Într-un moment în care guvernul condus de Ilie Bolojan anunță un val de măsuri economice radicale – de la tăieri de salarii și sporuri în sectorul public, la eliminarea sinecurilor, majorarea TVA și restructurarea aparatului administrativ –, societatea românească se află din nou în fața unui test de echilibru între necesitatea reformelor și riscurile sociale ale austerității.
Pentru a înțelege mai bine logica acestor măsuri, posibilele consecințe economice și politice, dar și cum vor reacționa actorii sociali și politici în fața acestor decizii, Aktual24 a adresat o serie de întrebări sociologului Sebastian Lăzăroiu, fost consilier prezidențial în mandatul lui Traian Băsescu și un observator atent al situației politice din România.
Domnule Lăzăroiu, Ilie Bolojan pare decis să taie în carne vie sinecurile și să reseteze întreaga structură a statului român. Credeți că va reuși acest lucru sau va fi învins, într-o bună tradiție mioritică, de „sistem”?
Sebastian Lazaroiu: N-aș paria pe o reușită totală a reformei inițiate de acest guvern. Rezultatul ar putea fi o serie de succese parțiale, de etapă, sau chiar un eșec. Principalul motiv este acela că nici premierul Bolojan, nici președintele Dan nu au luat încă puterea în stat. Ce vedem acum e doar o iluzie de început. Sistemul – înțelegând prin asta elitele partidelor tradiționale și clientela lor plus o parte din angajații sistemului de forță (magistrați, servicii, armată, poliție, inclusiv rezerviști și pensionari) plus sindicatele – face temenele pentru a cîștiga timp. E o atitudine înșelătoare. Aș da doar exemplul șefilor de companii care se întrec în a renunța voluntar la 10-20% din venituri, deși noi știm că problema companiilor nu e acolo. Acum, în subteran, are loc regruparea. Se strâng bugete pentru presă, sunt scoase la înaintare câteva voci protestatare. Evident, partea vulnerabilă a coaliției e PSD și o bună parte din PNL (pe care Bolojan, deocamdată, nu îl controlează). Ei sunt cei care pot dinamita actuala guvernare sau, într-un caz mai puțin radical, cei care pot îndulci reformele. Din această reformă sunt mulți care pierd. E firesc să încerce să-și reducă la minim pierderile.
Citește interviul integral în Aktual24.ro
Urmăriți canalul „PRESShub” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: Aktual24.ro)