar putea sta până la depunerea jurământului de președintele nou ales. El a sugerat însă până acum că ar fi fost o constrângere pusă de Curtea Constituțională asupra sorții lui. Bineînțeles că nu era nici un fel de constrângere.

DW: Va limpezi cât de cât apele pe scena politică gestul președintelui?

Cristian Preda: Eu cred că da, pentru că tema celui de-al treilea mandat a devenit tot mai importantă și evident că asta afecta în primul rând tabăra guvernamentală, tabăra partidelor care n-au criticat până acum decizia lui Iohannis de a „rămâne în mandat“, cum a spus el. Acuma văd că după anunțul demisiei tabăra lui laudă înțelepciunea președintelui de a-și da demisia. Așa e-n politică la noi.

DW: Vor capitaliza partidele extremiste voturi în urma deciziei președintelui de a pleca de la Cotroceni?

Cristian Preda: E posibil să câștige ceva, e posibil să capete un plus de energie, pentru că au insistat foarte mult pe tema suspendării președintelui. Nu au ajuns la scopul dorit al suspendării, dar și demisia și-o vor trece ca pe o victorie a acestor partide extremiste.

Continuarea, în Deutsche Welle

Citește și: Membrii USR Sector 1 îl preferă pe Nicușor Dan candidat la prezidențiale

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related

Vicepreședintele Federației Române de Karate, declarat colaborator al Securității

Vasile Manea, vicepreședintele Federației Române de Karate, a fost...

Filarmonica din Cluj-Napoca are un nou sediu, cu o sală de 1.000 de locuri

Filarmonica de Stat din Cluj-Napoca beneficiază, după mulţi ani...

Interviu | Istoricul Daniel Citirigă: Anticomuniști sau legionari?

"Nu putem să glorificăm viața unui lider anticomunist, doar...