Vineri, vicepremierul Dragoș Anastasiu a răspuns acuzațiilor apărute în spațiul public privind implicarea sa într-un dosar de corupție întocmit de DNA, în care mai mulți funcționari ANAF, inclusiv Angela Burlacu, au fost cercetați pentru luare de mită.
„În spaţiul public au apărut informaţii despre implicarea mea într-un dosar de corupţie care viza mai mulţi funcţionari ai ANAF. Pe scurt: În dosar am fost martor, nu denunţător. Nu a existat nicio acţiune împotriva mea, nu am avut niciun fel de avantaj din punct de vedere juridic, iar în dosar au fost implicate şi alte societăţi comerciale care au fost în aceeaşi situaţie. Nu am avut niciodată nicio condamnare penală.
Context: Unul cunoscut, din păcate, de prea mulţi antreprenori, mai ales în vremurile acelea de acum 15-17 ani. Unii funcţionari ai statului român care presau şi chiar şantajau firmele, ‘recomandând’ soluţii de tip contract de consultanţă cu o firmă pusă pe tavă de funcţionar pentru a corecta aşa-zisele nereguli descoperite în urma controalelor”, a declarat Dragoş Anastasiu, într-o postare pe Facebook.
El a explicat că nu avea cunoștință directă despre toate operațiunile firmelor pe care le coordona, însă, atunci când a aflat despre situație, a ales să acționeze în conformitate cu legea:
„Când, fiind antreprenor, gestionezi mai multe companii care, la rândul lor, sunt conduse de manageri, este imposibil să ai informații la zi și amănunte despre toate operațiunile în derulare. Dar atunci când ai informaţiile complete, trebuie să acţionezi corect şi în spiritul legii. Asta este ceea ce am făcut eu. Îmi doresc ca din ce în ce mai mulţi antreprenori să găsească curajul să nu accepte niciodată presiuni de tipul celor la care mulţi dintre noi am fost supuşi. Sunt astăzi în Guvernul României şi pentru că nu vreau ca alţi anterprenori români să mai fie subiectul unui astfel de abuz de putere din partea unor angajaţi ai statului care ar trebui să lucreze în beneficiul oamenilor, nu împotriva lor”, a scris el.
Context
Vicepremierul Dragoş Anastasiu ar fi recunoscut în instanţă că i-a oferit mită, timp de opt ani, fostei inspectoare ANAF Angela Burlacu, sub forma unui contract fictiv, ca „protecţie” pentru una dintre firmele sale, scrie Epoch Times.
Informaţia apare în motivarea Curţii de Apel Bucureşti, publicată de televiziunea Realitatea Plus, în dosarul de corupţie în care Angela Burlacu a fost condamnată.
Potrivit documentului, Anastasiu ar fi declarat că, în urma unui control fiscal la una dintre companiile sale, Burlacu i-ar fi sugerat încheierea unui contract cu o firmă indicată de ea, pentru plata lunară a 2000 de euro. Contractul ar fi fost, de fapt, un paravan pentru mită. Anastasiu ar fi perceput propunerea ca un şantaj, dar şi ca o formă de protecţie, acceptând astfel încheierea contractului.
„Aşa cum s-a arătat anterior martorul Anastasiu Dragoş Michael alături de martorul Băciucu Cristian, factori decidenţi în cadrul grupului Eurolines, au agreat propunerea inculpatei de încheiere a contractului fictiv în baza căruia a fost plătită suma totală de 218.582,44 lei, pentru ca în acelaşi timp inculpata să diversifice modalitatea de intrare în posesia foloaselor necuvenite stabilite iniţial prin compensarea sumelor de bani datorate de grupul Eurolines (soc. Rombus Transport), în baza prestaţiilor efectuate conform contractului fictiv, cu serviciile turistice contractate de inculpată de la acelaşi grup, iar ulterior prin achiziţionarea de servicii turistice în nume propriu”, se arată în documentul publicat de Realitatea Plus, scrie Epoch Times.
Instanța a reținut că Anastasiu și alți factori de decizie din grupul Eurolines au acceptat propunerea funcționarei, percepută ca șantaj. Anastasiu ar fi declarat în fața magistraților că respectivul contract „a fost unul fictiv, întrucât cineva doar a mimat că încearcă să facă ceva, practic nu am avut niciun beneficiu”.
Angela Burlacu a fost condamnată definitiv, în iunie 2023, la 5 ani și 2 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită și trafic de influență.
În urma informațiilor apărute în presă, Guvernul a transmis, prin purtătoarea de cuvânt Ioana Dogioiu, că Dragoș Anastasiu nu a fost anchetat în acest dosar:
„Vicepremierul Dragoş Anastasiu nu a avut calitate de denunţător, învinuit, inculpat, condamnat în dosarul DNA soluţionat prin Hotărârea 1258/2023. Singura sa calitate a fost aceea de martor. A fost audiat în această calitate de procurori şi judecători care nu au considerat că sunt întrunite condiţiile pentru schimbarea acestei unice calităţi. Dosarul penal s-a încheiat prin hotărâre definitivă. Circumstanţele cazului nu au nicio legătură cu calitatea de vicepremier şi cu atribuţiile dlui Dragoş Anastasiu”.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Foto: Inquam Photos / George Călin)