Acum câteva zile, 70 de „cercetători, antreprenori, experți, tineri și membri ai societății civile”, au solicitat președintelui Nicușor Dan să numească un consilier prezidențial pentru „schimbările climatice”. Este cât se poate de legitimă această cerere, dar credem că trebuie să existe o abordare holistică a problematicii.
Schimbările climatice există și sunt generatoare de pierderi de vieți omenești și financiare. Problema este că tratarea acestor schimbări în afara unui grup de specialiști care să acopere problemele energetice, geopolitice sau de mediu, tot aceeași finalitate poate avea.
Uitându-mă peste cv-urile semnatarilor acestei petiții, am descoperit pe lângă câțiva adevărați specialiști în meteorologie (și schimbări climatice) și jurnaliști, specialiști în științe politice, PR și comunicare, traineri în preparate vegane, filologi, filosofi sau pseudo – profesori la niște pseudo școli particulare (neacreditate) în învățământul paralel.
Cunoscând evoluția unora dintre semnatari, stau și mă întreb cât de în serios va fi luată această petiție, deoarece „activismul” unora pe tema mediului nu reprezintă altceva decât generarea de profit, de putere, de influență (de multe ori bună, dar uneori nefastă).
Nu vin decât cu un exemplu! La venirea la ministeriat a lui Virgil Popescu, ne-am trezit că acesta l-a promovat pe Radu Dudău în postul de consilier personal al ministrului. Virgil Popescu a fost cel mai sinistru ministru al energiei și am putea spune că cine s-a adunat cu el s-a asemănat cu el.
Printre specialiștii din energie și cei câțiva din Ministerul Energiei se spune că acesta a fost cel care s-ar fi împotrivit cel mai tare finalizării Strategiei Energetice. Cine este acest domn? Este doctor în filosofie și doctor în științe politice și este fondatorul și directorul Energy Policy Group (EPG).
Stau și mă întreb cât tupeu trebuie să ai ca să te dai specialist în industria energetică cu asemenea studii care nu au nici o legătură cu energia. Sunt convins că la Universitatea București, la catedra de „Filozofie Morală și Politică” performează, dar în energie sigur nu! Și sub ministeriatul lui Sebastian Burduja a fost prezent în „Consiliul Consultativ”. În acest consiliu a reușit să-și introducă încă doi subalterni ca provenind de la alte instituții, un „head of research” și un „senior associate”, care din relatările a câțiva alți membri din acest „consiliu consultativ” au încercat să stopeze din nou elaborarea acestei strategii. Nu au reușit, deoarece strategia, bună – rea cum este, a reușit să treacă prin guvern.
Citește și: Investițiile energetice ale României între oportunitate și riscuri geopolitice
Mi-a sărit în ochi că printre semnatarii petiției de care aminteam la începutul articolului se află și unul dintre oamenii cu care lucrează îndeaproape Radu Dudau la EPG, pe nume Mihnea Cătuți.
Energy Policy Group este un ONG căruia începând cu venirea la minister a lui Radu Dudău (pentru consilierea lui Virgil Popescu), i-au crescut veniturile de aproape 4 ori, de la 3 milioane de lei în 2019 la peste 14 milioane de lei în 2023, când a plecat Popescu de la Minister.

Cum este posibil așa ceva? Nu cunosc multe companii care să aibă o asemenea performanță! Ce este în spatele acestui ONG? Dacă acest ONG face lobby unor grupuri de influență nelegitime? Sunt întrebări la care numai instituțiile specializate pot să dea un răspuns.
Problema este că orice demers semnat de EPG sau membrii acestuia este lovit de susceptibilitate și intră în derizoriu. Problema rămâne, dar nu cum a fost pusă, ci revizuită: poate este necesar un consilier prezidențial pe probleme de energie, mediu și schimbări climatice!
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
Domnule Păcuraru, comiteți o eroare factuală gravă – și nu este prima dată.
Nu am fost nici o secundă consilier personal al ministrului Popescu. Am fost doar în ministeriatul „tehnocrat”, în 2016, ca responsabil cu coordonarea strategiei energetice a României.
Sunt absolvent al Facultății de Fizică a Universității din Iași, am un doctorat în filosofia fizicii și un doctorat în securitate energetică (dar cum nu există această disciplină ca atare, domeniul umbrelă este cel al științelor politice, după cum probabil știți).
Acum, nu știu prea bine ce studii aveți dvs., dar nu păreți prea pregătit în domeniul energiei, date fiind frecventele confuzii între MW și MWh pe care le comiteți în articole. Mai grave sunt însă atacurile repetate la adresa EPG, care este un think-tank independent. Suntem finanțați transparent, pe bază de proiecte. Nu este nimic obscur în finanțele noastre, în ciuda insinuărilor dvs.
În pofida insinuărilor dvs, EPG nu face decât să propună în spațiul public analize și idei pe bază de date. Dacă nu vă plac, nu e nici o problemă, faceți altele mai bune. Dar acuzațiile sulfuroase și neinformate pe care le tot reluați nu pot trece nici măcar drept polemică civilizată.
Pentru că nu sunteți singurul cu astfel de obsesii: la EPG activează cu contracte de muncă un colectiv de circa 25 de cercetători cu background-uri diferite, inclusiv de energetică. Ne ocupăm de politici energetice, temă esențialmente interdisciplinară. Avem de mulți ani validarea a numeroși specialiști din sectorul energetic, așa că astfel de denunțări frustrate, nostalgice și resentimentare nu ne mai impresionează. Doar dacă nu socotiți și dvs. că ar trebui să fim incluși pe o listă a dușmanilor poporului!
Stimate domn Radu Dudau, nu aveti cum sa ma tineti minte, ne-am cunoscut la o conferinta in 2022, cred ca un noiembrie si ati fost prezentat ca unul din consilierii importanti ai lui Virgil Popescu. Am mai dat de numele dumneavastra printre oamenii din industrie si tot ca un apropiat de VP Erato pus. Acum nu stiu cat e de adevarate sunt srierile de mai sus, dar inclin sa cred ca sunt.