Platforma Formare Culturală din România anunță lansarea proiectului internațional „Nordic Insights: addressing cancel culture in public spaces through artistic dialogue and cultural innovation”, o inițiativă de 12 luni care își propune să faciliteze transferul de cunoștințe între țările nordice, România și Republica Moldova cu privire la abordarea controverselor legate de monumentele publice.
Proiectul se desfășoară până pe 31 ianuarie 2026 și reunește experți din Danemarca, Suedia și Letonia alături de specialiști din România și Republica Moldova. Printre experții nordici se numără Niels Righolt (director artistic la CKI – Centre for Kunst og Interkultur, Danemarca), Iwona Preis (director la Intercult și președinte al European network River – Cities Platform Foundation, Suedia), Hanna Granlund (expert în studii de patrimoniu, Suedia), Jun-Hi Wennergren (expert, Public Art Agency, Suedia) și Burak Sayin (cercetător în domeniul inovării urbane, Suedia).
„Nordic Insights reprezintă o oportunitate unică de a explora abordări inovatoare privind recontextualizarea monumentelor controversate din spațiul public. Prin acest proiect, construim un dialog intercultural esențial despre memoria colectivă și valorile contemporane”, spune Oana Năsui, manager de proiect și coordonator al planului de acțiune.
Activitățile principale ale proiectului includ:
• O fază extinsă de cercetare privind controversele legate de monumentele publice
• Interviuri de transfer de cunoștinte cu experți nordici
• Trei mese rotunde virtuale pentru schimb de experiență
• Dezvoltarea unei platforme digitale pentru partajarea resurselor
• Elaborarea unui plan de acțiune cu strategii pentru orașele din România și Republica Moldova
Prima masă rotundă va avea loc în luna mai 2025 (detalii AICI), urmată de sesiuni în octombrie și noiembrie. Aceste evenimente, la care participarea este liberă datorită unei finanțări Nordic Culture Fund prin programul Globus Opstart+, vor reuni practicieni culturali, profesioniști din domeniul artei, cercetători și reprezentanți ai organizațiilor culturale din România și Republica Moldova.
Proiectul se concentrează pe intersecția dintre arta publică, memoria culturală și practicile artistice contemporane, explorând modalități inovatoare de prezentare a narațiunilor istorice multiple și facilitarea dialogului despre monumente controversate.
Informații despre proiect, AICI.
Proiectul „Nordic Insights: addressing cancel culture in public spaces through artistic dialogue and cultural innovation” este implementat de platforma Formare Culturală din România. Este finanțat de Nordic Culture Fund prin programul Globus Opstart+, care sprijină proiecte artistice și culturale ce conectează țările nordice cu alte regiuni ale lumii, încurajând colaborări pe termen lung și rețele care promovează dezvoltarea artistică și experimentarea.
Formare Culturală este o platforma privată de resurse pentru industrii culturale și creative din România inițiată în 2012 care produce dezbateri culturale, traininguri, sesiuni de networking cultural și proiecte de transfer de cunoștinte în sectorul creativ și interdisciplinar.
Center for Kunst og Interkultur (CKI) este o organizație daneză dedicată dezvoltării audiențelor, promovării interculturalitatii și sprijinirii democrației culturale. Valorile fundamentale ale organizației se bazează pe Convenția UNESCO din 2005 privind protecția și promovarea diversității expresiilor culturale.
Intercult este o organizație independentă de producție și resurse cu sediul în Stockholm, care operează în Suedia și Europa din 1996 ca inițiator de proiecte culturale colaborative și dezvoltator de competențe interculturale. Organizația funcționează ca Centru European de Resurse pentru Cultură.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!