Ucraina urmează să participe la discuții cu Statele Unite și țări europene la Londra miercuri, continuare a întâlnirii de săptămâna trecută de la Paris, unde liderii au discutat posibile căi de a pune capăt războiului din Ucraina, dar si eventuale măsuri de descurajare a Rusiei, după negocierea unei încetări a luptelor, relatează BBC.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că „principala sarcină” a discuțiilor va fi „să se găsească o cale pentru o încetare necondiționată a focului”, în războiul de agresiune, lansat de Moscova cu mai bine de trei ani în urmă.
Potrivit cotidianului The Wall Street Journal (WSJ), se pare că discuțiile de la Londra se vor concreta pe o schiță de plan de pace, propusă de emisarul special al președintelui Statelor Unite, Steve Whitkoff, care ar cuprinde cel puțin două din cererile așa-numite maximaliste ale președintelui rus Vladimir Putin: recunoașterea internațională a peninsulei Crimeea drept teritoriu rusesc.
Peninsula a fost anexată abuziv de Moscova în 2014, același an în care a început să sprijine activ și direct și mișcarea separatistă din estul Ucrainei. A doua concesie ar fi închiderea oficială a oricărei discuții despre o posibilă aderare a Ucrainei la NATO, o poziție care este oricum acceptată de președintele Donald Trump.
Citește și: Planul Rusiei pentru Statele Unite
Tot WSJ relata zilele trecute că Whitkoff ar putea merge la Moscova direct după întrevederea de la Londra, la care va fi prezent. Vizita, nu si data, a fost confirmată, potrivit BBC, de consilierul prezidențial rus, Iuri Ușakov.
Va fi a patra vizită a lui Whitkoff în Rusia de la începerea celui de al doilea mandat prezidențial al lui Trump.
Putin pregătit pentru negocieri directe cu Ucraina
La Moscova, președintele Vladimir Putin, a declarat că este deschis să negocieze direct cu Kievul oprirea atacurilor asupra infrastructurii civile. Zelenski nu a răspuns direct, dar a afirmat că țara sa este „gata pentru orice discuție” care va garanta siguranța civililor.
Ultimele discuții directe cunoscute dintre Rusia și Ucraina au avut loc la Istanbul și în Belarus, în primele săptămâni după declanșarea invaziei ruse la scară largă, în primăvara anului 2022.
Luni seara, pe 21 aprilie, Putin a făcut declarația despre negocieri directe când a comentat propunerea recentă a lui Zelenski privind instituirea unui moratoriu asupra bombardării infrastructurii civile atât în Ucraina, cât și în Rusia.
Kievul a venit cu această inițiativă după ce Ucraina și Rusia, în urma unor negocieri separate cu Statele Unite în Arabia Saudită, au fost de acord să se abțină de la atacuri asupra instalațiilor energetice ale celor două țări pentru o perioadă de 30 de zile.
Așa-numitul „moratoriu energetic” a intrat în vigoare pe 18 martie, iar după expirarea sa, părțile nu au anunțat o prelungire a acordului. În plus, chiar și pe durata valabilității acestuia, atât Kievul, cât și Moscova s-au acuzat reciproc aproape zilnic de încălcarea înțelegerii.
Anunțul lui Putin privind negocieri directe cu Kievul, chiar dacă limitat la infrastructura civilă (termen care oricum trebuie definit), vine după ce președintele american Donald Trump – evident frustrat de faptul că discuțiile de până acum nu au dus la un acord de pace – avertiză săptămâna trecută că Statele Unite ar putea abandona cu totul aceste eforturi de mediere. Avertisment lansat inițial de secretarul său de stat, Marco Rubio, după discuțiile de săptămâna trecută de la Paris, între Statele Unite, Ucraina și o serie de țări europene.
Greu de crezut că administrația americană va renunța total la negocieri, după ce Trump, în campania sa electorală, promitea că va pune capăt războiului din Ucraina în „primele 24 de ore de la instalarea la Casa Albă”. Dar propunerea lui Putin , după săptămâni de discuții fără rezultat, dă administrației Trump șansa de a proclama o victorie, cel puțin de etapă.
Citește și: Pe masa negocierilor americano-ruse: statutul „celor cinci regiuni” ucrainene
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(sursa foto: pixabay.com/ DimitroSevastopol)