Ministrul Muncii trimite Corpul de control la ANPIS după investigația G4Media care a dezvăluit că zeci de angajați și rude ale lor au primit ajutoare de urgență de la instituție

Data:

Ministrul Muncii, Petre Florin Manole (foto), a dispus Corpului de control să demareze, luni, o anchetă referitoare la ajutoarele de urgență care au fost acordate unor angajați ai Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS). Decizia a fost luată în urma unei investigații publicată duminică de G4Media.

„Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale a luat act de informațiile de presă din articolul „Zeci de angajați de la o Agenție de stat și rude ale lor au primit ajutoare de urgență de sute de mii de lei de la instituția unde lucrează / ANPIS: ”Probleme grave de sănătate””, publicat de G4media.ro.

În acest context, ministrul Muncii, Petre Florin Manole, a dispus deja ca în dimineața zilei de luni 28.07. 2025 corpul de control să demareze o acțiune pentru a verifica legalitatea procedurilor și a convocat directorul ANPIS pentru a da explicații.

Orice abatere de la lege sau normele în vigoare vor fi sancționate drastic și de îndată”, a anunțat Ministerul Muncii pe pagina sa de Facebook.

Zeci de angajați ai Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) au primit în perioada 2017-2025, din partea instituției în care lucrează, ajutoare de urgență de peste 185.000 de lei, după cum rezultă dintr-o investigație G4Media.ro bazată de informațiile unui avertizor de integritate și pe documente oficiale.

Agenția este instrumentul prin care Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale plătește toate tipurile de indemnizații sociale din România, iar ajutoarele de urgență reprezintă, teoretic, sume de bani acordate de Stat, prin Hotărâre de Guvern, în cazuri excepționale, cum ar fi boli incurabile, rude ale unor persoane decedate în catastrofe naturale/accidente de muncă, situații de sărăcie cruntă.

Agenția a invocat faptul că majoritatea covârșitoare a banilor au fost acordați pentru angajați care sufereau de boli foarte grave, dar o analiză de lungă durată a G4Media.ro, sprijinită cu informații și documente din interiorul Agenției, a arătat că pe lista beneficiarilor s-a aflat:

• o persoană din instituție care deținea două apartamente în București și avea un venit de 6.400 lei lunar net

• o angajată de la Oradea în al cărei apartament s-a produs un incendiu din cauza unei lumânări lăsată nesupravegheată

• fratele unei șefe de la vârful ANPIS, un angajat care a primit bani pentru o proteză auditivă, deși avea un salariu de 7.400 lei net

• o angajată de la Iași care deținea o vilă într-un cartier select din oraș.

Dubii asupra imparțialității modului în care au fost împărțite aceste ajutoare sunt susținute de inadvertențe descoperite de G4Media.ro în documente interne al Agenției puse la dispoziție de un avertizor de integritate.

Citește investigația integrală realizată de G4Media AICI.

Citește și: Prima reacție a premierului Ilie Bolojan în scandalul legat de vicepremierul Anastasiu

Urmăriți canalul „PRESShub” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Ministerul Muncii / Facebook)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related

Aktual24 | De ce insistă Viktor Orban cu „situația grea a României”. Din disperare electorală

Premierul maghiar Viktor Orban vorbește mereu despre „situația economică...

Mai mult de jumătate de ţară, sub avertizări de averse torenţiale şi vijelii, duminică

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis atenţionări Cod galben...