R. Moldova: cel puțin 25 de partide cu drept de a participa la parlamentarele din septembrie. Între ele, partidul primarului de Chișinău, Ion Ceban

Data:

„Mișcarea Alternativă Națională” condusă de Ion Ceban, primarul Chișinăului, recent interzis să mai intre în România, se numără printre cele 25 de partide care întrunesc, în acest moment, condițiile legale pentru a participa la alegerile parlamentare din R. Moldova, din 28 septembrie.  

Săptămâna trecută, Ministerul de Externe de la București a anunțat că „din motive ce țin de considerente de siguranță națională”, Ion Ceban și încă doi cetățeni moldoveni au primit interdicție de a intra în România și, prin extensie, în Spațiul Schengen.  

Lista provizorie a partidelor care pot participa la alegerile parlamentare a fost prezentată de Comisia Electorală Centrală de la Chișinău, informează postul public Moldova 1. 

Citește și: „Informația corectă devine o formă de apărare civică”: de vorbă cu analistul Nicolae Țibrigan, despre Focus 28, R. Moldova și alegeri

Pe listă se mai află: partidul de guvernământ „Acțiune și Solidaritate” (PAS, înființat de președinta Maia Sandu), Partidul Socialiștilor, condus de fostul președinte Igor Dodon, Partidul „Inima Moldovei”, condus de fosta bașcană a Găgăuziei Irina Vlah și Partidul „Moldova Mare”, fondat de fosta procuroare Victoria Furtună, care, de astăzi, se va regăsi pe lista extinsă de sancțiuni a Uniunii Europene.  

Această listă a fost creată inițial în 2023 pentru a sancționa persoanele care sprijină direct sau prin interpuși războiul hibrid al Rusiei împotriva R. Moldova și încercările Moscovei de a deraia procesul de integrare în UE. Pe ea se află deja 16 nume, începând cu cei mai influenți politic doi oligarhi, Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc, ambii fugiți între timp din R. Moldova.  

Revenind la lista partidelor care vor putea participa la alegerile generale din 28 septembrie: CEC a mai precizat că „solicitările altor 14 partide sunt în proces de examinare la Agenția Servicii Publice. Printre acestea se numără Partidul Comuniștilor, Platforma Demnitate și Adevăr (primul mare aliat al PAS, cu care și concurase în Blocul DA), Partidul Liberal (fost partid de guvernare) și Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB)”.  

Citește și: „Ipocriți de serviciu”. Când linia politică se subordonează direct Kremlinului

Între ele se numără trei partide – „Șansă”, „Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei” și „Renaștere”-, toate trei bănuite că ar fi succesoare ale partidului ȘOR, scos deja în afara legii. Situația lor se decide încă la tribunal. Cele trei fac parte din Blocul „Victorie”, care și-a ținut recent congresul la Moscova, în prezența lui Ilan Șor.  

Liderii acestor trei partide se află și pe noua listă de sancțiuni a UE, fapt care nu este invocat de CEC. 

Comisia a considerat judicios de a include și aceste 14 partide în lista partidelor politice care au dreptul de a participa la alegerile parlamentare din 28 septembrie 2025, cu rezerva revocării dreptului dat în situația neemiterii de către Agenția Servicii Publice a actului administrativ individual favorabil și/sau emiterii deciziei judecătorești executorii privind dizolvarea/limitarea activității partidelor politice“, se menționează în comunicatul CEC, citat de Moldova 1

Pe 14 iulie, în R. Moldova a început „perioada electorală pentru alegerile parlamentare”, 15 iulie este ultima zi când partidele interesate să participe la alegerile generale își pot depune bilanțul financiar pentru primul trimestru al anului, pe 20 iulie începe „perioada de desemnare și înregistrare a candidaților” în alegeri, iar pe 29 august, campania electorală pentru scrutinul din 28 septembrie.   

Numărul alegătorilor înscriși în Registrul de Stat este de aproape 3 milioane 300 de mii, mai precizează CEC.  

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: CRISTIAN LUPASCU / AGERPRES FOTO)

spot_imgspot_img
Ileana Giurchescu
Ileana Giurchescu
Ileana Giurchescu, fost redactor coordontor la Europa Liberă din 1987, când postul de radio mai avea sediul la München, în Germania. După sistarea emisiunilor pentru România, a rămas în redacția Europei Libere pentru Republica Moldova și ulterior a colaborat cu postul public Teleradio Moldova, ca editor de știri externe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related

Observatorul european deschide un nou centru pentru combaterea dezinformării în Ucraina și Republica Moldova

Observatorul european al mass-mediei digitale deschide un nou centru...

Un proiect legislativ depus de PNL și USR vizează eliminarea primei de final de mandat de la CCR

Un proiect legislativ vizează eliminarea primei de final de...

Un candidat a folosit o clonă AI la un interviu de angajare în România

O antreprenoare în domeniul IT a relatat pe forumul...

Sondaj INSCOP: Peste 60% dintre români cred că România se află în pericol

Peste 60% dintre români cred că România se află...