La câteva ore după alegerile prezidențiale câștigate de Nicușor Dan, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a anunțat calendarul estimativ al procedurii de ocupare a funcției de președinte al instanței supreme. Actualul mandat al Corinei Corbu expiră în septembrie.
UPDATE Șeful CSM, Elena Raluca Costache, a încălcat și regulamentul prin demararea procedurii de alegere a șefului instanței supreme. Potrivit actului citat, procedura nu poate fi începută mai devreme de 60 de zile până la momentul la care funcția urmează a se vacanta.
Secția pentru judecători a CSM a decis că, până pe data de 16 iunie 2025, inclusiv, se pot depune candidaturile pentru șefia Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ). Mandatul actualei șefe a ÎCCJ, Corina Corbu, expiră abia pe 16 septembrie.
Citește și: EFOR: Ce trebuie să facă președintele Nicușor Dan
Potrivit unor surse judiciare, graba secției pentru judecători a CSM este pusă pe temerea că noua configurație politică rezultată în urma alegerilor prezidențiale ar putea modifica legea de numire a conducerii ÎCCJ, în sensul că această prerogativă ar putea să se întoarcă la președintele României, așa cum a fost până în 2018, când a fost modificată prin legile justiției promovate de pesedistul Florin Iordache. „Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii numeşte preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie dintre judecătorii care au funcţionat la această instanţă cel puţin 2 ani şi care nu au fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani, cu excepţia cazurilor în care a intervenit radierea sancţiunii disciplinare. Candidaturile pentru funcţia de preşedinte al instanţei supreme se depun la Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, până la data de 16.06.2025 inclusiv, conform calendarului estimativ aprobat”, se arată în documentul elaborat de Secția pentru judecători a CSM.
Ce trebuie să demonstreze șeful ÎCCJ
Potrivit regulamentului, judecătorii care candidează sunt obligaţi să dea, pe propria răspundere, o declaraţie din care să rezulte că nu au făcut parte din serviciile de informaţii şi nici nu au colaborat cu acestea şi o declaraţie 16 iunie din care să rezulte că „nu au un interes personal ce influenţează sau ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate şi imparţialitate a atribuţiilor prevăzute de lege”.
Examenul constă într-un interviu banal în fața judecătorilor din Consiliu. Potrivit CSM, fiecare candidatură va fi însoţită de curriculum vitae și de proiectul referitor la exercitarea atribuţiilor manageriale.
Potrivit CSM, calendarul estimativ al procedurii începe cu data de 19 mai când este postat anunțul pe pagina de internet a Consiliului, 16 iunie 2025 este ultima zi de depunere a candidaturilor, pe 17 iunie se publică numele celor doresc să conducă ÎCCJ și se publică proiectele de candidatură ale acestora. Începând cu 23 iunie, Secția pentru judecători poate începe analizarea candidaturilor și aprobarea susținerii interviului.
Cine vizează postul
Potrivit mai multor surse judiciare, singurul nume vehiculat pentru ocuparea funcției de președinte al instanței supreme este cel al judecătoarei Lia Savonea, fost membru al Secției pentru judecători a CSM și fost președinte al Curții de Apel București.
În prezent, Secția pentru judecători a CSM este controlată cu 8 voturi la 1 de judecătorii fideli Liei Savonea, după ce în 2022, fostul CSM, a organizat de două ori alegeri pentru Secția pentru judecători a Consiliului după ce au fost depuse mai multe contestații care au fost admise, dar numai în cazul judecătorilor.
De când a fost promovată la instanța supremă de către actualii judecători din CSM, Savonea a dat o serie de hotărâri controversate cum ar fi restituirea dosarului Revoluției la parchet, caz în care era judecat Ion Iliescu, a făcut parte din completul de judecată care l-a achitat pe fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, a decis rejudecarea, într-o cale extraordinară de atac, a dosarului accidentului mortal provocat de Mario Iorgulescu, l-a achitat pe fostul șef al APIA Bogdan Dumitrașcu etc.
Citește și: La un pas de căderea în gol
Urmăriți PressHUB și pe Google News!