Peste o mie de artişti din 13 ţări vor aduce cu ei, la Timişoara, expresii din cultura lor tradiţională, porturile populare şi dansurile specifice locurilor de unde provin, în cadrul celei de-a 34-a ediţii a Festivalului Inimilor care se desfăşoară, în perioada 2-6 iulie, în Parcul Rozelor.
Pe lângă artiştii de la „Flying Georgians” („Georgienii Zburători”) – supranumiţi astfel pentru mişcările lor coregrafice care îi menţin mai mult în zbor decât în contact cu solul, cei de la Academia de Dans din Beijing care vor aduce gingăşia dansului fluturilor îndrăgostiţi, dansurile tradiţionale din îndepărtata Argentina sau energia folclorului spaniol, vor fi prezente şi ansambluri româneşti, între care Ansamblul Profesionist Timişul, care va prezenta portul şi jocul popular din Banatul de pustă.
Directorul Casei de Cultură a Municipiului Timişoara (CCMT), Camelia Mingasson-Fetiţa, a relatat că această ediţie a festivalului aduce câteva noutăţi prin care evenimentul se apropie de cât mai multe segmente sociale, de la seniori la tineri, de la rezidenţii din centrul oraşului la periferie.
„De această dată, avem în deschiderea festivalului, miercuri seara, un traseu mai lung, pentru a se bucura cât mai mulţi timişoreni de parada porturilor tradiţionale. Acesta se extinde de la Catedrală la Operă – Piaţa Libertăţii – Piaţa Unirii – Primărie – Parcul Rozelor. Parada va fi urmată Gala de deschidere, element nou, în care vor fi prezentate scurte momente coregrafice ale fiecăreia dintre ţările participante. În Piaţa Unirii sunt programate performance-uri, în fiecare seară, de la ora 21:00, pentru a ajunge la categorii cât mai diverse de public, inclusiv tinerii. Ceea ce oferă Festivalul Inimilor este mult mai mult decât un spectacol folcloric, oferă prilejul de a călători în foarte multe ţări într-un timp foarte scurt. Sunt poate ţări în care nu vom călători niciodată, tradiţii cu care nu ne vom întâlni niciodată, iar Festivalul Inimilor oferă această şansă de a cunoaşte culturi atât de diverse şi de îndepărtate”, a declarat, pentru Agerpres, Camelia Mingasson-Fetiţa.

Adiacent Festivalului Inimilor, la Opera Naţională Română din Timişoara are loc joi, de la ora 19:00, un spectacol special „Frumuseţe dincolo de cuvinte”, susţinut de Academia de Dans din Beijing. Artiştii vor prezenta fragmente coregrafice inspirate din tradiţiile Chinei.
În cartiere, întâlnirea cu publicul în vârstă, care nu poate ajunge în Parcul Rozelor, este programată duminică, lângă bisericile din cartier, Parohia Dacia Cetate urmând să primească vizita ansamblurilor din Argentina, Thailanda şi Polonia.
Ciprian David, coregraful Ansamblului Timişul şi al Casei de Cultură a Municipiului Timişoara, a declarat, pentru Agerpres, că în peisajul folclorului românesc, prezent în festival prin numeroase grupuri din ţară, artiştii pe care i-a pregătit vor încerca să cucerească şi în acest an inimile publicului prin prezenţa de calitate.
„Dansăm, cântăm, participăm la parada portului, adică toţi membrii ansamblului sunt trup şi suflet pentru acest festival. În fiecare an încercăm să venim cu noutăţi, să dezvoltăm mult mai mult festivalul şi să ajungem în cât mai multe locuri din Timişoara. Coregrafic, noi încercăm să acoperim întreg Banatul, dar mai ales, ne dorim să promovăm jocurile de pustă, care în ziua de azi nu mai prea sunt prezente. Dansurile de munte au invadat toată zona Timişoara şi împrejurimi, iar noi vrem să reînviem jocurile de pustă, jocurile tradiţionale de la sat, care ne definesc. Acestea au ca specific muzica, mult mai plăcută, mai domoală. Costumaţia este una specifică, iar în ceea ce priveşte partea de jocuri, acestea sunt împărţite: sorocuri, frălocuri, întoarsă şi ardelene, hore pe care nu le mai prea regăsim niciunde. Vrem să reînviem ceea ce s-a pierdut în ultimii ani. (…). Ansamblul Timişul este invitat în străinătate, enumăr doar Coreea de Sud, Serbia sau Polonia, Vietnam. Vom călători în Statele Unite ale Americii unde, la invitaţia Ambasadei României din Washington, mergem la un festival unde promovăm Timişoara, Banatul, nu doar prin dans, ci şi prin meşteşuguri, icoane pe sticlă şi tot ce înseamnă brand-ul Timişoara şi Banat. În august suntem invitaţi la un festival în Portugalia”, a detaliat Ciprian David.

