Ministrul Mediului, Diana Buzoianu, prezentă în cadrul unei emisiuni B1TV, a vorbit despre proiectul inițiat în urmă cu doi ani, referitor la înființarea unui DNA al Pădurilor. „Avem nevoie de procurori specializaţi pe dosare de mediu şi un personal auxiliar specializat pe dosarele de mediu”, a spus ministra.
Buzoianu a subliniat faptul că trebuie să urmăm exemplul statelor europene care s-au confruntat cu probleme similare. „Nu reinventăm noi roata, nu suntem noi speciali în acest sens”, a afirmat ministra Mediului.
Citește și: Cu ochii la alegerile parlamentare: summit de excepție UE – R. Moldova, la Chișinău
Resurse și oameni pregătiți pentru dosarele de mediu
„Au fost multe alte state europene care şi-au dat seama că dosarele de mediu sunt foarte complexe, sunt dosare care de cele mai multe ori, dacă nu au procurori specializaţi pe ele, se prescriu, se clasează, nu ajung să vadă niciodată finalizarea prin condamnări, acolo unde ele ar fi trebuit să se finalizeze prin condamnări. Pe o grămadă de infracţiuni de mediu, noi de fapt avem procente aiuritoare de peste 90 la sută de clasări sau de prescrieri”, a explicat Diana Buzoianu.
Ministra a mai arătat că reforma și existența unui cod al mediului presupun „ani de zile de dezbateri”, situație regăsită „inclusiv în ţările în care au fost implementate instanţe specializate pe dosare de mediu şi procurori, parchete specializate.”
Diana Buzoinau a vorbit și despre importanța alocării resurselor necesare în lupta cu „mafiile care fac nişte sute de milioane în fiecare an din infracţiunile respective, că vorbim de mafia gunoaielor sau că vorbim despre mafia lemnului, nu poţi să te lupţi cu aceste mafii care stau pe nişte munţi de bani cu nişte oameni care au nişte resurse limitate, la şi altele, pentru dosarele de mediu. Deci îţi trebuie o structură care să aibă banii necesari, resursele necesare, echipamentele necesare”, a explicat ministra la B1Tv.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(sursa foto: pixabay.com/ Tho-Ge)