Putin celebrează moștenirea sovietică în timp ce dronele ucrainene și criticile internaționale planează asupra evenimentului.
Actualizare:
Într-un discurs relativ scurt, președintele rus Vladimir Putin a vorbit despre „bucurie și tristețe, despre mândrie și recunoștință… față de generația care a zdrobit nazismul cu prețul a milioane de vieți”, relatează The Guardian.
A adăugat că Rusia „nu va accepta niciodată” ca evenimentele celui de-Al Doilea Război Mondial „să fie denaturate”, promițând că va apăra demnitatea armatei ruse și va lupta întotdeauna „împotriva nazismului, a rusofobiei și a antisemitismului.”
Nu trebuie uitat că Putin a justificat invazia Ucrainei, în februarie 2022, ca o luptă împotriva „neonazismului.”
De asemenea, el a susținut că „întreaga” țară sprijină actuala invazie a Ucrainei.
„Suntem mândri de curajul și hotărârea lor, de tăria care ne-a adus mereu doar victoria,” a spus el.
Într-o aluzie la prezența în tribună a președintelui chinez Xi Jinping, Putin a făcut o referire clară nu doar la succesele militare ale Rusiei și la contribuția forțelor aliate, ci și la „curajosul popor chinez,” în mod special.
Rusia organizează vineri, la Moscova, o paradă militară de amploare pentru a marca 80 de ani de la victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în cel de-Al Doilea Război Mondial. Evenimentul, desfășurat sub cele mai stricte măsuri de securitate, este umbrit de conflictul în desfășurare din Ucraina și de tensiunile tot mai mari dintre Moscova și Occident, relatează Reuters.
Securitate maximă în capitala rusă
Președintele Vladimir Putin, în cel mai longeviv mandat de la Stalin încoace, a deschis ceremonia din Piața Roșie, unde mii de soldați ruși au defilat alături de echipamente militare grele. În ciuda unui armistițiu propus de Kremlin pentru perioada 8–10 mai, Ucraina a acuzat Rusia de încălcarea acestuia — o acuzație respinsă categoric de Moscova.
Kremlinul a anunțat participarea a 13 state, printre care China și Brazilia, la parada militară, dar rămâne neclară reprezentarea Coreei de Nord, aliat controversat al Moscovei în conflictul ucrainean.
Memoria războiului și mesajul lui Putin
Într-un discurs adresat președintelui chinez Xi Jinping, Putin a subliniat semnificația eternă a victoriei din 1945: „Victoria asupra fascismului, obținută cu prețul unor sacrificii uriașe, are o semnificație eternă. Nenumăratele sacrificii făcute de ambele popoare nu trebuie niciodată uitate.”
Uniunea Sovietică a pierdut 27 de milioane de oameni în cel de-Al Doilea Război Mondial, inclusiv milioane de ucraineni. Steagul roșu sovietic a fost arborat deasupra Reichstagului în 1945, marcând simbolic înfrângerea Germaniei naziste. Pentru ruși și alte popoare din fosta URSS, 9 mai rămâne cea mai importantă zi de comemorare națională.
Atacuri cu drone și amenințări în prezent
Deși Moscova se află la peste 600 km de linia frontului din Ucraina, capitala rusă a fost vizată în ultimele zile de atacuri ucrainene cu drone care au afectat inclusiv traficul aerian. Kremlinul susține că paradele din acest an sunt protejate de toate măsurile militare disponibile.
Populația Moscovei și a regiunii înconjurătoare depășește 21 de milioane de locuitori, ceea ce face orice breșă în securitate extrem de riscantă.
Citește și: POLITICO: George Simion spune că nu susține noi ajutoare militare pentru Ucraina
Zelenski critică „parada cinismului”
Într-un mesaj transmis de la Kiev, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut sprijin sporit din partea aliaților internaționali și a lansat critici dure la adresa paradei din Piața Roșie. „Răul nu poate fi îmblânzit. Trebuie combătut,” a spus el, adăugând: „Va fi o paradă a cinismului. O paradă a veninului și minciunilor.”
Zelenski a reamintit că Rusia controlează în prezent aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei și că sprijinul occidental este esențial pentru rezistența țării sale.
Izolare diplomatică relativă
Deși liderii occidentali lipsesc de la eveniment, Kremlinul subliniază prezența partenerilor globali drept dovadă că Rusia nu este izolată. La ceremonii participă lideri din China, Brazilia, Asia Centrală, Africa și America Latină, precum și din Serbia și Slovacia — singurii reprezentanți europeni de rang înalt prezenți la Moscova.
Citește și: Primul papă american. Cine este cardinalul Robert Francis Prevost
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Foto: Captură video / X)