După 30 de luni în Cameră preliminară, CAB va judeca de la zero dosarul lui Niculae Bădălău

Data:

Curtea de Apel București a decis ca dosarul de corupție al lui Niculae Bădălău, fost vicepreședinte al Curții de Conturi, să fie judecat de instanța din Capitală, nu de Tribunalul Giurgiu, unde l-a trimis DNA. Astfel, s-au irosit doi ani și jumătate, timp în care cazul a stat în procedură de Cameră prelininară.

Decizia a fost luată după ce un judecător din complet a fost înlocuit subit, el nemaifiind delegat de Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) la Curtea de Apel București. „Admite contestaţiile formulate de contestatorii inculpaţi Bădălău Niculae şi Matache Elena, împotriva încheierii judecătorului de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Giurgiu Secţia Penală, pronunţată în data de 09.02.2024, în dosarul nr. 1977/122/2022/a1, pe care o desfiinţează, integral. Rejudecând În baza art. 47 Cod procedură penală raportat la art. 48 alin 1 lit a şi art 38 alin 1 lit g Cod procedură penală, admite excepţia necompetenţei după calitatea persoanei, a Tribunalului Giurgiu, invocată de inculpaţi prin excepţiile formulate, raportat la calitatea inculpatului Bădălău Niculae. Constată competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea Curţii de Apel Bucureşti şi trimite cauza acestei instanţe, în vederea soluţionării”, se arată în decizia instanței.

Presshub a arătat că dosarul lui Bădălău a trecut în procedura de camera preliminară de Tribunalul Giurgiu, acolo unde a fost trimis în judecată de DNA, în decembrie 2022. Un magistrat de acolo a stabilit că dosarul poate începe pe fond, Bădălău a a contestat decizia, iar la Curtea de Apel București au început să apară roadele.

Citește și: Cine e Darryl Nirenberg, nominalizat de Donald Trump pentru funcția de ambasador al SUA în România

Divergență soluționată prin îndepărtarea magistratului incomod

Pe 24 martie 2025, cei doi magistrați care judecă dosarul de corupție al fostului consilier al Curții de Conturi Niculae Bădălău au intrat în conflict și s-a constituit complet de divergență. Unul dintre judecători înclina să-i dea dreptate lui Bădălău și susținea că dosarul trebuia judecat de la început de CAB, altul spunea că fostul consilier ar trebui judecat de Tribunalul Giurgiu, în continuare.

Avocații lui Bădălău au cerut CAB să constate nulitatea absolută a procedurii de camera preliminară desfășurată la Giurgiu.

La CAB, judecătorii Laurențiu Ionel Beșu și Florina Rizescu, de la Secția a II a penală, nu s-au înțeles pe soluție. Primul susținea că dosarul trebuie judecat de Tribunalul Giurgiu, a doua înclina să dea dreptate avocaților lui Bădălău, cu consecința anulării tuturor actelor din procedura de Cameră preliminară. Când să se constate divergența între opiniile judecătorilor, judecătorul Laurențiu Beșu, care era delegat la Curtea de Apel București din martie 2023, nu a mai primit prelungire, ultima zi a lui Beșu la CAB fiind pe 3 mai 2025.

Citește și: Șase deputați și-au dat demisia din POT și din grupul parlamentar

Omul bun la toate

În locul lui Beșu, colegul de complet al Florinei Rizescu, a fost adus un alt judecător, Cristian Bălan, omul de bază al Sabinei Admoniței, vicepreședinta CAB, și delegat șef al Secției a II-a penală a instanței.   

Acum dacă dosarul a rămas la CAB, cel mai probabil avocații baronului local vor invoca nulitatea probelor, înregistrările audio-video de la dosar fiind obținute cu aprobarea unui judecător de tribunal, iar acum cazul este judecat de o Curte de Apel.

Astfel, întregul dosar pică, printr-o serie de decizii administrative realizate cu știința conducerii Curții de Apel București și a majorității din secția pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Ionel Laurențiu Beșu este magistratul care, în octombrie 2023, a decis că dosarul Revoluției din Decembrie 1989 poate începe pe fond, dosar care a fost întors la Parchet de judecătorii Lia Savonea și Mihail Udroiu de la instanța supremă. În acest caz a fost trimis în judecată fostul presedinte Ion Iliescu, fostul vicepremier Gelu Voican-Voiculescu si generalul Iosif Rus, fost sef al Aviației Militare.

Citește și: Dominic Fritz, favorit să preia conducerea USR până în 2028, după ce Nicușor Dan se va muta la Cotroceni

Peste 2 ani pierduți

Revenind la dosarul Bădălău, el a fost trimis în judecată în decembrie 2022, iar cazul nu a trecut de cameră preliminară nici după 2 ani și jumătate, deși procedura nu ar trebui să dureze mai mult de 2 luni.

Bădălău este acuzat că i-a oferit mită 170.000 de euro unui primar din judeţul Giurgiu în schimbul acordării unor contracte de lucrări publice. Bădălău este judecat pentru dare de mită şi trafic de influenţă.

În 9 august și 19 noiembrie 2022, Bădălău i-ar fi pretins unui primar de comună să atribuie un anumit contract unei societăți administrate de o rudă a inculpatului. Contractul viza „Reabilitarea sistemului de alimentare cu apă potabilă…,” fiind estimat la valoarea de 7.071.925 lei fără TVA. În schimbul acestui “serviciu”, inculpatul ar fi promis că va determina o persoană din conducerea Companiei Naționale de Investiții (C.N.I.), asupra căreia a lăsat să se înțeleagă că are influență, să asigure finanțarea a două proiecte depuse la această instituție de primăria respectivă.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din anul 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related