Doar jumătate dintre români sunt de acord cu afirmația ”România oferă un viitor copiilor mei și generațiilor viitoare”, potrivit Barometrului Informat.ro – INSCOP Research, ediția a II-a, realizat în perioada 20-26 iunie anul acesta.
Barometrul Informat.ro – INSCOP Research este un sondaj de opinie lunar realizat de INSCOP Research la comanda platformei de știri Informat.ro în parteneriat cu think-tankul Strategic Thinking Group.
75% dintre respondenți sunt total de acord cu afirmația ”Iubesc România și sunt mândru de țara mea”, 13.2% sunt de acord parțial, 4.7% nici de acord, nici în dezacord. 2.6% sunt în dezacord parțial, iar 3.1% în dezacord total. 1.4% nu știu sau nu răspund.
21.3% dintre respondenți sunt total de acord cu afirmația ”România oferă un viitor copiilor mei și generațiilor viitoare”, 29.1% sunt de acord parțial, 10.5% nici de acord, nici în dezacord. 11.3% sunt în dezacord parțial, 25.1% în dezacord total. 2.8% nu știu sau nu răspund.
75.1% dintre respondenți sunt total de acord cu afirmația ”România e țara mea și nu vreau să o părăsesc”, 12.3% sunt de acord parțial, 3.8% nici de acord, nici în dezacord. 2.6% sunt în dezacord parțial, iar 5.3% în dezacord total. 1.0% nu știu sau nu răspund.
”Barometrul Informat.ro – INSCOP Research arată o imagine complexă a percepțiilor patriotice în România. Pe de o parte, sentimentul patriotic generic este unul puternic, majoritatea covârșitoare a respondenților (88,2%) declarând că iubesc România și sunt mândri de țara lor. Pe de altă parte însă, optimismul privind viitorul generațiilor următoare este mult mai temperat, doar 50,4% dintre respondenți exprimând acord parțial sau total cu ideea că România oferă un viitor copiilor lor și generațiilor următoare. Se observă o disonanță între atașamentul emoțional față de țară și percepția asupra perspectivelor socio-economice, reflectată de cei 36,4% care cred că România nu oferă un viitor copiilor lor. În ceea ce privește intenția de a rămâne în țară, peste 75% dintre români declară că nu vor să o părăsească, dar acest procent scade semnificativ în rândul tinerilor (18-29 ani), semnalând potențialul unui exod generațional. Analiza pe profiluri demografice relevă diferențe notabile: persoanele din mediul rural și vârstnicii sunt mai atașați de țară, în timp ce în mediul urban mare și la categoriile de vârstă 18-29 ani există un grad mai ridicat de incertitudine și dezacord. Din punct de vedere politic se observă diferențe între votanții partidelor: Votanții PNL cred în proproție de 80% că România oferă un viitor copiilor lor, părere împărtășită de 69% dintre votanții PSD, 54% dintre votanții USR și doar 39% dintre votanții AUR”, a declarat Remus Ștefureac, directorul INSCOP Research.
Mai multe detalii puteți citi pe site-ul informat.ro.
Prezentarea grafică a datelor este disponibilă AICI.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(FOTO: Inquam Photos / Alex Nicodim)