Emmanuel Macron a declarat că Franța va recunoaște statul Palestina, concept (cum nu există decât pe hârtie) care ar cuprinde Cisiordania, Fâșia Gaza și Ierusalimul de est. Franța va deveni astfel al 149 stat care recunoaște independența teritoriilor palestiniene, mișcare criticată deja de Statele Unite și Israel.
Cisiordania (West Bank), la vest de râul Iordan, este administrată în prezent de Autoritatea Palestiniană, sub conducerea președintelui Mahmoud Abbas, iar anunțul președintelui francez se adresează acestei administrații, nu organizației teroriste Hamas, care controlează Fâșia Gaza din 2007. După atacul terorist al organizației Hamas din 7 octombrie 2023, cel mai ucigaș atac de pe teritoriul Israelul de la crearea statului, Fâșia Gaza este scena unui război nimicitor, a generat aproape 60.000 de victime.
Soluția celor două state este discutată de peste 70 de ani
De la formarea statului Israel în 1948, israelienii și palestinienii au fost într-un război permanent, în care nici până azi nu s-a căzut la comun acord asupra frontierelor stabilite de Națiunile Unite (ONU) în 1947 și, ulterior, după războiul din 1967 (Linia verde).
Planul ONU presupunea împărțirea regiunii între Israel (40%) și Palestina (60%). Palestinienii au respins ideea partajului. Noul stat Israel a fost atacat de țările arabe vecine, declanșând primul război arabo-israelian din 1949. În 1967, după Războiul de 6 zile, Cisiordania, Fâșia Gaza și Ierusalimul de Est au fost anexate formal de Israel și au intrat sub ocupație. Anexarea nu a fost recunoscută internațional.
În prezent, soluția cea mai des invocată la nivel internațional este soluția celor două state, agreată de Autoritatea Palestiniană, care controlează Cisiordania.
Planul presupune în mod ideal ca cele două state să-și recunoască reciproc independența, în lungul granițelor din 1967 (așa-numita Linie verde). Israel ar trebui să se retragă din Fâșia Gaza, Cisiordania, Ierusalimul de Est, dar și de pe Înălțimile Golan, teritoriul strategic important, cucerit de la Siria în 1967 și anexat unilateral în 1981. Anexarea nu este recunoscută internațional, excepție făcând Statele Unite (2019).
Citește și: Guvernul Netanyahu atârnă de extrema dreaptă, la fel și soarta războiului din Gaza
Palestina este recunoscută de 149 de state
Franța ar urma să anunțe oficial că recunoaște Palestina ca stat în septembrie, în cadrul Adunării generale ONU, unde organizează împreună cu Arabia Saudită o dezbatere despre independența Palestinei. La Adunarea generală ONU se vor discuta pașii de urmat pentru implementarea soluției celor două state, relatează Reuters.
Președintele Macron și-a motivat anunțul de joi prin dorința de a pune capăt războiului din Fâșia Gaza și a oferi siguranță populației. „În sfârșit, să fie construit statul Palestina”, a declarat Macron.
Franța devine astfel singura țară din grupul G7 al celor mai industrializate democrații (SUA, Canada, Japonia, Germania, Marea Britanie și Italia) care recunoaște statul palestinian.
Declarația de independență a președintelui Franței, Emmanuel Macron, a fost făcută pe baza dreptului internațional, recunoscut de Constituția franceză, care oferă posibilitatea statelor de a lua decizii unilaterale de recunoaștere a altor țării prin șefii de stat. În cazul de față, președintele Franței, care deține atribuțiile de politică externă, cum a fost în trecut cazul lui Nicolas Sarkozy care a recunoscut independența Kosovo (2008) și Sudanului de Sud (2011).
Prin urmare, Franța devine cel de-al 149-lea stat care recunoaște independența Teritoriilor palestiniene. Palestina este recunoscută de 140 de membri ONU din 193. La nivel European, Palestina este recunoscută în special de statele din fostul bloc comunist, printre care și România. Din Europa de Vest, doar Spania și Irlanda, la care se adaugă Norvegia, Suedia și Islanda din nordul continentului, recunosc independența palestiniană.
România a recunoscut statul palestinian în 1988, în timpul regimului comunist, când Organizația de Eliberare a Palestinei a emis o declarație unilaterală de declarare a independenței pentru Cisiordania și Fâșia Gaza. 82 de state au recunoscut la acea dată Palestina, majoritatea fiind țările arabe, statele din blocul comunist sau țările africane, arată o hartă interactivă Le Monde.
Declarația a fost primită negativ de Israel și SUA
Prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, a criticat în termeni duri anunțul Franței. Netanyahu a scris pe pagina sa de X, fostul Twitter, că „o asemenea mișcarea recompensează teroarea”.
„Palestinienii nu urmăresc un stat vecin cu Israel; ei urmăresc un stat în locul Israelului”, a mai adăugat premierul israelian.
SUA, prin secretarul de stat, și-a exprimat de asemenea îngrijorarea față de mișcarea Franței. Rubio a declarat că decizia “servește doar propagandei Hamas și îngreunează pacea”.
Luna trecută în iunie, ambasadorul SUA de la Ierusalim, Mike Huckabee, a declarat că independența Palestinei nu se numără printre obiectivele de politică externă ale SUA. Acesta a fost totuși contrazis la scurt timp de purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Tammy Bruce.
Răspunsul dur al Israelului vine și după un vot în Knesset, parlamentul israelian, unde parlamentarii au votat cu 71 la 13 pentru anexarea simbolică a Cisiordaniei la Israel, conform The Times of Israel. Rezoluția votată consemnează că Cisiordania este „o parte inseparabilă a Țării lui Israel, căminul istoric, cultural și spiritual al poporului evreu”.
Citește și: Macron: Sub presiunea protestelor, Zelenski redă instituțiilor anticorupție independența
Urmăriți canalul „PRESShub” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)