Prima ediţie a Festivalului Pizzei Napolitane „L’Arte della Pizza” va avea loc la Oradea, în Piaţa Ferdinand, în perioada 21 – 23 iunie, în programul celor trei zile fiind incluse demonstraţii culinare cu maeştri pizzari internaţionali, sesiuni interactive, un concurs naţional pentru profesionişti şi un masterclass exclusiv, dar şi momente artistice inspirate din cultura italiană.
„Este un festival iniţiat de noi, împreună cu chef Eugen Pocian, pentru orădeni, pe care l-am creat special pentru a oferi publicului posibilitatea de a descoperi secretele unei pizza cu adevărat autentice, pregătită de maeştri veniţi direct din Napoli. Iar concursul Campionatul Naţional de Pizza Napolitană – Pizza Cup România este la a doua ediţie, după cea de anul trecut, destinat profesioniştilor şi excelenţei profesionale. A avut loc în Cetate, la Restaurantul Corsarul, cu zece concurenţi din toată ţara şi 37 de participanţi la masterclass”, a declarat luni, pentru AGERPRES, reprezentanta echipei Spark Hospitality, Alina Toie, responsabil cu managementul de marketing şi comunicare al evenimentului.
Potrivit informării transmise de organizatori, L’Arte della Pizza este un festival deschis tuturor, de la profesioniştii din gastronomie la gurmanzi, pofticioşi sau simpli curioşi care vor să se bucure de o pizza autentică, pregătită chiar în inima Oradiei, cu gust de vacanţă italiană şi atmosferă de festival.
Evenimentul este organizat de Associazione Pizzaiuoli Napoletani (APN) – organizaţia oficială care reprezintă şi certifică maeştrii pizzaioli din Napoli, recunoscută la nivel internaţional pentru eforturile de conservare a standardelor originale ale pizzei napolitane, prin orădeanul Eugen Pocian – brand ambasador în România pentru APN.
Primele două zile ale festivalului, în 21 şi 22 iunie, între orele 13:00 şi 22:00, piaţa Ferdinand va prinde viaţă cu demonstraţii live de preparare a pizzei, susţinute de opt pizzaioli profesionişti, toţi membri APN. Atmosfera va fi completată de show-uri culinare interactive, sesiuni dedicate gurmanzilor şi pofticioşilor, standuri tematice şi băuturi artizanale, dar şi momente muzicale live şi DJ seturi care aduc atmosfera autentică a sudului Italiei chiar în mijlocul oraşului.
Ziua de 23 iunie este dedicată pentru Campionatul Naţional de Pizza Napolitană – Pizza Cup România, organizată sub egida APN, prin care se selectează cei mai buni pizzeri din România, care vor reprezenta ţara la prestigiosul Trofeo Caputo – Campionatul Mondial de Pizza Napolitană, ce va avea loc la Napoli în 2026.
Competiţia va fi evaluată de un juriu internaţional format din experţi din Italia, Croaţia şi Slovenia, iar participanţii vor avea la dispoziţie cinci minute pentru a impresiona prin tehnică, creativitate şi gust autentic.
„Cele cinci minute, după etapa anterioară de pregătire a aluatului, înseamnă: întinderea aluatului, punerea ingredientelor pe aluat şi coacerea pizzei, care durează cam trei minute”, a precizat Alina Toie.
Toţi participanţii la Campionatul Naţional de pizza napoletană, pizzeri profesionişti din România, beneficiază automat şi de participarea gratuită la Masterclassul de Pizza Napoletană susţinut, în aceeaşi zi, 23 iunie, de campionul mondial 2024 Pasquale Poierio – categoria Pizza Clasică şi campionul mondial 2024 Alen Randanovici la categoria Pizza de Sezon. Vor fi prezentate tehnicile autentice de preparare a aluatului, metodele de coacere şi criteriile internaţionale care definesc o pizza napolitană veritabilă.
Înscrierile pentru campionat şi masterclass sunt deja deschise, iar cei interesaţi se pot înregistra accesând https://apnromania.ro/.
Organizatorii Festivalului Pizzei Napolitane „L’Arte della Pizza” sunt Associazione Pizzaiuoli Napoletani (APN), Mainardi Food, Restaurantul Corsarul, Primăria Municipiului Oradea şi Visit Oradea.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: Pexels.com)