Maia Sandu: „Nu se mai pune problema dacă Republica Moldova aderă la UE, discutăm despre cum și când”

Data:

UE așteaptă Republica Moldova în marea familie europeană, Chișinăul este pregătit să deschidă primul capitol de negocieri pentru aderare, iar viitorul european al Republicii Moldova nu poate și nu va deveni ostatic al agresiunii rusești. Sunt declarații făcute vineri seara la Chișinău de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, António Costa, la încheierea primului summit UE-Republica Moldova.

Gazda summitului, președinta Republicii Moldova Maia Sandu, a declarat că mesajul UE a fost unul foarte clar – Moldova contează. „Sprijinul și deschiderea față de noi sunt mai ferme ca niciodată, acest summit a arătat că suntem priviți ca membri ai familiei europene. Aderarea Republicii Moldova la UE deja se întâmplă, nu este doar o promisiune vagă. Am vorbit despre cum și când, nu se mai pune problema dacă”, a subliniat Maia Sandu.

„Abia așteptăm să vă salutăm în UE”, a declarat Ursula von der Leyen, după ce a anunțat alocarea primei tranșe de 270 milioane euro din Planul de Creștere Economică prin care UE va oferi Republicii Moldova 1,9 miliarde euro în următorii trei ani. Președinta Comisiei Europene a mai anunțat că din octombrie Republica Moldova va fi integrată în sistemul de plăți SEPA care elimină comisioanele bancare, iar din 1 ianuarie vor fi eliminate toate costurile de roaming cu UE.

„Republica Moldova a demonstrat consistență în reforme, iar UE va proteja libertatea, democrația, identitatea și securitatea Republicii Moldova. Ne-am asumat angajamentul de a vă proteja și împotriva provocărilor economice și a atacurilor hibride ale Rusiei, conectăm energetic Republica Moldova la UE pentru a nu mai admite șantajul energetic rusesc”, a mai spus Ursula von der Leyen.

Citește și: Asaltul final al Moscovei împotriva Republicii Moldova a început, în perspectiva parlamentarelor din 28 septembrie

Președintele Consiliului European, António Costa, a numit acest prim summit UE-Republica Moldova un moment istoric, „o adevărată piatră de hotar în relațiile noastre”. Acesta a subliniat că progresul Republicii Moldova în procesul de aderare este unul remarcabil, lucru constatat și de Consiliul European de săptămâna trecută, iar Chișinăul este pregătit pentru deschiderea negocierilor de aderare. „Sunt aici pentru a vă mărturisi cât de mult vă admirăm lupta pentru democrație și că vă suntem alături. Moldova are un loc în familia UE”, a mai spus António Costa.

Republica Moldova a depus cererea de aderare la UE în martie 2022, a primit statutul de țară candidată în iunie 2022, a deschis oficial negocierile de aderare în iunie 2024 și se află în prezent în procesul de evaluare a legislației naționale.

Transnistria și interferența Rusiei în alegeri – principalele pericole

Riscuri majore pentru parcursul european al Republica Moldova vin însă dinspre Federația Rusă, au notat cei trei lideri la conferința de presă de după summit.

„Kremlinul și vocile sale, împrăștiate strategic, inclusiv la Chișinău, încearcă să ne convingă că Moldova nu trebuie ajutată. Ei nu respectă alegerea poporului nostru, nu ne văd ca egali. Nu cunosc ce înseamnă ajutor și solidaritate – cunosc doar șantaj și control”, a spus Maia Sandu.

Pentru a continua procesul de aderare la UE, Republica Moldova mai are de trecut o bornă importantă – cea a alegerilor parlamentare din 28 septembrie. Un Parlament controlat de forțe anti-UE ar putea bloca procesul și deturna Republica Moldova după precedentul Georgiei. Un scenariu în care Kremlinul investește masiv prin crearea la Chișinău de forțe politice, inclusiv pretins pro-europene, pe care le controlează, prin cumpărarea de voturi, provocări și dezinformare masivă.

Citește și: Rusia vrea să-și mărească contingentul militar din Transnistria, țintele – România și Ucraina

„Uniunea Europeană deja ni se întâmplă. Iar singurul risc este ca noi să ne oprim. Dacă la toamnă vom decide că nimeni nu ne poate opri, atunci totul devine posibil”, a subliniat Maia Sandu la conferința de presă. „Moldova are totul ca să reușească. Și va reuși. Pentru că moldovenii sunt, în minte și în inimă, deja cetățeni europeni.”

Un alt pericol pentru Republica Moldova sunt trupele ruse staționate în regiunea transnistreană, în stânga Nistrului, și existența în Transnistria a unui regim separatist subordonat Moscovei. „Prezența armatei rusești în Transnistria este un impediment considerabil. Dar nu dorim ca Rusia să poată impune veto asupra procesului de integrare europeană a Republicii Moldova”, a spus Maia Sandu. Astfel, Chișinăul trebuie să fie pregătit pentru o aderare la UE în două etape, regiunea transnistreană urmând să fie integrată odată ce va slăbi influența Rusiei în regiune.

Și președinta Comisiei Europene a subliniat că viitorul european al Republicii Moldova nu poate și nu va deveni ostatic al agresiunii rusești. „Noi știm că Rusia transformă în armă influența sa și șantajul energetic, iată de ce vor fi alături de Moldova și o vom proteja”, a spus Ursula von der Leyen.

Iar Antonio Costa a subliniat că aderarea Republicii Moldova la UE și reintegrarea țării sunt două procese paralele, chiar dacă UE lucrează pentru a-i integra pe toți moldovenii.

