„Imaginea românilor în Europa nu este foarte bună”, constată Mirabela Moga în discuția cu Brîndușa Armanca, dar lucrurile s-ar putea schimba dacă fiecare zi trăită în diaspora este trăită conștient de responsabilitatea pe care o ai pentru întreaga comunitate.
Mirabela Moga a studiat comunicații și jurnalism în România, după care în 2011 a plecat în Dubai, nu de nevoie, ci pentru că a vrut „să încerce ceva nou, să învețe ceva nou”.
În perioada pandemiei de Covid s-a întors acasă, la Hunedoara, unde a avut o experiență destul de amară cu politica locală în care se angajase. A fost aleasă în consiliul local în 2020 dar „mi-am dat seama că eram din alt film”, că „orașul nu m-a vrut”, și a plecat din nou. S-a stabilit pentru moment în Marea Britanie, unde are acum propria firmă de traducător și interpret autorizat, pe lângă Poliție și Ministerul Justiției.
În cel mai recent episod al podcastului „România, dincolo de granițe”, Mirabela vorbește despre situația diasporei românești din Marea Britanie, așa cum a cunoscut-o ea, dar și despre ce ar putea face autoritățile române pentru a sprijini această diaspora.
Pentru ea, cuvântul magic este „informare timpurie”, în țară, pentru toți cei care se joacă cu ideea de a pleca să studieze sau să lucreze în străinătate.
„Este nevoie de mai multă informare la fierul ierbii, mai ales în zonele rurale și micile centre urbane”, despre condițiile în care se poate pleca, despre condițiile specifice din diversele țări europene care atrag diaspora română. „Oamenii trebuie să știe la ce se înhamă, și la ce vin”, crede Mirabela Moga. În acest fel s-ar putea evita multe cazuri de exploatare a românilor ajunși în străinătate, de alunecare în criminalitate sau prostituție.
„Trebuie să faci o decizie responsabilă la plecare” și informată, este sfatul unei tinere antreprenoare, plecată din România cu aproape 15 ani în urmă și care vrea să-și continue periplul prin lume „atâta timp cât părinții sunt bine, sănătoși”.
Discuția cu Mirabela Moga poate fi urmărită AICI:
- Toate podcasturile din seria „România, dincolo de granițe” AICI.
- Toate podcasturile produse sub egida Presshub AICI.
Citește și: Marea Britanie: cum se adaptează românii la multiculturalism?
Citește și: Bacalaureatul internațional e posibil pentru elevii români la United World College
Citește și: 52 de muncitori români exploatați in Spania
Urmăriți PressHUB și pe Google News!