De Ziua Internațională a Libertății Presei, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis un mesaj de recunoștință pentru jurnaliștii care contribuie la o societate mai informată.
Maia Sandu a subliniat rolul presei în combaterea dezinformării, a evidențiat importanța jurnalismului de investigație și a făcut apel la sprijin pentru presa independentă.
„De Ziua Internațională a Libertății Presei, le mulțumesc jurnaliștilor care servesc interesul public și contribuie, prin munca lor, la o societate mai informată și mai conștientă. Într-o lume invadată de valuri de manipulare și dezinformare, mass-media are o misiune vitală: să apere adevărul, să demonteze falsurile și să ajute cetățenii să deosebească binele de rău”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.
De asemenea, președinta Republicii Moldova amintește că în ultimul an, investigațiile jurnalistice au dezvăluit tentative ale grupărilor criminale de a corupe instituțiile și de a controla viitorul țării.
„Datorită reporterilor curajoși, întreaga societate a aflat cum grupări criminale au încercat, prin corupție, să fure viitorul acestei țări. Iar acolo unde dreptatea n-a fost de vânzare, s-a recurs la intimidări, amenințări și presiuni”, a scris Maia Sandu.
Maia Sandu a îndemnat cetățenii să susțină presa onestă și sursele credibile de informare, atrăgând atenția asupra dezechilibrului dintre jurnaliștii independenți și „mașinăriile de propagandă bine finanțate”.
„Jurnaliștii onești duc adesea o luptă inegală: cu resurse limitate, se confruntă cu mașinării de propagandă bine finanțate din surse obscure. De aceea, este responsabilitatea noastră să rămânem vigilenți, să alegem surse de informare credibile și să susținem jurnaliștii care și-au demonstrat profesionalismul și integritatea de-a lungul anilor. Doar așa, jurnalismul de bună credință va putea continua să aducă adevărul în casele noastre”, a precizat Maia Sandu.
Ziua Mondială a Libertății Presei este marcată anual pe 3 mai și a fost proclamată în 1993 de Adunarea Generală a ONU, la inițiativa UNESCO, pentru a sublinia importanța libertății de exprimare, de a apăra independența mass-mediei și de a aduce un omagiu jurnaliștilor care și-au pierdut viața în exercitarea profesiei.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Foto: Inquam Photos / Elena Covalenco)