Jurnaliștii Rise Project au dezvăluit că exportul de cereale al Ucrainei a fost infiltrat de sute de firme fantomă și oameni de paie, care au evitat taxele și au dinamitat piețele de profil din România, Polonia și Ungaria.
Fermierii au ieșit în stradă ca să-și apere afacerile de invazia cerealelor „negre”, iar UE le-a suportat pagubele, cu subvenții.
Practic, a fost acoperită o fraudă de peste 2 miliarde de dolari, din care peste 430 de milioane doar în România. Investigațiile, publicate în perioada 2023-2025, pot fi citite AICI și AICI.
Este greu de crezut că afaceri cu o asemenea miză financiară au fost făcute pe sub nasul oamenilor din sistem. Asta a încercat să verifice și jurnalistul Victor Ilie, care a mers la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași, sub acoperire. S-a dat om de afaceri și a încercat să-l „mituiască” pe șeful DSVSA, Gabriel Ciobanu.
Acesta „s-a prins” că ceva nu este în regulă și a sesizat DNA. Urmarea: jurnaliștii Victor Ilie și Luiza Vasiliu au fost filați și interceptați audio-video timp de aproape două luni de zile, desi procurorii au realizat relativ repede că cei doi erau ziariști. Citiți amănunte despre caz AICI.
Când cazul filării jurnaliștilor a explodat în presă, DNA a venit cu o reacție. Instituția a explicat că a deschis dosarul pentru „lămurirea obiectului cauzei” și „în vederea stabilirii situației de fapt”.
La final au clasat dosarul, concluzionând că Victor Ilie e jurnalist și nu a dat șpagă, iar Gabriel Ciobanu e director DSVSA Iași și nu a luat șpagă.
„Direcția Națională Anticorupție reafirmă convingerea că investigațiile jurnalistice au un rol esențial în identificarea faptelor de corupție, presa reprezentând un sprijin real și constant pentru activitatea instituției prin contribuția semnificativă la credibilitatea anchetelor penale”, a transmis instituția, ca să domolească furia opiniei publice.
430 de milioane de dolari? O nimica toată!
Jurnaliștii PRESShub au vrut să afle în ce fel investigațiile jurnalistice despre cerealele „negre” au avut „un rol esential în identificarea faptelor de corupție” și „au fost un sprijin real și constant pentru activitatea instituției”. În consecință, au întrebat DNA ce anchete concrete a făcut în cazul prezentat de presă. L-au investigat pe șeful DSVSA Iași? Că doar ziaristul se dusese la el în urma unor informații.
DNA a repetat în răspuns că șeful DSVSA nu a luat șpagă în cazul cu Victor Ilie, reiterând că Ciobanu „a fost și cel care a denunțat presupusele fapte organelor de urmărire penală”. Mai mult, a spus că nu s-a identificat niciun dosar în care Gabriel Ciobanu să fie suspect sau inculpat. Și, chiar dacă ar fi cercetat într-un dosar, nu ne-ar putea spune, pentru că instituția respectă dreptul la viața privată.

Ca să rezumăm: fraudă cu cereale de peste 430 de milioane de dolari – ziariștii scriu și încearcă să identifice complicii din sistem – procurorii filează și interceptează jurnaliștii, dar nu se gândesc să-i investigheze și pe cei pe care presa îi documenta.
Mai mult, DNA ignoră pur și simplu întrebarea ”dacă are în lucru vreun dosar referitor la importurile de cereale «negre» (fără taxe) din Ucraina”.
Pe de altă parte, scandalul filării jurnaliștilor nu a produs niciun clipit la Inspecția Judiciară, care ne-a răspuns impersonal că „nu au fost identificate lucrări cu privire la situația de fapt la care faceți referire”. Întrebasem dacă nu cumva s-au sesizat în cazul procurorilor care filează și interceptează ziariști în loc să investigheze frauda de sute de milioane de euro despre care aceștia scriau.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
Iata unde duce cârdășia celor care slujesc satanei.
Dumnezeu, Ziditorul si Creatorul a tot si a toate a fost pus deoparte si uitat. Omul L a parasit ptr a se intovărăși cu vrăjmașul Lui.
Insă la final Hristos va reașeza toate prin Judecata Lui nepărtinitoare.
Până atunci e timp de intoarcere. Cine o va face însă ?
O sa va spun cum s-au albit cerealele negre. Cele negre, de proasta calitate, lipsite de nutrienti, ca nici pasarile de curte nu le mananca, pana si ele stiu ca sunt seci si nu le aduce nici un aport de hrana. Fermierii nostri, subventionati de stat de 35 de ani, au dus cerealele albe, recoltate de pe camp la bazele locale, de unde se vand la export, fiind de calitate buna, iar taranilor de la care au luat pamanturile in arenda le-au dat cereale negre, mai ieftine si nici macar furajere fiind. Da, fermierii, cei platiti de stat. Taranul nu are dreptul sa vanda decat daca se colectivizeaza de buna voie, este obligat sa vanda sau sa dea pamantul in arenda acestor fermieri de carton. Taranul nu mai poate vinde lapte, branza, oua, carne decat prin cooperativa si iata ce fac cei platiti din bugetul tarii sa lucreze performant.