Judecătoarea Georgeta Ciungan, fost președinte al Secției penale a Tribunalului Bihor, a fost descoperită decedată în locuința sa din localitatea Nojorind. Potrivit publicației Bihoreanul, judecătoarea avea 51 de ani și primele informații indică o posibilă sinucidere. Georgeta Ciungan, specializată în cauze de corupţie, a fost cercetată de Inspecția Judiciară (IJ) după ce a sesizat Curtea de Justiției a Uniunii Europene (CJUE) și pentru că nu ar fi respectat deciziile pro-inculpați ale Curții Constituționale.
În urmă cu 5 ani, judecătoarea a dezvăluit pentru Bihoreanul că IJ pur şi simplu a „vânat-o”. O inspectoare judiciară a audiat-o exact într-o zi când avea termen de judecată a procesului unor profesori universitari acuzaţi de corupţie. Audierea sa a început la ora 10, la 11 a intrat în sala de judecată, iar după o jumătate de oră unul dintre avocaţi i-a cerut recuzarea pe motiv că era cercetată disciplinar, pentru ca ulterior, la ieşirea din sala de judecată şi la reluarea audierii sale, inspectoarea IJ s-o întrebe dacă a fost recuzată. „Am invocat nelegalitatea cercetării, pentru că practic inspectorul mi-a urmărit cauza, dar mi s-a respins cererea”, spunea judecătoarea.
Magistratul mai arăta că IJ a comis o „dezinformare” minţind că sesizarea împotriva sa a fost clasată. „Clasarea este actul prin care o sesizare se închide, pur şi simplu, pe temei că nu sunt indicii de încălcare a legii. Eu, însă, am fost cercetată disciplinar, am fost audiată, s-au făcut întâmpinări. În atare situaţie, la finalul cercetărilor, sesizarea este fie respinsă, fie admisă cu trimiterea cazului la judecata Secţiei pentru judecători a CSM”, explică magistratul.
Cine deține justiția
În februarie 2019, după adoptarea legilor justiției concepute de Comisia Iordache, judecătoarea Ciungan declara pentru publicația info-sud-est.ro că „din perspectiva magistratului există două temeri, două instituții care, deși sunt create pentru protecția noastră și a cetățenilor față de atitudinile nedemne a unor magistrați care nu și-au înțeles rolul în profesie și societate, ele pot fi transformate, printr-o pervertire de la principiul care a stat la baza instituirii lor, în unelte de „îndrumare” ocultă și ascunsă publicului larg către interese străine actului de justitie. Cele două institutii sunt inspecția judiciară și noua secție de cercetare a infracțiunilor săvârșite de magistrați. Pe scurt, cine deține controlul acestor instituții, deține justiția. Magistratul este și el un om obișnuit, cu calități impuse de profesie, dar tot un om cu instincte de conservare și apărare. Deși intrat în sistem cu principii și idealuri mărețe, poate fi „îndrumat” spre ceea ce trebuie, daca presiunile exercitate sunt de natură să îi efecteze propria libertate, familia, veniturile, statutul”, declara judecătoarea Ciungan.
Teama judecătorului care nu face doi bani
Întrebată dacă îi este frică după ce a protestat față de legile justiției promovate de PSD, Georgeta Ciungan a confirmat. „Evident că îmi este teamă. Am participat la un protest și acum sunt de acord să răspund întrebărilor d-voastră. Nu îmi este comod, nu sunt obișnuită și nu în acest context mi-ar fi plăcut să intervin. Depinde însă la ce vrei să te raportezi în viață. Teama mea nu face doi bani pe lângă interesul general pe care trebuie să îl protejez. Justițiabilul din fața mea trebuie să știe că sunt o persoană integră, incoruptibilă, de bună credință și pregătită profesional la cele mai înalte standarde. Nu îl interesează că eu scriu la 12 noaptea, că mi-e rău, că mi-e teamă de conducere, de colegi, de CSM, de Inspecția Judiciară, de SIIJ, sau de mine însămi”.
Hărțuită de Inspecția Judiciară, Georgeta Ciugan a făcut mai multe cereri de transfer către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), toate fiind respinse sub diverse motive.
Campioana mondială
Vârful de carieră sportivă al Georgetei Ciungan, fostă Petrea, a fost la Seul în 1992 când a câștigat două medalii de aur la proba 400 de metri garduri și ștafetă 4 X 400 de metri plat (fără garduri). A primit atunci oferte de a studia și a se antrena la două universități de educație fizică și sport din SUA, dar nu a vrut să plece din țară.
În 2000, pe când se pregătea pentru Jocurile Olimpice de la Sydney, Georgeta Petrea a suferit o fractură de tendon ahilian. A fost operată, dar la spital a contractat o infecție nosocomială și piciorul nu și-a mai revenit pentru a face performanță. A fost nevoită să facă muncă de administrație la CSU Galați pânâ în 2004.
În 2008, a dat la Drept la George Barițiu în Brașov și în 2012 a intrat din prima la INM. La 40 de ani. În 2015 a devenit judecător la Judecătoria Focșani și din noiembrie 2018 a fost judecător la Tribunalul Bihor.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!