Pacea din Gaza trece prin visul lui Donald Trump de a câștiga premiul Nobel pentru Pace

Data:

La Washington, premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a întâlnit din nou cu președintele american Donald Trump, în cadrul unei cine formale urmărite de întreaga presă internațională, pentru a discuta despre un posibil acord de încetare a focului în Fâșia Gaza, mediat de SUA. Cadrul ceremonial i-a oferit lui Netanyahu ocazia de a îl nominaliza pe Trump la Premiul Nobel pentru Pace.

Premierul israelian este pentru a treia oară la Casa Albă în al doilea mandat al lui Donald Trump, Netanyahu fiind în acest moment „campionul” vizitelor la Washington. 

Discuțiile de luni noapte au avut loc pe fundalul impasului în care se află negocierile indirecte din Qatar dintre Israel și Hamas, deși președintele american și-a făcut o prioritate din oprirea războiului din Gaza, după cum afirmă purtătoarea de cuvânt de Casei Albe, Karoline Leavitt.

Ultimele runde de negocieri dintre Israel și Hamas au avut loc în Doha, intermediate de Qatar și Egipt, iar discuțiile s-au desfășurat în clădiri diferite cu reprezentanții celor două părți, arată BBC. Negocierile au fost însă fără niciun rezultatul, întrucât delegația israeliană nu fost autorizată să încheie un acord înainte de întrevederea dintre Trump și Netanyahu, sugerează surse Reuters.

„El construiește pace chiar în acest moment, țară după țară și regiune după regiune”, este modul în care l-a descris Netanyahu pe Trump, propunându-l astfel pentru câștigarea premiului Nobel pentru Pace.

Care sunt condițiile de pace acceptate de Trump

Netanyahu a discutat la Washington, printre altele, despre condițiile de încetare a focului din Gaza cu Donald Trump, Marco Rubio (secretarul de Stat al SUA) și Steve Witkoff (trimisul Special al SUA pentru Orientul Mijlociu).

Administrația Trump s-a arătat deschisă să sprijine o încetare a focului de 60 de zile, care se va desfășura în 5 etape. Printre principalele obiective urmărite se numără un schimb de prizonieri între Hams și Israel. Hamas ar urma să elibereze ostaticii israelieni aflați încă în viață (20 conform AP sau 27 conform Al Jazeera) și înapoierea trupurilor celor uciși. În schimb, Israelul ar trebui să elibereze un număr neprecizat de deținuți palestinieni.

Associated Press menționează că Hamas ar accepta eliberarea tuturor ostaticilor doar în schimbul opririi războiului și a retragerii complete a IDF (armata israeliană) din Fâșia Gaza. 

Actualul război din Gaza a fost provocat de atacul terorist lansat pe 7 octombrie 2023 de Hamas împotriva Israelului, cel mai grav atac pe teritoriul acestei țări de la crearea statului. Mii de luptători Hamas au pătruns prin și peste gardul de securitate, au ucis peste 1.200 de persoane – majoritatea civili, inclusiv femei și copii – și au luat peste 200 de ostatici în Gaza.

Netanyahu negociază sub presiuni multiple

Trump și Netanyahu nu au oferit încă un plan detaliat despre cum ar trebui să arate pacea din Gaza și normalizarea relațiilor dintre Israel și palestinieni. 

Benjamin Netanyahu a declarat din nou că nu susține soluția celor două state și a adăugat că Israelul dorește să mențină permanent un control de securitate în Fâșia Gaza, arată BBC

Poziția lui Netanyahu este fragilizată de opiniile separate ale partidului de extremă dreapta care formează actuala coaliție de guvernare. Itamar Ben Gvir, ministrul Securității Naționale și membru al partidului de extremă dreapta Otzma Yehudit (Forța Evreiască), a declarat că doar o „cucerire totală a Fâșiei Gaza” este calea spre victorie a Israelului. 

Citește și: Vorba lungă, sărăcia omului nu se aplică mereu în democrații – cât pot dura negocierile pentru formarea unui guvern în statele europene

Majoritatea parlamentară a partidului lui Netanyahu depinde de partidele de extremă dreapta. Recent, guvernul israelian a fost confruntat cu un vot de neîncredere după ce miniștri ultra-ortodocși din guvern au amenințat că părăsesc coaliția în urma unei propuneri legislative de înrolare a evreilor ultra-ortodocși.

Deși Trump visează la o încetare a focului rapidă în Gaza, presiunea din partea Hamas și a partidelor de extremă dreapta israeliene va face un acord de încetare a focului fragil, la fel cum ultimul acord s-a încheiat abrupt în martie 2025.

„Cred că există șanse mari să ajungem la o înțelegere cu Hamas” – Trump

CNN adaugă că unul dintre obiectivele pe termen lung ale lui Donald Trump este normalizarea relațiilor dintre Arabia Saudită si Israel, ca parte a Acordurilor Abraham pe care le-a mediat în primul său mandat. Aderarea Riadului la aceste acorduri ar putea determina și alte țări arabe sau musulmane să se alăture. Liderul de facto al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman a afirmat însă că nu se poate discuta despre normalizarea relațiilor cu Israel cât timp există războiul din Gaza. 

O altă necunoscută a negocierilor dintre Trump și Netanyahu este discuția despre posibilitatea strămutării palestinienilor din Fâșia Gaza. Netanyahu invocă „libertatea de a alege” a palestinienilor – „dacă oamenii vor să rămână, pot rămâne, dar dacă vor să plece, ar trebui să poată pleca. Nu ar trebui să fie o închisoare”, a declarat premierul israelian

Trump a spus că lucrează la acorduri cu statele din regiune în vederea posibilității de relocare a populației din Gaza. Planul este foarte controversat, mai ales că Trump a promovat intens la începutul anului transformarea Fâșiei Gaza într-o „rivieră a Orientului Mijlociu” prin strămutarea populației locale. 

Discuția despre viitorul palestinienilor din Gaza pare să ignore și trauma istorică a poporului palestinian. ONU aproximează că în prezent sunt 5.9 milioane de refugiați palestinieni care beneficiază de servicii din partea Agenției pentru Refugiați Palestinieni.

Ultimul acord de încetare a focului a rezistat între 19 ianuarie și 18 martie 2025. The Guardian relatează că războiul din Gaza a produs aproximativ 60.000 de victime, dintre care majoritatea palestinieni.

Citește și: Lecțiile amare de la Ballymena: de vorbă cu Ștefania Banu și Nicu Ion, activiști civici stabiliți în Marea Britanie

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: Official White House Photo by Daniel Torok)

spot_imgspot_img
Robert Olteanu
Robert Olteanu
Absolvent de științe politice și masterand în dezvoltare internațională și ajutor umanitar. Pasionat de diplomație, cinematografie și literatură.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related