Provocări și falsuri în ajunul summitului

Primul summit UE-Republica Moldova a avut loc pe fundalul continuării eforturilor de destabilizare din partea forțelor pro-ruse.

O alertă falsă cu bombă a fost anunțată vineri chiar înainte de sosirea liderilor europeni. Poliția a anunțat că a anticipat astfel de scenarii și în scurt timp a făcut verificările și a confirmat falsul. Ofițera de presă a poliției, Cristina Talpă, a declarat pentru TV8 că „toate serviciile cu atribuții în domeniul siguranței au anticipat astfel de scenarii, fiind întreprinse acțiuni preventive de siguranță”.

Citește și: Nicușor Dan, la summitul de la Odesa: Trebuie să fim fermi în denunțarea acțiunilor Rusiei, care sunt strategii de amânare și sabotare a procesului de pace

Între timp, simpatizanți ai oligarhului fugar Ilan Șor, stabilit la Moscova de unde coordonează o întreagă rețea responsabilă de destabilizări și de cumpărare de voturi, s-au adunat în zona aeroportului la un protest cu mături și pancarte anti-UE.

Iar pe rețelele de socializare a apărut un fals, încă unul din zecile din ultima perioadă, care de această dacă anunța că președinta Maia Sandu ar fi semnat un decret prin care ar fi permis polițiștilor să folosească arme de foc pentru menținerea ordinii publice. „Este un fals. Un asemenea act nu a ajuns niciodată pe masa Președintei Republicii Moldova, cu atât mai puțin nu a fost semnat de către aceasta. Este vorba despre o nouă tentativă de manipulare, menită să dezinformeze opinia publică”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Președinției, Igor Zaharov.

Mesajul geopolitic transmis Rusiei este „Nu vă atingeți de Moldova!”

Mai mult decât un reper diplomatic, Summitul Moldova–UE reprezintă o reafirmare publică a sprijinului politic, financiar și strategic al Uniunii Europene. Evenimentul recunoaște progresele considerabile ale Moldovei în procesul de extindere și agenda ambițioasă de reforme a țării, notează un comunicat al Delegației UE.

Citește și: Cu ochii la alegerile parlamentare: summit de excepție UE – R. Moldova, la Chișinău

Cu foarte mici excepții, Uniunea Europeană nu organizează summit-uri bilaterale cu țări din afara grupului decât cu state mari, cu greutate (economică si strategică), cum ar fi Statele Unite, China sau Brazilia. Kiev-ul a avut și el parte de un astfel de summit de excepție, țările din Balcanii de Vest, candidate mai vechi la aderare, se mulțumesc pentru moment, cu summituri regionale.

E o reuniune specială, notează directorul Institutului pentru Reforme Europene, Iulian Groza. Într-o intervenție la postul public de televiziune Moldova 1, Groza a spus că atât Comisia Europeană, cât și statele membre ale UE au un angajament ferm de a susține și aduce Republica Moldova în UE. „Președinta Comisiei a declarat că în mandatul său UE se va extinde, lucru confirmat și de calendarul convenit în comun pentru a finaliza negocierile către 2028. Astfel, dacă avem un Parlament consistent și matur, Republica Moldova are toate șansele să adere la UE”, a spus Iulian Groza.

Riscurile ar fi instabilitatea politică și lipsa de voință politică. Și acest lucru va depinde de alegerile parlamentare din toamnă, notează expertul.

„Avem nevoie de o majoritate parlamentară care să ne ducă în UE, cu echipe competente. Partidul Acțiune și Solidaritate, de guvernare, mizează pe o majoritate în Parlament – sondajele de opinie deocamdată le dau acest credit. Dar acest obiectiv sigur va fi atacat de ingerințele externe pe care le-am văzut și la alegerile precedente. Ar fi nevoie și de alte partide pro-europene în Parlament, pentru un sprijin politic masiv al aderării la UE, pentru a asigura mai mare previzibilitate și stabilitate”, subliniază Iulian Groza.

Summitul este un moment istoric care arată că Moldova este așteptată în UE, că întreaga UE lucrează pentru a aduce Moldova în Uniunea Europeană într-un viitor previzibil și că acest proces trebuie accelerat, a declarat fostul ministru de Externe de la Chișinău, Nicu Popescu la TV8. „Mesajul geopolitic transmis Rusiei astfel este că Republica Moldova contează și este sprijinită: „Nu vă atingeți de Moldova!”. Acest bastion diplomatic este dezvoltat și aprofundat în continuare de liderii europeni. Evident că Rusia dorește mai multă influență în alte țări nu prin corectitudine și respect, dar prin manipulări și presiuni”, a punctat Nicu Popescu.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: Facebook/ Guvernul Republicii Moldova)

spot_imgspot_img
Lina Grau
Lina Grau
Lina Grâu este jurnalist independent. Activează în Republica Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related

Generalul american Alexus G. Grynkewich, noul comandant suprem al forțelor NATO în Europa

Generalul american Alexus G. Grynkewich, din cadrul Forțelor Aeriene...

Cum a ocupat UDMR conducerea fondului de garantare a creditelor cu membri de partid

Tanczos Barna a ajuns ministru de Finanțe în decembrie...

Explozie la o benzinărie din Roma. Cel puțin 27 de persoane au fost rănite

Explozie la o benzinărie din cartierul Prenestino, în estul...

Tricolorul și Kremlinul: despre un suveranism cu buletin de București și manual de la Moscova

Există momente în viața publică în care declarațiile politice,...