Două judecătoare de la Tribunalul București au stabilit că Crescent nu a fost firma Securității

Data:

Tribunalul București a decis că societatea Crescent Commercial & Maritime (Cyprus) Limited nu este firma fostei Securități. Hotărârea a fost luată într-un proces civil în care firma a cerut despăgubiri de 150.000 de lei de la fosta judecătoare Camelia Bogdan.

Bogdan a susținut, într-un interviu, că Dan Voiculescu, care avea împuternicire pe conturile Crescent, firmă care aparține fostei Securități comuniste, a făcut mai multe transferuri, fără să fie anchetat de procurori.

Judecătoarele Lucia Ioana Frunză și Andreea Simona Suciu de la Tribunalul București au „constatat caracterul ilicit al luărilor de poziţii şi declaraţiilor realizate de pârâta la adresa reclamantei în articolele de presa publicate (…) referitoare la legatura dintre reclamanta si fosta Securitate si la operatiunea de spălăre de bani imputată reclamantei”, se arată în decizia instanței.

Tribunalul a decis ca fosta judecătoare Bogdan să plătească firmei cipriote 10.050 lei cu titlu de cheltuieli de judecată în apel constând în taxa de timbru si onorariu de avocat. Hotărârea este cu drept de recurs, în termen de 30 de zile de la comunicare.

La fond, Judecătoria Sectorului 1 a decis să respingă cererea de chemare în judecată depusă de ciprioți ca neîntemeiată.

Unde s-au dus banii?

Camelia Bogdan a susținut în cadrul unui interviu că „începând cu anul 1990, domnul Dan Voiculescu, având împuternicire pe conturile Crescent, aparținând fostei Securități, a dirijat banii fără ca autoritățile statului român să-l deranjeze preț de o secundă. Trebuie investigat ce s-a întâmplat cu banii care aparțin poporului român. Procurorii români sunt depășiți de situație, fie din apatie, fie din alte cauze. Din acest motiv, apreciez că statul român trebuie să contracteze specialiști / firme de avocatură, specializați în recuperarea produsului infracțiunii. De altfel, în 1990, statul român a început o astfel de investigație, însă autoritățile române – fosta Bancă Română de Comerț Exterior și Guvernul României – au împiedicat investigația, refuzând să colaboreze.”

Citește și: Pensionări fictive pentru păstrarea privilegiilor celei de a 3-a puteri în stat

În 2014, Camelia Bogdan și Mihai Mihalcea l-au condamnat la 10 ani închisoare pe Dan Voiculescu în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). Bogdan a declarat în același interviu că „nu doar în Dosarul „ICA” am văzut transfuzii din contul Crescent, ci și ulterior am avut convingerea că problema repatrierii fondurilor fostei Securități, al cărei continuator în drepturi este SRI, nu va fi pusă niciodata pe tapet, deoarece nu există voință politică. În anul 2016, în contextul scandalului Swiss Leaks, am solicitat autorităților române să inițieze demersurile intrării în posesia conturilor cetățenilor români deschise la UBS Geneva, în vederea formularii unor cereri de repatriere întemeiate pe prevederile Art. 57 din Convenția ONU împotriva corupției”.

Rise Project arata că începuturile lui Voiculescu, omul de afaceri, sunt strâns legate de grupul de companii Crescent, firme prin care s-au derulat o mare parte din exporturile Republicii Socialiste România în anii ’80. În filiala din Cipru a Crescent, potrivit documentelor publicației citate, Voiculescu avea calitatea de director, alături de alți doi cetățeni ciprioți.

Citește și: Un membru CSM îl atacă pe președintele Nicușor Dan: „a rezolvat Justiția, urmează democrația”. Alin Ene este supărat că magistrații își pot pierde privilegiile financiare

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din anul 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related