Oficiul Federal pentru Protecția Constituției (BfV) a decis clasificarea formațiunii politice Alternativa pentru Germania drept partid extremist.
Anterior, partidul a fost clasificat drept „caz suspect de extremism.” Raportul pe baza căruia s-a luat această decizie, care are peste 1000 de pagini, arată dovezi clare de încălcare a principiilor constituționale, precum demnitate umană și statul de drept, conform Politico.
Este pentru prima oară în istoria modernă a Germaniei când o formațiune politică cu reprezentare națională este catalogată oficial drept partid extremist. La alegerile legislative din luna februarie, AfD a obținut 20,6% din voturi.
Michael Götschenberg, expert în securitate al ARD, postul public de televiziune german, a explicat pentru Tagesschau cum se derulează procesul de verificare al partidelor suspectate că ar fi extremiste. Conform acestuia, în momentul în care un partid este considerat „caz suspect,” BfV monitorizează activitatea formațiunii politice pentru a vedea dacă suspiciunile se adeveresc sau nu.
Pentru a verifica activitatea partidului, pot fi recrutați informatori care pot obține informații din culisele formațiunii. Toate datele sunt mai apoi centralizate într-un raport și evaluate. În cazul AfD, Götschenberg arată că BfV a constatat că formațiunea politică contravine ordinii liber-democratice.
Expertul subliniază că decizia Oficiului Federal nu schimbă situația monitorizării partidului, BfV fiind îndreptățită să folosească în continuare metode de culegere de informații precum recrutarea de informatori, investigații financiare și supravegherea comunicațiilor.
„Pentru AfD, nu există consecințe directe: rămâne în Bundestag, nu este interzisă. Dar celelalte partide vor trebui să reacționeze. Dezbaterea privind „Brandmauer” (n.r. concept ce presupune refuzul partidelor democratice de a colabora cu forțe extremiste) din interiorul CDU va fi reluată: cum ne raportăm la AfD? O tratăm ca pe un partid obișnuit în viața parlamentară sau nu? Va fi interesant de văzut ce impact va avea această situație,” a declarat Michael Götschenberg.
Decizia BfV nu înseamnă interzicerea formațiunii politice, mai ales că instituția nu are astfel de atribuții. O eventuală interzicere a AfD poate fi propusă de Bundestag, Bundesrat sau Guvernul Federal către Curtea Constituțională.
Totuși, a existat o încercare de scoatere în afara legii în Bundestag în ianuarie, însă inițiativa a eșuat din cauza lipsei de susținere. Michael Götschenberg a explicat că această procedură este una riscantă, dar că este clar că vor fi din ce în ce discuții pe această temă.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Foto: AGERPRES / EPA / FILIP SINGER)