Ministerul Economiei, Radu Miruță (USR), a susținut, joi, o conferință de presă în care a vorbit despre dezastrul de la salina Praid și prejudiciul constatat de Corpul de control.
Radu Miruță a răspuns ironic la afirmația potrivit căreia castorii ar fi de vină pentru dezastrul de la salina Praid: ”Singura vină a castorilor e că nu pot să vorbească, să spună că e o prostie. O spun eu”, a declarat ministrul Economiei.
Potrivit acestuia, în cazul salinei Praid este vorba despre o ”vină multiplă” în cazul Praid, iar prejudiciul va fi partajat între Apele Române, Salrom, ANRM, Conversmin, Ministerul Economiei.
Ministrul a mai spus că în cazul Praid au fost sesizate DNA și Ministerul Public.
Radu Miruță a precizat că a propus joi Adunării Generale a Acționarilor revocarea membrilor Consiliului de Administrație din cadrul companiei Salrom în urma raportului corpului de control care a evaluat situația de la Salina Praid.
„Am propus Adunării Generale a Acționarilor, care coordonează parte din activitatea Consiliului de Administrație, includerea pe ordinea de zi a revocării cu justă cauză a membrilor CA în temeiul articolului 137, aliniat 4, din Legea 31/90”, a declarat ministrul Economiei.
„Există informații din 2006 care anunțau că urmează să se întâmple dezastrul de la Praid și care au fost desconsiderate. Aceste informații erau cunoscute de Salrom, de Apele Române, de Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) și erau și în atribuția ministerului de a se asigura că ele vor fi utilizate”, a afirmat Radu Miruță.
Potrivit acestuia, există expertize oficiale care arată ce trebuia să se întâmple la Salina Praid cu devierea apei, dar și studii internaționale cu riscul inundării salinei care nu au fost luate în considerare.
„Având în vedere existența unui prejudiciu, cuantificarea acestuia urmează să fie măsurată exact”, a declarat Radu Miruță.
Ministrul susține că accidentul de la Praid s-a petrecut dintr-o vină colaterală, multiplă, a Salrom, a Apelor Române, a ANRM, probabil Conversmin și Ministerul Economiei.
„Eu pot să decid despre ceea ce se întâmplă la Salrom, iar despre Apele Române și ANRM decid ministerele de linie corespunzătoare. Acolo există niște contracte betonate, încheiate nu de mult timp, cu niște indicatori de performanță care sunt îndepliniți doar dacă te trezești dimineața și te uiți pe geam”, a declarat Radu Miruță.
Ministrul Economiei a menționat că, la Praid, există varianta scoaterii apei și reutilizarea salinei, dar riscul de prăbușire este mare, iar costurile sunt de circa 45 de milioane de euro. „Există și un alt studiu care propune în faza incipientă exploatarea sării de pe latura cealaltă a muntelui și este de vreo opt ori mai ieftin. Dacă studiile finale vor menține aceste variante intermediare de studiu care mi-au fost aduse la cunoștință, aceasta va fi soluția continuare a exploatării din latura cealaltă a muntelui, practic începerea unei galerii noi”, a declarat Radu Miruță.
Citește și: “Afacerea Eximbank” din energie
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: Radu Miruță / Facebook)