Guvernul pregătește măsuri ample pentru restructurarea administrației locale. Printre acestea: plafonarea angajărilor din primării și consilii județene, reducerea numărului de polițiști locali și crearea unor dispecerate comune între Poliția Locală și cea Națională.
Prim-ministrul Ilie Bolojan a anunțat, vineri, într-o conferință de presă la Palatul Victoria, mai multe măsuri care vizează reorganizarea administrației publice locale. Acestea urmează să fie discutate cu autoritățile locale în perioada următoare, iar pachetul final va fi prezentat până la sfârșitul lunii iulie.
Una dintre propuneri vizează limitarea numărului de polițiști locali.
„Măsura pe care o propunem este limitarea numărului de polițiști locali, în sensul în care norma care este astăzi stabilită, de un polițist la 1.000 de locuitori, să fie majorată. Cât? Va rămâne să stabilim în urma dialogului cu primăriile, în principal, reședință de județ, unde avem cel mai mare număr de polițiști locali din România”, a declarat premierul, citat de Agerpres.
Ilie Bolojan a punctat că în prezent există discrepanțe semnificative între orașe cu populații comparabile, în ceea ce privește numărul de polițiști locali. Unele localități depășesc chiar și limitele legale, fără ca acest lucru să aducă o eficiență mai mare.
„De exemplu, Buzău este în această situație și nu reușește să îi aducă sub limita legală, din cauza proceselor care trenează de ani de zile. Dar nu s-a constatat ca într-un oraș cu număr mic de polițiști să avem infracționalitate sau problemele de curățenie scăpate de sub control. Sau în orașul cu personalul poliției locale supradimensionat lucrurile să fie total diferite”, a exemplificat el.
În paralel, Guvernul are în vedere eliminarea suprapunerilor de atribuții între Poliția Locală și cea Națională, prin crearea unor dispecerate comune.
„Prin organizarea de dispecerate comune, nu mai ai cinci polițiști naționali într-un dispecerat și încă cinci polițiști locali într-un alt dispecerat (…). Dacă camerele de luat vederi sunt toate duse într-un singur dispecerat, vă puteți da seama că toate polițiile își fac datoria mult mai bine”, a explicat premierul.
Tot în cadrul conferinței, Bolojan a anunțat că Guvernul va introduce și plafoane clare pentru angajații din administrația locală.
„Una dintre măsurile importante care vor fi propuse este legată de plafonarea numărului de angajați, stabilirea unui număr maxim, care va fi stabilit pentru fiecare localitate la nivel național. Pentru primării, indicatorul principal va fi numărul de locuitori (…). Pentru consiliile județene, indicatorii pot fi rafinați: nu doar numărul de locuitori dintr-un județ, pot fi numărul de unități administrative sau dacă are un spital județean în subordine (…)”, a declarat șeful Executivului, citat de Agerpres.
El a menționat că administrațiile locale cu un aparat eficient și dimensionat corespunzător vor avea flexibilitate în organizarea structurii interne.
„Astăzi avem situații în care avem primării cu un număr mic de angajați care funcționează foarte bine. Și avem primării, având o populație asemănătoare, cu un număr mult mai mare de angajați, unde nu se vede niciun plus serviciu, un plus de calitate. (…) Avem consilii județene care au un număr aproximativ de 100 de angajați și avem consilii județene mai mici, care au peste 200 de angajați, dar nu s-au constatat la cele cu număr redus disfuncționalități în activitate”, a spus premierul.
Scopul pachetului de măsuri este, potrivit lui Ilie Bolojan, creșterea eficienței, întărirea capacității administrative și transformarea primăriilor în factori de dezvoltare.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Foto: Captură video)