O judecătoare de la Tribunalul București, Mădălina Afrăsinie, susține că președintele Nicușor Dan trebuie suspendat deoarece a declarat public faptul că va chema la Cotroceni pe viitorii șefi de la DNA, DIICOT și PG pentru a-i prezenta proiectele de management.
Sub pretextul că scrie un pamflet, judecătoarea susține: „Tovarașe Nicu, prin chemarea la Cotroceni a candidaților, încălcați Legea! Pentru așa ceva, că tot ne place legalitatea și onestitatea, ar trebui să fie declanșată procedura de suspendare a dumneavoastră! De asemenea, tot potrivit aceleiași legi, dumneavoastră nu aveți dreptul să chemați la ordine (=discuții???) niciun procuror, niciun judecător!”, susține judecătoarea într-o postare pe Facebook, postare vizibilă doar pentru prietenii virtuali ai magistratului.
Declarația judecătoarei a fost preluată de portalul luju, principalul vector de diseminare a ideilor emise de judecătoarea amintită.
Nu e prima dată când ea face politică pe FB fără a fi deranjată de vigilenta Inspecție Judiciară, instituție care, în alte cazuri, a declanșat proceduri disciplinare care s-au finalizat cu cereri de excludere din magistratură a unor judecători care nu au fost pe placul Secției pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
Și-a cerut scuze inculpaților
În 2018, Afrăsinie povestea în studioul Antenei 3 că a fost urmărită de un individ și, când l-a întrebat direct dacă o urmărește, respectivul a negat. Atunci, judecătoarea a tras concluzia „să știți că există judecători în țara asta și există foarte mulți judecători”.
Tot în 2018, după ce Curtea Constituțională a venit cu o serie de decizii care au condus la achitări în multe dosare de mare corupție, Afrăsinei s-a gândit că ar da bine dacă ar cere scuze inculpaților care au fost ulterior achitați. Menționăm că Afrăsinie nu a judecat vreodată un proces penal, ci doar civil. „Pentru cei care au fost reținuti, arestați și, ulterior, achitați…Eu, ca judecător, vă cer iertare pentru ceea ce vi s-a întâmplat, pentru ceea ce ați trăit…”, scria Afrăsinie.

În februarie 2020, judecătoarea l-ar fi suspendat și pe fostul președinte Klaus Iohannis, numai că nu a putut. Atunci, tot pe Facebook, a scris că „nominalizarea aceluiași premier, arată că, pentru domnul Iohannis, Constituția reprezintă o carte scrisă într-o limbă necunoscută dânsului! Nu ați înțeles nimic despre acest popor, nu ați înțeles nimic despre ceea ce înseamnă democrația! Să vă fie rușine! Dacă aș putea, v-aș suspenda…ieri! Români, „bucurați-vă”! Dictatura s-a reinstaurat în mod…„democratic!”, arăta judecătoarea tot pe Facebook.
Iertată de IJ
Inspecția Judiciară s-a autosesizat și, după o cercetare superficială, a ajuns la concluzia că judecătoarea nu face politică. „Nu a depășit limitele obligației de rezervă a magistratului, nu a folosit expresii inadecvate, cu caracter denigrator, defăimător la adresa unor persoane sau instituții, care nu se potrivesc stilului juridic oficial” și, deși „comentariul care a determinat postarea a fost a unui om politic, afirmațiile doamnei judecător nu au fost de natură a atrage același caracter, sau de a sugera vreo opțiune politică”, a stabilit un inspector judiciar din subordinea lui Lucian Netejorul, fostul inspector șef al IJ.
Ca demonstrație a dublei măsuri, în aprilie 2021, fostul șef al IJ, Netejoru, propunea secției pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) suspendarea a trei judecători sub pretextul că ar fi adus atingere prestigiului justiției și că au făcut politică pe un grup al magistraților de pe Facebook.
Astfel, printr-o adresă înaintată șefului CSM, Netejoru propunea suspendarea din funcții a judecătorilor Dragoș Călin de la Curtea de Apel București, Laurențiu Marius Grecu de la Tribunalul Mehedinți și Alina Mihaela Gioroceanu de la Tribunalul Olt, suspendare care ar fi trebuit să dureze până la finalizarea cercetărilor.

Pe lângă cei trei propuși pentru suspendarea din funcție pe durata cercetărilor, pe lista lui Netejorul, cu începerea cercetării disciplinare, se regăseau judecătorii Cristi Danileț de la Tribunalul Cluj, Anca Codreanu de la Tribunalul Brașov, Georgeta Ciungan de la Tribunalul Bihor, Alexandru Bălășanu de la Judecătoria Botoșani și Ioan Fundătureanu de la Curtea de Apel Pitești.
IJ mai spunea că s-a autosesizat după ce, într-o publicație, au apărut fragmente din discuții de pe „Forumul magistraților”, un grup de Facebook privat care aduna aproximativ 2.000 de judecători și procurori din toată țara.
În 2022, IJ susținea că ONG-urile care se implică în spațiul public, inclusiv prin declarații politice, sunt „formațiuni politice”, pentru a justifica excluderea din magistratură a lui Cristi Danileț, alt magistrat hărțuit în patru dosare disciplinare.
Revenind la părerile lui Afrăsinie, acestea au plecat de la o declarație recentă a lui Nicușor Dan, care a spus în cadrul unei conferințe de presă că „nu sunt deloc mulțumit de procesul anticorupție, sunt zone întregi de corupție care sunt neglijate de statul român, și imediat ce o să terminăm cu chestiunea asta a deficitului și a formării guvernului, partea de justiție o să fie principala mea preocupare, inclusiv discuții cu șefii parchetelor, inclusiv discuții despre planurile de management ale noilor șefi ai parchetelor care vor avea un mandat începând cu 2026. Pe partea de corupție evident că statul român are restanțe foarte, foarte mari”, a declarat președintele Dan.
Plagiatul Adrianei Stoicescu
O altă judecătoare protejată a IJ, de la Curtea de Apel Timișoara, Adriana Stoicescu, are o abordare similară. „Alooooo, tovarăşi! Aşezaţi-vă la locurile voastre! NU AVEŢI ATRIBUŢII PE JUSTIŢIE!
Repetaţi după mine: NU AVEM ATRIBUŢII PE JUSTIŢIE! Nu puteţi convoca procurorii şefi, nu puteţi discuta cu ei (sau cu cei pe care îi doriţi în funcţii de conducere) planuri de management pentru că
NU AVEŢI ATRIBUŢII PE JUSTIŢIE!
Nu sunteţi vătafi pe moşia procurorilor, iar ei, ce să vezi, nu sunt angajaţii politicienilor! Nu le puteţi da ordine şi directive, nu le puteţi trasa sarcini pe linie de organizaţie….Nu îi puteţi trage la răspundere, din motive de INDEPENDENŢĂ A JUSTIŢIEI! Dar, dacă nu vă place, faceţi-vă voi procurori”, a scris Stoicescu pe Facebook.