Peste 30 de organizații civice și de mediu denunță public încercările de intimidare exercitate de compania Ecosud SA, operatorul depozitului de deșeuri de la Vidra, împotriva participanților la o acțiune de monitorizare a emisiilor de metan și a poluanților periculoși.
Acțiunea a fost organizată în contextul unor detecții repetate de emisii semnificative de metan semnalate de Carbon Mapper și Observatorul Internațional pentru Emisii de Metan (IMEO), al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu.
Organizația 2Celsius și parteneri internaționali au desfășurat recent o acțiune de monitorizare în apropierea depozitului, utilizând echipamente profesionale de detecție a emisiilor invizibile. Activitatea a inclus și întâlniri cu reprezentanți ai unor organizații de mediu, comunității locale și ai autorităților, în scopul identificării unor soluții de reducere a riscurilor de poluare și protejare a sănătății publice.
Citește și: Vicepreședintele Federației Române de Karate, declarat colaborator al Securității

„Monitorizarea emisiilor de metan și a gazelor invizibile asociate depozitelor de deșeuri – compuși organici volatili, hidrogen sulfurat și alți poluanți – reprezintă un interes public major, întrucât fiecare kilogram de metan în atmosferă amplifică încălzirea globală, iar gazele de depozit afectează sănătatea comunităților din jur. […] Acțiunea noastră este perfect legitimă și se bazează pe dovezi științifice riguroase și pe experiența în monitorizarea metanului”, a declarat Mihai Stoica, director executiv 2Celsius.
Gazul se vede din satelit
Sateliți EMIT (NASA), EnMAP (DLR) și Carbon Mapper au surprins mai multe zone persistente de metan deasupra depozitului de deșeuri din Vidra, Ilfov aparținând de EcoSud între noiembrie 2023 și mai 2025, cu debite estimate între 600 kg CH₄/h și 3,2 tone CH₄/oră.
La scurt timp după această acțiune, Ecosud SA a transmis o notificare formală către Ecopolis, una dintre organizațiile implicate în acțiune, pe care semnatarii o consideră o tentativă clară de intimidare, contrară legislației europene și internaționale.
Notificarea Ecosud este un abuz
Organizațiile semnatare resping caracterul intimidant și nefondat al notificării transmise de Ecosud, arătând că aceasta încalcă Directiva (UE) 2024/1069 privind protecția împotriva proceselor abuzive (SLAPP), care interzice presiunile asupra organizațiilor ce acționează în interes public, Convenția de la Aarhus, care garantează dreptul cetățenilor de a se informa, de a participa la luarea deciziilor și de a se exprima liber în probleme de mediu, fără a fi persecutați, Constituția României, care protejează libertatea de exprimare și dreptul de a obține informații de interes public și legea privind protecția mediului și regimul deșeurilor, care obligă autoritățile și operatorii să permită accesul la date despre emisii și impactul asupra sănătății.
Organizațiile reamintesc că datele privind emisiile de gaze cu efect de seră nu pot fi clasificate ca secrete comerciale și trebuie puse la dispoziția publicului, conform Convenției de la Aarhus.
Presiuni asupra societății civile
Asociațiile semnatare arată că depozitul de deșeuri de la Vidra prezintă riscuri reale pentru sănătatea populației și mediu – incendii repetate, mirosuri toxice, poluarea solului și apelor subterane. „În acest context, reacția companiei Ecosud este cu atât mai alarmantă: în loc să remedieze problemele semnalate, alege să atace legal societatea civilă pentru simplul fapt că documentează și informează publicul”, se arată într-un comunicat al asociației.

Organizațiile semnatare subliniază că acțiunile de tip SLAPP sunt periculoase pentru democrația participativă și pentru dreptul cetățenilor de a se implica în apărarea interesului public. Mai mult, acestea solicită retragerea imediată a notificării trimise de Ecosud, însoțită de scuze publice, intervenția autorităților naționale și europene, inclusiv a Comisiei Europene și a Mecanismului Aarhus și respectarea dreptului de acces la informație și exprimare publică, garantat de tratatele internaționale și legislația românească.
Acest caz „trebuie să devină un precedent de mobilizare și solidaritate civică, în fața tendințelor de intimidare a celor care veghează la respectarea legii și la protecția mediului”, se arată într-un comunicat de presă emis de asociațiile 2Celsius, Ecopolis și Ecolegal, cu privire la acțiunile de intimidare a societății civile, pornite de Ecosud, operatorul depozitului de deșeuri de la Vidra, ca urmare a unei acțiuni de monitorizare independentă a gazelor provenite de la acest depozit.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!