Iulian Fota: „Suntem la un pas de dizolvarea parteneriatului strategic cu SUA. Suntem în plină retragere aureliană”

Data:

Iulian Fota: „Suntem la un pas de dizolvarea parteneriatului strategic cu SUA. Suntem în plină retragere aureliană”, a scris expertul pe probleme de securitate națională, într-o postare pe pagina sa de Facebook, comparând situația actuală cu momentul retragerii armatei și administrației romane din Dacia.

Fota, în scurta sa analiză, a subliniat îmbinarea factorilor interni cu cei externi, având un impact negativ asupra securității naționale a României.

Citește și: Alin Fumurescu, profesor de științe politice în SUA: „Realegerea lui Trump a suflat în pânzele multor mișcări de dreapta naționaliste”

Un „divorț” trans-atlantic

„Insecuritatea națională a României nu a fost niciodată mai mare ca în acest moment. Ea este rezultatul unor evoluții internaționale foarte negative. De exemplu ne confruntăm cu pericolul diluării relației cu SUA, pe fondul divorțului trans-atlantic. Suntem la un pas de dizolvarea parteneriatului strategic cu SUA. Suntem în plină retragere aureliană”, a scris Iulian Fota.

Citește și: Profesorul Peter Gross, expert în Ştiinţele comunicării – „Din perspectiva unei mass-media cu adevărat libere și responsabile social, sistemul media românesc este un pacient grav bolnav”

Expertul pe probleme de securitate națională a mai precizat rolul jucat de schimbarea priorităților SUA, care oferă o importanță deosebită Asiei, „Pentagonul este doar cu ochii pe Asia”, susține Iulian Fota.

Mai mult, scrie Fota „aceste periculoase evoluții internaționale sunt suprapuse peste un moment de mare vulnerabilitate internă. România este ruptă în două, o treime din populație vrând ca soluție la problemele lor o conducere autoritară, a la Ceaușescu sau Antonescu, pe fondul reapropierii de Moscova și distanțării de Bruxelles. Plus situația economică precară, fiind atât de expuși pe deficitul prea mare.”

Iulian Fota subliniază concentrarea asupra găsării unor soluții „ar trebui să fie subiectul principal al ședinței de CSAT, cum abordăm maximul de insecuritate? Ce soluții avem? O discuție ce ar trebui, în paralel, făcută și cu partidele parlamentare”, lansând un apel indirect „Face cineva ceva? Sau greșesc eu și nu este cazul să ne agităm”.

Citește și: „Pentru a face față Americii lui Trump, economia europeană trebuie lăsată să respire”, consideră economistul Bogdan Călinescu (IREF)

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: Facebook/ Iulian Fota)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related

Ofensiva energetică americană în estul Europei

Statele Unite își consolidează pozitiile pe flancul estic al...

REPORTER DE IAȘI | Transferuri privilegiate: 12 inspectori ISJ și-au folosit funcția pentru a ocupa posturi în școli mai bune

Transferul Lucianei Antoci, actual prefect, fostă șefă a Inspectoratului...

Ce șanse are Nicușor Dan? Ce-l trage în sus? Dar în jos?

Nicușor Dan este prezidențiabilul cel mai atacat în această...

Nicușor Dan face publice documentele invocate în dezbaterea de luni: „Vă invit să judecați singuri”

Nicușor Dan face publice documentele invocate în dezbaterea de...