Evenimentul de la Timişoara vine şi cu „Rădăcini Bănăţene – Tradiţie şi incluziune în inima Festivalului Inimilor”, care li se adresează nevăzătorilor.
Marius Matei, etnolog şi muzeograf al Muzeului Satului Bănăţean (MSB) din Timişoara, a declarat, pentru Agerpres, că acest oraş al diversităţii şi al culturii devine gazda unei expoziţii inedite, care pune în valoare moştenirea tradiţională a Banatului.
„În acest sfârşit de săptămână, în Parcul Rozelor are loc expoziţia ‘Rădăcini Bănăţene’, care îşi deschide porţile pentru vizitatori ca parte integrantă din evenimentele Festivalului Inimilor. Sâmbătă şi duminică, iubitorii de folclor şi tradiţie sunt invitaţi să exploreze o colecţie inedită de costume tradiţionale bănăţene, reinterpretate printr-o abordare accesibilă şi incluzivă. ‘Rădăcini Bănăţene’ este parte din celebrarea mai amplă a Festivalului Inimilor, un eveniment care aduce împreună ansambluri folclorice din întreaga lume. Atmosfera vibrantă a festivalului se îmbină perfect cu liniştea şi frumuseţea costumelor tradiţionale, oferind publicului o experienţă culturală completă, accesibilă şi autentică”, spune Marius Matei.
Expoziţia „Rădăcini Bănăţene” aduce în Parcul Rozelor frumuseţea autentică a portului popular din Banat, iar costume lucrate cu măiestrie, purtând în fiecare broderie povestea unei generaţii, vor fi expuse într-un cadru care îmbină armonios tradiţia cu natura, potrivit muzeografului.
„Este o iniţiativă de pionierat în domeniul etnografiei. Expoziţia este concepută să fie accesibilă tuturor, inclusiv persoanelor cu deficienţe de vedere. Fiecare costum tradiţional este însoţit de descrieri în Braille, precum şi de coduri QR care redau detalii audio despre piesele expuse – o incursiune sonoră în istoria portului popular bănăţean. Vizitatorii nevăzători vor avea oportunitatea unică de a interacţiona tactil cu piesele expuse, folosind mănuşi speciale ce permit atingerea materialelor fără a le deteriora. Texturile, cusăturile şi ornamentele tradiţionale devin astfel accesibile, transformând expoziţia într-o experienţă multisenzorială. Această expoziţie nu este doar un omagiu adus tradiţiei, ci şi o lecţie despre cum cultura poate fi accesibilizată tuturor. Ne dorim ca toată lumea să poată simţi bucuria tradiţiei şi să descopere rădăcinile noastre comune. Festivalul Inimilor este un context perfect pentru această iniţiativă, fiind o sărbătoare a diversităţii şi incluziunii”, detaliază dr. Marius Matei.

La prezenta ediţie a Festivalului Inimilor vor prezenta programe folclorice ansambluri din Paraguay, Argentina, Thailanda, China, Slovacia, Slovenia, Macedonia de Nord, Grecia, Bulgaria, Spania, Serbia, Georgia, precum şi din România.
Festivalul Inimilor este primul eveniment românesc înscris în calendarul Comitetului Internaţional de Organizare a Festivalurilor Folclorice, aflat sub patronajul UNESCO, care se desfăşoară anual în Timişoara, din 1990.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa fotografiilor: Festivalul Inimilor / Facebook)