Premierul a prezentat, vineri, într-o conferință de presă, liniile-cheie ale celui de-al doilea val de măsuri pentru reducerea deficitului bugetar.
Premierul a anunțat că Guvernul lucrează la un nou pachet legislativ dedicat performanței în întreprinderile publice, colectării fiscale și eficientizării administrației locale. Principalele măsuri vizează:
- Vom asigura transparența gestionării tuturor companiilor de stat, publicând datele care țin de conducere.
- Vom modifica indicatorii de performanţă. Toate conducerile funcţionează pe contracte de management, pe baza unor indicatori de performanţă care sunt formali, care nu înseamnă indicatori specifici şi dacă ţi-ai făcut şedinţele lunare şi mai faci ceva, ţi-ai atins indicatorii.
- Guvernul propune diminuarea numărului de membri în CA-uri, plafonarea indemnizațiilor și închiderea firmelor care adună pierderi ani la rând.
Șeful Executivului a precizat că un grup de lucru condus de vicepremierul Dragoș Anastasiu definitivează modificările legislative, ca „activele statului să fie bine administrate”.
Alte declarații ale lui Ilie Bolojan:
- Vom asigura transparența gestionării companiilor de stat, publicând, de săptămâna viitoare, toate datele ce țin de conducere și de indicatori.
- Vom propune reducerea numărului de membri în structurile de conducere și plafonarea indemnizațiilor.
- E nevoie de reducerea pierderilor sau închiderea societăților care au pierderi mai mulți ani consecutivi.
- Sunt societăți cu 2-3 angajați sau cu mai mulți membri în consiliile de administrație decât angajați.
- Băncile noastre de stat […] realizează randamente la jumătate față de băncile competitoare din piața românească.
- Înainte de majorarea taxelor, ar fi bine să le încasăm pe cele stabilite deja.
- E nevoie să terminăm digitalizarea ANAF, nu am văzut să se facă acest lucru.
- Trebuie să renormăm personalul din administrația locală ca să ținem cont de realități și de numărul de locuitori.
- S-a vorbit mult de jocurile de noroc. Vom veni cu o prevedere de a descentraliza autorizarea acestora. Comunităţile locale vor decide – au nevoie de jocuri de noroc sau nu, au nevoie să fie 1 sau 100 (…) Sunt invadate toate oraşele nostre de aceste puncte de lucru.
- A doua direcție importantă este reducerea risipei din sistemul de sănătate. O componentă importantă a cheltuielilor statului se duc aici, nu mă refer la sumele din fonduri UE sau din programele Ministerului pentru Investiții, ci la sumele de la Casa de Sănătate.
- Avem cheltuieli cu medicamentele scăpate de sub control și care se extind de la an la an. Nu controlăm aproape nimic. Numărul de medicamente inovative este foarte mare, medicamentele sunt foarte scumpe și suntem una din puținele țări unde ponderea medicamentelor inovative e mai mare decât a genericelor.
- Avem concedii medicale extinse, se văd punți în perioadele dintre sărbători și se vede un vârf de concedii programate, de câte patru zile. Nu te poți îmbolnăvi programat.
- Un alt pachet la care se lucrează de către alt grup este reforma administrației publice. Vom avea a doua întâlnire, săptămâna viitoare, cu reprezentanții administrației din teritoriu. Ne referim la impozitarea proprietății, un jalon de îndeplinit, dar și la alte măsuri pentru administrația publică locală.
- E nevoie să se poată încasa impozitele, ai datorii, nu mai beneficiezi de unele drepturi până nu le plătești.
- Avem o pensionare prea rapidă a magistraților, în general la 48 de ani. 90% din pensionările semnate de mine, cât am fost președinte interimar, au fost la 48 de ani. Asta nu mai poate continua.
- Se vor stabili noi norme pentru personalul din primării, norme care să țină cont de populația reală și actualele realități. Vor fi primării care vor trebui să-și reducă personalul, vor fi altele care vor avea loc să angajeze personal, dacă va fi cazul. Asta va rezulta dintr-o analiză obiectivă și va exista o flexibilitate să-și gestioneze aceste aspecte de personal, atât prin organizare, cât și prin grila de salarizare maximală.
Premierul a subliniat că detaliile finale, inclusiv noua schemă a indicatorilor de performanță și lista companiilor vizate de restructurare, vor fi prezentate public „în cel mai scurt timp”.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Foto: Inquam Photos / George Călin)