La un pas de căderea în gol

Data:

Votul de astăzi arată că politica încă interesează, că a fost un vot rațional, a fost o palmă dată extremismului și care a marcat depărtarea de marginea prăpastiei. Am remarcat tăcerea asurzitoare și complice a Bisericii Ortodoxe Române în fața creșterii necontrolate a unui național-socialism deșănțat, care l-ar face invidios chiar și pe Nicolae Ceaușescu.

Strategia lui Simion a fost pusă la punct din timp. După ce a intrat în panică înainte de vot, a decis că e bine să se vorbească despre el până în ultima clipă, așa că și-a suspendat conturile de TikTok și Facebook și a anunțat public acest lucru. „Ziua tăcerii” a durat doar câteva ore — Simion s-a răzgândit și a publicat pe Facebook un videoclip în care apărea votând alături de Georgescu, ambii bărbați de stat fiind păziți de zeci de gărzi de corp, de parcă Mogoșoaia ar fi fost epicentrul securității mondiale.

De cealaltă parte, Nicușor Dan s-a retras în munți și a mers să voteze acasă, la Făgăraș. S-a întors apoi în București.

Simion și-a pregătit simpatizanții pentru eventualitatea unei înfrângeri. La fel ca Vadim Tudor, Simion va urla ca din gură de șarpe că alegerile au fost fraudate, că a fost furat, că sistemul l-a îngenuncheat și va chema activul de partid la rezistență.

Spre deosebire de Vadim, pe care nimeni nu-l băga în seamă, de data aceasta ne-am putea aștepta la surprize, având în vedere că Simion a atras în jurul său destule personaje influente din rândul funcționarilor, seduse de curentul naționalist-extremist.

Contestarea rezultatelor celui de-al doilea tur de scrutin, în cazul în care Simion pierde, va genera o isterie prelungită prin nenumărate procese în justiție și o presiune uriașă asupra Curții Constituționale, căreia i se va cere să nu valideze alegerile „viciate”.

În fond, Simion va face ce a făcut toată viața: agitație și provocare.

De ce l-a ales diaspora pe Simion? Nu are rost, acum, să căutăm explicații raționale. La fel au procedat și turcii din Germania, care l-au votat în proporție de 65% pe Erdogan, deși acesta umpluse închisorile cu militari, jurnaliști, magistrați și profesori care nu-i erau pe plac.

Dacă electoratul din țară ar fi votat decisiv pentru Nicușor Dan, voturile din diaspora nici nu ar fi contat. Nu putem responsabiliza românii din Europa pentru eșecul politicienilor din țară.

Ce va urma? Potrivit proverbului „la plăcinte înainte, la război înapoi”, la masa învingătorilor se vor așeza personaje sulfuroase, direct responsabile de criza de identitate în care ne aflăm. Începând cu televiziuni care nu-l scoteau din „tefelist” pe Nicușor Dan în urmă cu câteva luni și terminând cu politicieni vechi, lupi cu blana schimbată ori de câte ori l-a cerut interesul imediat. Totul depinde de noul președinte și de noul premier — dacă vor alege să se afișeze cu aceste veritabile pietre de moară, care le vor atârna efectiv de gât.

La finalul alegerilor locale, parlamentare și prezidențiale, care au ținut România într-o stare de îngheț aproape un an, este de remarcat tăcerea asurzitoare și complice a Bisericii Ortodoxe Române în fața creșterii necontrolate a unui național-socialism deșănțat, care l-ar face invidios chiar și pe Nicolae Ceaușescu.

Citește și: Turul II al alegerilor prezidențiale. Peste 9,7 milioane de români au votat în țară și peste 1,6 milioane în diaspora, până la ora 20:10

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din anul 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related