Tribunalul București a decis că fostul primar al Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, trebuie să obțină despăgubiri pentru perioada cât a fost închis, în urma condamnării din dosarul Colectiv. Astfel, un judecător a decis ca Piedone să primească 100.000 de euro și 290.000 de lei daune morale și daune materiale pentru perioada în care a fost încarcerat. În 2023, Piedone promitea că nu dă statul roman în judecată.
„Admite în parte cererea de chemare în judecată. Obligă pârâtul Statul Român, prin Ministerul Finanţelor, la plata către reclamant a sumei de 100.000 euro cu titlu de daune morale, în lei la cursul BNR din ziua plăţii, a sumei de 290.285,50 lei cu titlu de daune materiale, precum şi la plata dobânzii legale aferentă acestor sume, de la data rămânerii definitive a hotărârii şi până la data achitării efective. Ia act de faptul că reclamantul va solicita cheltuieli de judecată pe cale separată. Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Tribunalul Bucureşti – Secţia a III-a civilă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, prin grefă, azi, 15.05.2025.”, se arată în decizia tribunalului, decizie care nu este definitivă.
Nu-l interesau banii statului
Pe 21 iunie 2023, imediat după ce a ieșit din închisoarea Jilava, fostul primar declara că nu va cere despăgubiri de la statul român. „Nu voi cere despăgubiri. Și așa statul e cum e, dator…mai vine și eu să-i cer ce?! Voi câștiga! N-am nevoie. Voi fi repus în funcție, îmi voi duce Sectorul până la capăt, mă voi gândi la ce am de făcut în viitorul meu, dar a mă bate cu trecutul, îmi ard prezentul. N-am nici vârsta, nici timpul necesar”. (…) N-am nevoie de bani, cum nici eu n-am nevoie să dau statul în judecată, să…s-a întâmplat. A fost ieri, sunt sănătos, am ieșit azi, plugul în brazdă și la treabă!”.
Condamant în dosarul Colectiv
Pe 12 mai 2022, Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti la 4 ani închisoare pentru abuz în serviciu. Piedone a fost scos şi de pe lista inculpaţilor care trebuie să plătească daune de zeci de milioane de euro către victimele incendiului. Piedone a fost acuzat că a semnat acordurile şi autorizaţiile de funcţionare a clubului Colectiv într-o modalitate care a încălcat prevederile legale referitoare la securitatea la incendiu, inclusiv prin aceea că nu au fost respectate dispoziţiile privind controlul după emiterea autorizaţiilor.
Piedone a fost eliberat de instanța supremă după ce judecătorii i-au admis o cale extraordinară de atac în dosarul Colectiv.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!