Polonia la răscruce de drumuri. Portugalia menține status quo-ul 

Data:

Duminică, 18 mai, au avut loc primul tur al prezidențialelor din Polonia și alegeri generale anticipate în Portugalia, voturi care – la fel ca cele din România – pot avea un impact masiv asupra construcției europene. 

Polonia: „Nici un pas înapoi” 

Alegerile din Polonia s-au încheiat aproape la egalitate, cu un ușor avans pentru primarul centrist al Varșoviei, susținut de Coaliția Civică a premierului Donal Tusk.  

Rafał Trzaskowski și istoricul Karol Nawrocki, susținut de dreapta populistă (partidul Lege și justiție, PiS), obțin fiecare aproximativ 30% din voturi, în așteptarea turului doi, programat în două săptămâni. 

Peste două săptămâni, polonezii vor fi în situația de a alege – ca în România –  între două viziuni radical diferite asupra viitorului țării, remarcă The Guardian. 

Citește și: Polonezii votează în primul tur al prezidențialelor. Un vot despre direcția politică a țării, ca în România

Un sondaj la ieșirea de la urne realizat de institutul Ipsos, publicat duminică la închiderea secțiilor de votare, sugerează că Trzaskowski, primarul Varșoviei și candidatul din partea Coaliției Civice a premierului Donald Tusk, a obținut 30,8% din voturi în primul tur. În urma sa se află Nawrocki, susținut de partidul Lege și Justiție (PiS), cu 29,1%. 

Trzaskowski a fost multă vreme favorit pentru câștigarea alegerilor, dar avansul său față de Nawrocki s-a redus în ultimele săptămâni. Suficient pentru a provoca nervozitate în tabăra lui Trzaskowski și a lui Tusk. La scurt timp după publicarea sondajului, premierul Donald Tusk a reacționat pe rețelele sociale: „Totul este în joc acum”, a scris el, adăugând că „următoarele două săptămâni vor decide viitorul Poloniei”. 

„Niciun pas înapoi!” a mai scris premierul.  

Spre deosebire de România, în Polonia, politica externă este apanajul premierului și al guvernului, nu al președintelui, dar – la fel ca în România – și în Polonia, președintele poate bloca legi. Mecanism folosit deja de președintele în exercițiu Andrzej Duda, aliat al partidului Lege și Justiție (PiS), pentru a împiedica eforturile lui Tusk de a anula sau amenda reformele judiciare controversate din perioada guvernării PiS.  

Portugalia: avans major al extremei drepte 

Alianța Democratică (AD), de centru-dreapta a câștigat alegerile legislative anticipate din Portugalia, dar fără majoritate.

Partidul de guvernământ din Portugalia, Alianța Democratică (AD), de centru-dreapta, a câștigat a treia rundă de alegeri legislative anticipate din ultimii trei ani — dar din nou, fără a obține o majoritate absolută — în timp ce socialiștii au performat mult sub așteptări, și s-au situat la egalitate pe locul al doilea cu partidul de extremă dreapta Chega, care a obținut un scor record de 22%. 

Până la miezul nopții de duminică, cu 99% din voturi numărate, AD — condusă de premierul Luís Montenegro — obținuse 32,1% din voturi și 86 de mandate în Adunarea Națională, care are în total 230 de locuri. Departe de pragul majorității absolute de 116 mandate.  

Partidul Socialist (PS) a obținut 23,4% din voturi, iar Chega 22,6%, cele două formațiuni fiind la egalitate cu câte 58 de mandate fiecare.  

Voturile din diaspora, care vor fi numărate în zilele următoare, ar putea oferi partidului Chega locul al doilea. Ar fi pentru prima dată în aproape 40 de ani când socialiștii nu se clasează pe unul din primele două locuri.  

La alegerile precedente, desfășurate acum 14 luni, AD obținuse 80 de locuri, PS — 78, iar Chega — 50. 

Deși nu a obținut majoritatea, Montenegro le-a spus susținătorilor săi, în noaptea de duminică spre luni, că a primit un mandat clar și întărit din partea portughezilor pentru a guverna.  

„Lăsați-ne doar să muncim”, a spus el. 

Liderul Chega, André Ventura, a declarat că rezultatul impresionant al partidului său — semnificativ mai mare decât cele 18% obținute la scrutinul anterior — a pus capăt celor 50 de ani de guvernări conservatoare și socialiste și a „ucis bipartidismul în Portugalia”. 

„Nu am câștigat aceste alegeri, dar am făcut istorie”, a mai spus Ventura. 

Citește și: 88% pentru Nicușor Dan de la Chișinău: „Am votat pentru că, chiar dacă nu trăim în România, suntem români”

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ileana Giurchescu
Ileana Giurchescu
„Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de la Munchen, Germania, îmcă din 1987. Acolo unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională”, spune Ileana Giurchescu Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, a „făcut” revoluțiile din 1989, a scris despre căderea URSS și a relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001 din SUA. După sistarea emisiunilor pentru România, a rămas în redacția Europei Libere pentru Republica Moldova și a avut privilegiul de a participa și ulterior, coordona, dezvoltarea paginii de internet. După care au urmat rețelele de socializare. După invazia Rusiei în Ucraina, Ileana Giurchescu a început o serie de interviuri cu experți și analiști internaționali. Panorama – interviuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related

Leul, cea mai mare apreciere în fața euro din 2022

Leul românesc a înregistrat cea mai mare apreciere în...

Nicu Ștefănuță: „Nu întreba ce poate țara face pentru tine, întreabă ce poți tu face pentru ea” 

Nicu Ștefănuță, vicepreședintele Parlamentului European, l-a felicitat pe noul...

BREAKING | E OFICIAL. Nicușor Dan a câștigat alegerile

Nicușor Dan a trecut de 5.821.000 de voturi, cifră...