Magistrați cu dosare grele, forțați să se pensioneze după ce sunt trimiși să judece în civil

Data:

Teama sistemului judiciar că pierde resursă umană din cauza modificărilor condițiilor de pensionare este parțial justificată, în condițiile în care mai mulți magistrați incomozi, care nu sunt pe placul șefilor curților de apel din întreaga țară sunt trimiși să judece la alte secții decât cele în care s-au specializat ani de zile.

Pensionarea lor este o consecință a păguboasei politici de personal dusă de șefii de instanțe, o veritabilă epurare a magistraților care ies din șablon, selecție profesională pusă în practică de șefii Curților de Apel din țară, oamenii de bază ai sistemului.

Elocvent în acest caz este exemplul judecătoarei Daniela Panioglu (57 de ani), suspendată din funcție de majoritatea din secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), exclusă de trei ori din magistratură într-o singură ședintă din decembrie 2022. Alte două excluderi au fost decise de CSM, însă Panioglu a câștigat toate procesele la instanța supremă și s-a întors în magistratură, dar nu pe postul inițial.

Judecător cu experiență vastă în penal, cu 27 de ani vechime, Daniela Panioglu a fost de cinci ori exclusă din magistratură și a câștigat de fiecare dată la Înalta Curte de Casație și Justiție. După ce s-a reîntors la CAB, a fost repartizată de șefa instituției, Liana Arsene, la Secția a VIII-a de Contencios administrativ și fiscal. Acum, Panioglu a cerut să iasă la pensie, cerere care va fi analizată în următoarea ședință a CSM.

Hotărârile colegiului de conducere, de neatacat

A contestat în instanță această mutare abuzivă, dar Tribunalul Argeș a respins, ca neîntemeiată, acțiunea prin care Panioglu a cerut să fie reîncadrată la Secția I penală a Curții de Apel București, adică pe postul pe care l-a ocupat înainte de a fi suspendată. „Înlocuiesc tot: judecătorii din functii, prin CSM, și din dosare prin hotărâri ale colegiului de conducere. Un sistem incapabil profesional și ineficient, obedient, lipsit de empatie și implicare, orientat spre avantajele materiale, bunăstare și relaxare”, ne-a declarat în legătură cu acest fenomen un magistrat în funcție care a dorit să-și păstreze anonimatul.

Față de aceste aspecte, un alt magistrat care știe foarte bine sistemul arată că „judecătorii validați prin politica de cadre inițiată de Lia Savonea și continuată de actualul CSM sunt niște copii care se joacă de-a justiția, cu problemele grave ale unei vieți și ale țării”.

Rezultatele lui Panioglu

Judecătoarea Panioglu a făcut parte din completul care l-a condamnat pe fostul primar al Bucureștiului, Sorin Oprescu, la 11 ani și 8 luni de închisoare. Ea l-a condamnat și pe omul de afaceri Nelu Iordache la 11 ani și 9 luni de detenție.

Tot Panioglu judeca dosarul „Fraudă la BRD” în care sunt inculpați frații Creștin, acționari ai Scandia Sibiu. Dosarul i-a fost luat după suspendarea din funcție.

Cazul nici acum nu este finalizat de Curtea de Apel București.

Înlocuite de dragul lui Dragnea și Burci

Cristina Craiu și Mihalea Niță sunt alte două judecătoare de la CAB care au cerut în instanță anularea hotararii Colegiului de conducere al Curtii de Apel Bucuresti nr. 237 din 19 decembrie 2023, prin care au fost stabilite completurile de judecată pe anul 2024. Nemultumirea judecatoarelor Craiu și Niță a constat în faptul că nu vor mai face parte din același complet, după ce au judecat împreună timp de 12 ani.

În martie 2024, judecătoarele Craiu și Niță au fost înlocuite din completurile C1 și C11 prin decizii administrative ale Colegiului de conducere al CAB și ele urmau să se pronunțe în dosarul ”Vizită la Trump” privindu-i pe fostul lider PSD Liviu Dragnea și pe omul de afaceri Cristi Burci.

După ce au fost înlocuite cu magistrați agreați de conducerea CAB, dosarul DNA a fost întors la procurori și probele esențiale ale acestora au fost excluse.

În iunie 2025, Cristina Craiu a cerut plecarea din sistem și a depus cerere de pensionare care a fost acceptată de CSM.

Trimisă din Penal la Muncă

Nadia Alina Guluțanu a fost colega de complet a Danielei Panioglu. Exclusă din magistratură pe diverse pretexte de Secția pentru judecători a CSM, Guluțanu a câștigat de cinci ori la instanța supremă și a fost reîncadrată la CAB, dar ca judecător la Secţia a VII-a pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale a CAB.

Alte dosare pe care Guluțanu le avea în lucru și în care a fost schimbată din complet priveau 90 de inculpati, printre care și fosti șefi ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), judecați în dosarul îngrijirilor la domiciliu fictive, dar și dosarul privind confiscarea de la magnatul Puiu Popoviciu a terenului de 224 de hectare din Băneasa.

Judecătoarele Panioglu şi Guluţanu au fost cele care l-au condamnat pe fostul preşedinte al CNAS, medicul Lucian Duță, la 6 ani de detenţie pentru luare de mită.

Metode clasice de epurare

Tot la Curtea de Apel București există magistrați care au judecat la secțiile penale și apoi mutați pe la diferite secții, fără explicații, de Colegiul de conducere al instanței. Prin această metodă ei sunt forțați să se pensioneze, muncind pe posturi care nu le aduc satisfacție.

În decembrie 2021, Ruxandra Grecu a fost numită magistrat de legătură al României în Spania. Avea atunci în analiză dosarul fostului polițist Dan Hosu, soțul șefei DIICOT Giorgiana Hosu. În locul lui Grecu a intrat actuala vicepreședintă a CAB, Sabina Adomniței și Hosu a fost achitat, deși la fond avea o condamnare cu suspendare.

Citește și: Două judecătoare de la Tribunalul București au stabilit că Crescent nu a fost firma Securității

Când s-a întors din Spania, Ruxandra Grecu a fost trimisă de conducerea CAB la Secţia a VII-a pentru cauze privind conflicte de muncă, secție specializată în soluţionarea dosarelor privind conflictele de muncă şi asigurările sociale.

Pe când activa la judecătoria Constanța, Grecu l-a citat cu mandat de aducere pe fostul președinte al CJ Constanța, Nicușor Constantinescu, fiind primul magistrat care a avut curajul să dezintegreze puternicul cuplu penal de la Constanța Mazăre-Constantinescu. Tot ea l-a condamnat pe fostul lider PSD Viorel Hrebenciuc la 3 ani închisoare cu executare pentru fapte de corupție.

Elena Veronica Iura este din 2011 judecător de penal. Detașată la ministerul Justiției în noiembrie 2023, Iura a rămas la minister până în martie 2025, când s-a întors la CAB. Postul ei de la secția penală a fost imediat ocupat de alt judecător adus de conducerea instanței, fiind în prezent titulară a secției pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale.

La fel a pățit judecătorul Ionuț Voina, tot de la CAB. După ce a judecat zeci de ani în materie penală, Ionuţ Victor Voina a devenit formator cu normă întreagă al Institutului Național al Magistraturii (INM). În 2022 el a fost detașat la INM pe o perioadă de 3 ani. Când s-a întors la CAB, a ajuns să judece dosare pe conflicte de muncă, postul său din penal fiind ocupat de un detașat.   

În 2016, Voina l-a condamnat pe Dan Voiculescu la 2 ani inchisoare cu executare, pe Camelia Voiculescu la 2 ani inchisoare cu suspendare, iar pe Sorin Alexandrescu la 3 ani si 6 luni inchisoare cu executare în dosarul „Șantaj RCS/RDS”.

Acest mod de operare nu este propriu doar Curții de Apel București. Din informațiile noastre și alți șefi de instanțe procedează similar, judecătorii independenți fiind îndepărtați de pe posturi sub diverse pretexte prin decizii ale colegiilor de conducere. Aceste hotărâri nu sunt publice. De exemplu, la CAB acestea nu mai sunt publicate pe site-ul instituției din 2022.

Citește și: Șefii instanțelor din țară îl acuză de minciună pe Bolojan și susțin că salarizarea lor nu este nesimțită

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din anul 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related

Sondaj INSCOP: Peste 60% dintre români cred că România se află în pericol

Peste 60% dintre români cred că România se află...

Alin Tișe, președintele CJ Cluj, aduce acuzații de „trădare” după Congresul PNL

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a tunat şi...

Institutul Elie Wiesel, reacție după declarația lui Nicușor Dan privind manifestările legionare

Institutul Elie Wiesel a reacționat public, după declarația lui...